Guvernul a adoptat modificări majore la acordarea concediului medical. Au crescut amenzile pentru medici

Guvernul a adoptat modificări majore la acordarea concediului medical. Au crescut amenzile pentru medici

Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență cu noi reguli în privința acordării concediului medical. 

Potrivit unui comunicat transmis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), în cazul pacienților care nu au venituri și se asigură opțional, pentru concedii, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

De asemenea, cei care se deplasează, în interes personal, în zone în care este risc de infecție cu virusul SARS-Cov-2, la întoarcerea în țară vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru 5 zile, nu pentru 14 zile, cum era prevăzut până acum. 

Citește și Guvernul a aprobat noi reglementări în domeniul dispozitivelor medicale

Au fost introduse noi măsuri și pentru medici. 

Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape”, precizează CNAS în comunicatul de presă menționat. 

Medicii care întocmesc acest plan de evoluție trebuie să aibă în vedere indicații terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul are obligația să le respecte. 

Modificările constau și în amenzi mai mari pentru angajatori, dar și pentru medici. De exemplu, amenzile pentru medicii prescriptori care nu respectă prevederile legale privind acordarea concediului medical pot primi amenzi cuprinse între 6.000 și 11.000 lei (față de limitele 5.000 și 10.000 lei, cât sunt în prezent).

Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Te-ar putea interesa și Prima platformă de ”second opinion” pentru medici, în diagnosticarea pacienților cu probleme pulmonare

Toate reglementările intră în vigoare începând cu data de 1 august. 

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment