MS publică metodologia concursului de admitere în rezidențiat. Crește procentul punctajul minim de promovare 

MS publică metodologia concursului de admitere în rezidențiat. Crește procentul punctajul minim de promovare 

Concursul de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie va fi organizat în data de 19 noiembrie 2023. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției proiectul de ordin privind metodologia de desfășurare a sesiunii din luna noiembrie. 

Potrivit documentului, proba va fi organizată în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Metodologia este similară cu cea din anul 2022, subliniază Ministerul, în referatul de aprobare a metodologiei. 

De altfel, în zilele de 7, respectiv 18 septembrie, au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie ale centrelor universitare din orașele menționate anterior, pentru a rezolva unele probleme organizatorice și pentru a finaliza metodologia de concurs. 

În urma acestor întâlniri, participanții au fost de acord ca alegerea unui loc sau a unui post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional. În anul 2022, precum și în anii precedenți, acest procent a fost de 60%. Cele șase universități de medicină și farmacie și-au exprimat acordul scris în legătură cu această modificare. 

În referat este subliniat și motivul acestei majorări a procentului: „Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate,  precum și  Hotărârea Guvernului nr. 403/4 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I la data de 5 mai 2023, prin care pentru anul universitar 2023-2024 cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost stabilită la 5.400 locuri și posturi”.

Situația absolvenților din promoția 2023 este următoarea: 

  • Medicină: 3.674
  • Medicină dentară: 1.183
  • Farmacie: 893

Citește și articolul despre: Cum să faci față cu succes tranziției de la student la medic rezident 

Candidații vor avea de rezolvat, într-un interval de 4 ore, un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, acestea fiind identice pentru toate centrele universitare în care este desfășurat concursul. Tematicile şi bibliografia sunt diferite, pe domenii şi pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie. Acestea sunt avizate de către Colegiul Medicilor din România, de Colegiul Medicilor Stomatologi, respectiv de Colegiul Farmaciştilor, dar și de ministrul sănătăţii. 

Locurile sau posturile în specializare se vor ocupa în ordinea punctajului de promovare obținut de candidați, în limita publicată pentru concurs. Va fi alcătuită o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu. 

Dosarele de concurs pot fi trimise prin poștă sau prin curier în perioada 11 – 24 octombrie. Un candidat poate depune un singur dosar de concurs. Până la data de 1 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va comunica universităţilor numărul de candidaţi pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv, urmând ca, până la data de 2 noiembrie, să transmită în format electronic listele nominale ale acestor candidaţi.

Te-ar putea interesa și articolul: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți

Listele cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii, se afişează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 2 noiembrie. Mai târziu, în data de 16 noiembrie, candidaţii pot afla informații privind sala şi ora începerii probei de concurs, vizitând paginile de internet ale universităţilor sau rezidentiat.ms.ro.

Cu cel puţin 24 de ore înainte de probă, la fiecare sală se afişează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă.

De menționat este faptul că nu vor primi înapoi taxa de concurs candidații care nu se prezintă în ziua concursului. Beneficiază de returnarea taxei achitate doar candidaţii ale căror dosare de înscriere sunt respinse.

Proba începe duminică, 19 noiembrie, la ora 9:00

Echipa MEDIjobs urează mult succes tuturor candidaților înscriși la examenul de rezidențiat!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment