Măsuri impuse de Ministerul Sănătății direcțiilor de sănătate publică, pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile crescute

Măsuri impuse de Ministerul Sănătății direcțiilor de sănătate publică, pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile crescute

Odată cu creșterea temperaturilor, crește și riscul de apariție a problemelor de sănătate și a incidentelor în rândul populației. 

În acest sens, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență.

Ce trebuie să facă direcțiile de sănătate publică județene

Direcțiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate și ai resurselor mobilizate la nivel național.

Citește și: Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

Conform directivelor transmise, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, care cuprinde:

  • numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, 
  • procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, 
  • necesarul de echipaje suplimentare, 
  • numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, 
  • numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei. 

Potrivit Ministerului Sănătății, raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius.

În același timp, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile provocate de temperaturile ridicate, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

Citește și: Ce cuprinde PNRR pentru Sănătate. Va fi înființată o nouă instituție pentru construirea spitalelor

Ministerul Sănătăţii transmite și populației câteva recomandări pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, și anume să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment