Joburi part-time în sistemul medical – Tot ce trebuie să știi

Joburi part-time în sistemul medical – Tot ce trebuie să știi

Dacă îți dorești să îmbini utilul cu plăcutul și să jonglezi cu job-uri part-time în sistemul medical ar trebui să analizezi cu atenție legislația. Angajatorul este principalul responsabil pentru stabilirea programului de muncă și a fluxului de activități. Conform legii nr. 319/2006 el este responsabil direct de elaborarea unor activități care să nu afecteze în vreun fel starea de sănătate a angajatului. El trasează sarcinile, alege echipamentele de lucru și definitivează principalele obiective de muncă. Codul Muncii stabilește că norma de muncă este planificată de angajator sau, acolo unde este cazul de sindicatul reprezentativ. În cazul domeniului medical, asemenea detalii sunt prevăzute de Ministerul Sănătății care se ocupă și de clarificarea atribuțiilor pe care le prezintă fiecare specializare. Totuși, ordinul nr. 1224/2010 prevede, că numărul și procesul de distribuție al posturilor este definitivat de persoana care deține un rol juridic în unitatea medicală. Totul este influențat de specificitatea activităților medicale derulate, dar și de modalitatea în care se realizează normarea. Există situații în care instituțiile sanitare pot utiliza un număr mai mic de posturi sau pot solicita, după caz, suplimentarea lor.

Dozarea timpului aferent fiecărei specializări medicale este stabilit prin dispozițiile stipulate de Ordinul nr. 870/2004. Există, așadar, diferențe notabile între joburile part-time și cele cu normă întreagă.

Citește și MEDIjobs, platformă de recrutare | Avantaje din postura de candidat

Poți îmbina două joburi part-time în sistemul medical?

Programul medicilor care fac parte din unități publice este de 7 ore pe zi. Însă, există și excepții în cazul:

–   Medicilor care derulează activități de anatomie patologică, prosectură, disecție, radiologie-imagistică medicală şi roentgenterapie, medicină nucleară şi radioizotopi, igiena radiaţiilor nucleare, terapie cu energii înalte, angiografie şi cateterism cardiac. În asemenea cazuri norma de muncă este de 6 ore pe zi.

–   Directorilor generali, cu excepția medicilor. Timpul de lucru este de 8 ore pe zi.

În cazul în care activitatea constantă este urmată de realizarea unei gărzi, medicul are dreptul la o perioadă de repaus de 24 de ore.

În ceea ce privește timpul alocat pentru derularea joburilor part-time, lucrurile stau complet diferit. Conform articolului 103 al capitolului 8 din Codul Muncii salariatul va lucra un număr inferior de ore comparativ cu media orelor realizate de medicii cu normă întreagă. 35 de ore în medie pe săptămână este maximul pe care îl pot derula medicii care lucrează în regim normal. În cazul celor care au încheiat un contract de muncă cu timp parțial nu este stabilit un număr exact de ore. Angajatorul este cel care va trasa fluxul de muncă.

Tocmai de aceea, poți opta pentru mai multe joburi part-time. În asemenea cazuri ai la dispoziție două variante:

–   Angajatori diferiți – Poți lucra în regim normal într-o instituție medicală și în același timp să ai un job part-time în altă parte. De cele mai multe ori, majoritatea optează pentru normă întreagă într-un spital public și timp parțial de muncă într-o clinică privată. Ai la dispoziție, de asemenea și posibilitatea de a comasa două joburi part-time.

–   Același angajator – Dacă există posibilitatea de a cumula funcții poate fi eligibilă și o astfel de opțiune. Totuși, va trebui să discuți pe îndelete cu angajatorul și să stabiliți împreună care e cea mai eficientă variantă pentru tine.

Te-ar putea interesa și Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a alege un job part-time

Comasarea a două joburi part-time îți va aduce o serie numeroasă de avantaje, pe care le poți revizui aici. Totuși, ar trebui să analizezi cu atenție și reversul medaliei. Creșterea veniturilor este o bucurie de moment, care, pe termen lung, îți poate aduce numeroase probleme. Agitația continuă și dorința de a reuși la ambele locuri de muncă pot avea repercusiuni grave asupra sănătății mentale. La finalul zilei vei resimți stări constante de oboseală sau incapacitatea de concentrare. De asemenea, stresul excesiv poate duce la dezvoltarea burnout-ului, care presupune epuizarea fizică și emoțională. În perioada pandemică ritmul de lucru a fost unul alert, tocmai de aceea s-au înregistrat mai multe cazuri de epuizare în rândul personalului medical. Potrivit unui studiu realizat în Italia, tinerii cu vârste sub 30 de ani care lucrează în secții de terapie intensivă sunt cei mai vizați. Asistenții medicali, dar și rezidenții care își schimbă constant activitățile sau care au parte de o viață de familie dezechilibrată sunt afectați de asemenea.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți organizezi eficient activitățile:

–   Alocă-ți timp liber pentru a te relaxa – Nu uita cât de important este să ai momentele tale de respiro. Înainte de lua o decizie în ceea ce privește joburile part-time stabilește-ți prioritățile. Trasează un plan bine gândit care să cuprindă atât activitățile de la locul de muncă, dar și timpul alocat pentru relaxare.

–   Nu transforma pasiunea într-un proces mecanic – Sistemul medical este unul foarte provocator. Te vei confrunta cu numeroase suișuri și coborâșuri din punct de vedere profesional. Însă, indiferent de situație trebuie să îți prezervi pasiunea pentru domeniu. Numai așa vei reuși.

–   Alege-ți locul de muncă potrivit – De cele mai multe ori, căutarea joburilor part-time nu trece mereu printr-un filtru corespunzător. Tocmai din cauza dorinței de a acumula cât mai multe venituri, majoritatea cadrelor medicale aleg opțiunile care sunt cele mai la îndemână. Tocmai de aceea, vor apărea destul de repede nemulțumirile în ceea ce privește gestionarea sarcinilor și a timpului propriu-zis de muncă. MEDIjobs însă, este o variantă eficientă, care îți garantează definitivarea cu succes a rezultatelor dorite. Platforma de recrutare este gândită special pentru a facilita procesul de recrutare. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont gratuit și să descoperi ofertele de muncă filtrate special pentru tine. Ai la dispoziție numeroase opțiuni, atât din spațiul public, dar și privat.

Vezi și Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Concluzii

Există, așadar, posibilitatea de a avea două joburi part-time în sistemul medical. Orele și atribuțiile sunt prevăzute fie de conducerea instituției, fie de sindicatul reprezentativ. Avantajele îmbinării a două locuri de muncă sunt numeroase, însă ar trebui să iei în caclul și consecințele care decurg dintr-o asemenea situație. De asemenea, e recomandat să analizezi cu atenție ofertele înainte de a lua o decizie finală. Platforma de recrutare MEDIjobs îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să faci alegerea corectă.

Alege întotdeauna opțiunile premium!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment