Monitorizarea și raportarea pierderilor de vaccin împotriva Covid-19 – Ce trebuie să știe personalul medical

Monitorizarea și raportarea pierderilor de vaccin împotriva Covid-19 – Ce trebuie să știe personalul medical

Ministerul Sănătății pune în dezbatere un proiect care prevede Metodologia de raportare, monitorizare și calcul al pierderilor de vaccin împotriva Covid-19. Aici sunt expuse modalitățile de pierdere a dozelor, condiții de transport și, cel mai important, cum trebuie să procedeze personalul medical pentru a evita pierderile și a le raporta. 

Potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului, sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de vaccinuri după cum urmează: 

  • 5% în cazul vaccinurilor monodoză
  • 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide, care conțin 2 – 6 doze
  • 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conțin 10 – 20 de doze
  • 5% în alte cazuri decât cele menționate mai sus
  • 25% în cazul vaccinurilor lichide, care conțin 10 – 20 de doze 

Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt condiționate în flacoane multidoză, conform următoarelor reguli:

  • Johnson & Johnson: flacon a câte 5 doze
  • Pfizer – BionTech – flacon a câte 6 doze
  • Pfizer – BionTech pediatric – flacon a câte 10 doze
  • Moderna – flacon a câte 10 doze
  • AstraZeneca – flacon a câte 10 doze

Citește și Sancțiuni în unitățile sanitare pentru nerespectarea normelor

Pierderile de vaccin sunt acceptate în toate programele de vaccinare, iar în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi eliminate, dar pot fi reduse prin adoptarea unei politici de utilizare a multidozelor și prin folosirea monitorului de lanț de frig, se arată în proiect. Aici mai este menționată și necesitatea îmbunătățirii strategiilor de vaccinare. 

Cum pot fi pierdute vaccinuri:

  • expirare
  • spargere
  • furt
  • întrerupere lanț de frig
  • doze diluate și neutilizate
  • defect de producție
  • neutilizarea vaccinului prin depășirea termenului precizat în instrucțiuni după ce a fost decongelat
  • expirare prin decongelare 
  • incidente neprevăzute (echipament frigorific defect sau scos din priză, întrerupere electricitate sau orice alt eveniment ce împiedică stocarea vaccinului în condții necorespunzătoare) 

Ce trebuie să știe personalul medical pentru a reduce pierderile de vaccin

La nivelul depozitelor – nota de fundamentare a proiectului subliniază că, pentru a limita la maximum posibilele pierderi de vaccin, în depozite trebuie evitate erorile de manipulare. De asemenea, trebuie asigurat și respectat cu strictețe lanțul de frig în funcție de fiecare tip de vaccin în parte. 

Angajații din depozitele regionale au obligația să monitorizeze pierderile raportate la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și din București, cărora le asigură aprovizionarea. 

La nivelul depozitelor regionale, modalitatea de calcul a pierderilor este următoarea: 

Procent pierderi (%) = (Nr. de doze declarate pierdute și raportate în RENV / Nr. total de doze de vaccin primite) X 100

În timpul distribuției de ser împotriva Covid-19 – și în această etapă, trebuie evitate erorile de manipulare și respectat lanțul de frig. Respectarea lanțului de frig specific pentru fiecare tip de vaccin impune implementarea unor modalități diferite de transport. Aceste modalități de transport sunt organizate după cum urmează:

  • vaccin care necesită temperatura de -80 grade Celsius: transportul trebuie realizat în cutii cu gheață carbonică și cu monitorizare GPS și de temperatură pe toată durata transportului. Iar distribuția către centrele de imunizare se face în tranșe mici. 
  • vaccin care necesită temperatură de -20 grade Celsius: aici vor fi folosite mașini frigorifice, tot cu monitorizare GPS și de temperatură. 
  • vaccin care necesită temperatură 2-8 grade Celsius: transportul este realizat după metode standard pentru produsele biofarmaceutice, și anume mașini frigorifice, containere, cutii frigorifice cu monitorizarea temperaturii. 

La nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și din București – raportarea pierderilor efectuată de fiecare utilizator RENV din fiecare județ este monitorizată lunar, de direcția de sănătate publică, prin verificarea în RENV.

Te-ar putea interesa și Medicul specialist, sursă de informare în afecțiunile post-Covid. Clinicile, lipsă de empatie și informații

Modalitatea de calcul a pierderilor este următoarea, la nivelul direcțiilor de sănătate publică: 

Procent pierderi (%) = (Nr. de doze declarate pierdute și raportate în RENV / Nr. total de doze de vaccin primite) X 100

La nivelul cabinetelor medicilor de familie și a centrelor de vaccinare – medicul vaccinator sau coordonatorul centrului de vaccinare este responsabil de monitorizarea lanțului de frig din unitate sau din cabinetul medicului de familie. Tot acesta este responsabil și de pierderi, dar și de instruirea personalului. Fișa de monitorizare a temperaturii trebuie completată zilnic, de trei ori, chiar dacă echipamentul frigorific are dispozitiv electronic de monitorizare continuă a temperaturii. De asemenea, tot personalul este cel care va nota abaterile de la temperatura optimă și le va raporta. 

Vaccinul va fi așezat și folosit în ordinea cronologică a datei expirării (cel cu data de expirare mai apropiată de momentul administrării dozei va fi folosit primul). Iar fiecare angajat are obligația ca, la finalul fiecărei zile de vaccinare, să consemneze în RENV și în registrul propriu, numărul de doze pierdute, pe tipul de produs, lot, dar și motivul pierderii. 

Stocul la sfârșitul unei zile de vaccinare va fi corect, fiind calculat prin diferența dintre stocul la începutul zilei de vaccinare și suma dintre dozele administrate și dozele înregistrate ca pierdere (Stoc la sfârșitul zilei = Stoc  la începutul zilei – (Nr. doze administrate + Nr. doze înregistrate ca pierdere).

„În vederea unei monitorizări corecte a pierderilor, fiecare utilizator trebuie să înregistreze corect și la timp pierderile din procesul de vaccinare conform prezentei anexe”, este subliniat în proiectul Ministerului Sănătății. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment