Ministerul Sănătății va suplimenta cu peste 400 numărul de locuri pentru Rezidențiat

Ministerul Sănătății va suplimenta cu peste 400 numărul de locuri pentru Rezidențiat

Ministerul Sănătății a anunțat că va suplimenta cu 418 numărul de locuri ce vor fi alocate în urma concursului de Rezidențiat, pentru domeniul Medicină. Candidații care au obținut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pentru domeniul Medicină, pe țară, vor fi încadrați ca rezidenți.

Decizia a fost aprobată de noul ministru al Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila. De altfel, modificările legislative efectuate în cursul acestui an (luna iulie) abilitează Ministerul Sănătății să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul Medicină.

Citește și Specialitatea “laborator farmaceutic” pentru rezidențiat va avea o nouă denumire

„Am suplimentat locurile în specialitățile deficitare (anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie) corelat cu capacitatea reală de pregătire a universităților de medicină și farmacie”, a explicat ministrul Sănătății într-o informare de presă.

Ce spune legea

Concret, Ordonanța nr. 18 din 2009 privind finanțarea și organizarea rezidențiatului a fost modificată prin Legea nr. 212/2021 (art. 3, alin. 2), care spune următoarele: “Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților.”

De menționat este că în domeniile Farmacie și Medicină dentară, dreptul de liberă practică este obținut odată ce a fost dobândită licența, spre deosebire de domeniul Medicină. La finele lunii noiembrie, a fost organizat de către Ministerul Sănătății examenul de intrare în Rezidențiat.

Te-ar putea interesa și Rezidențiat în străinătate: ce pași să urmezi?

Instituția organizatoare anunță că anul acesta a concurat un număr record de candidați: 12.564 de persoane pe 6.311 de locuri pentru cele 3 domenii de pregătire. Cele mai multe locuri sunt disponibile pentru Medicină (3.942 de persoane), fiind urmată de domeniile Medicină dentară (1.190 de locuri) și de Farmacie (1.087), apoi de ministerele cu rețea sanitară proprie (92 de locuri).

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment