Medicii rezidenți sunt un atu important în echipa medicală

Medicii rezidenți sunt un atu important în echipa medicală

Indiferent dacă lucrați într-un spital mare sau într-o clinică privată, cu siguranță ați interacționat cu cel puțin unul dintre medicii rezidenți în tot parcursul profesional de până acum și ați realizat că rolul său în echipa medicală este foarte important.

Medicii rezidenți au absolvit Facultatea de Medicină și se pregătesc pentru obținerea certificării pentru a deveni specialiști într-un anumit domeniu din medicină. Un rezident din primul an va efectua în principal îngrijiri supravegheate, în timp ce un rezident din al treilea sau al patrulea an este aproape gata să iasă și să practice independent. În ultimii ani, rezidenții vor avea proprii pacienți. Vor lucra cu un medic curant, dar își vor îngriji proprii pacienți.

Rezidenții, așa cum sunt numiți mai frecvent, au un rol dublu în sistemul de asistență medicală, sunt simultan cursanți și furnizori de îngrijiri medicale.

În rolul lor de furnizori de îngrijiri medicale, rezidenții lucrează cu alți membri ai echipei medicale pentru a oferi asistență medicală necesară pacienților. În calitate de medici, una dintre responsabilitățile lor principale este diagnosticarea problemelor medicale ale pacienților și conceperea unor planuri adecvate de management și tratament.

Rezidenții urmează mai mulți ani de instruire, în funcție de specialitatea medicală pe care și-o doresc, pregătirea lor poate dura de la trei la șase ani. Cu fiecare an de instruire, rezidentului i se acordă un nivel crescut de responsabilitate. Prin urmare, o procedură efectuată independent de un rezident senior poate să nu fie adecvată pentru un rezident junior sau poate necesita supravegherea directă a unui rezident senior sau a unui medic curant.

Cu toate acestea, medicul rezident este un membru important în fiecare echipă medicală.

Activitățile tipice de zi cu zi ale unui medic rezident

Rezidenții oferă îngrijire directă pacienților și participă la activități educaționale, inclusiv ture de predare, raport de dimineață și conferințe formale. Ei iau istoricul medical, efectuează examinări fizice, prescriu și interpretează studii de diagnostic și efectuează proceduri medicale adecvate nivelului lor de pregătire și experiență.

O mare parte din munca rezidenților, precum și o mare parte din educația lor, se desfășoară în timpul turelor. În acest timp, echipa de medici și, uneori, alți membri ai echipei de asistență medicală trec de la pacient la pacient pentru a evalua progresul, răspunsul la tratament și evoluțiile diagnostice și pentru a îmbunătăți planurile de tratament. Când nu se află în tură, rezidenții pot fi implicați în efectuarea de proceduri de diagnostic sau de tratament, în conferințe cu consultanți și alți membri ai echipei medicale.

Rezidenții pot petrece timp tratând pacienții în ambulatoriu sau în cabinetele medicilor, ceea ce implică adesea comunicarea cu familia pacientului și coordonarea îngrijirii și serviciilor cu alți membri ai echipei de asistență medicală.

Deși turele în spitale și clinici sunt esențiale pentru educație, rezidenților li se cere, de asemenea, să participe la conferințe educaționale specifice, pentru a se dezvolta.

Citește și: Tot Ce Trebuie Să Știi Ca Viitor Medic Rezident – Specializare Și Examenul De Rezidențiat

Rezidenții sunt medici în training

Rezidenții sunt medici angajați pentru a-și desfășura pregătirea medicală supravegheată înainte de a începe practica independentă. Aceștia sunt indispensabili asistenței medicale moderne, sunt implicați în toate aspectele medicinii, de la îngrijirea prenatală și naștere, până la gestionarea pacienților grav bolnavi și implicarea în îngrijiri medicale preventive.

Rezidențiatul este asemănător cu o ucenicie, iar timpul de instruire este mai lung decât ar putea crede majoritatea oamenilor. Un raport din 2011 intitulat „Schimbarea percepțiilor publice asupra medicilor și asistenței medicale”, a arătat că peste 70% din publicul general a subestimat durata totală de formare pentru medici. 

Deși sunt și persoane care spun că pregătirea unui medic este insuficientă, în afară de anii de facultate, rezidențiatul și alte cursuri și specializări la care participă la începutul carierei, medicii învață întreaga viață, deoarece medicina și tehnologia sunt în continuă evoluție, iar ei trebuie să fie la curent cu tot ce este nou pentru a fi apreciați de pacienți și nu numai.

Medicii rezidenți lucrează pe diverse secții

Medicii rezidenți sunt esențiali pentru furnizarea de asistență medicală în multe secții care sunt necesare în spitale și ambulatorii. Rezidenții sunt o parte esențială a echipelor de asistență medicală dedicate colaborării cu pacienți de toate categoriile demografice, de la adolescenți, femei însărcinate până la vârstnici fragili. Unii rezidenți se pot instrui și la nivel internațional, în țările cu un sistem medical dezvoltat.

În aceste condiții, rezidenții oferă asistență medicală proporțională cu experiența lor anterioară și nivelul de pregătire, întotdeauna sub ochii unui medic care să îi supravegheze.

Medicii rezidenți răspund sunt în prima linie în spital

Când lucrurile merg din rău în mai rău în miezul nopții în multe spitale, iar echipa medicală nu mai face față, un medic rezident va fi adesea chemat să ofere asistență medicală de urgență. Fie că este vorba despre gestionarea durerii toracice a unui bărbat în vârstă sau despre evaluarea pacienților care necesită o intervenție chirurgicală iminentă, medicii rezidenți sunt adesea chemați la spital chiar și pe timp de noapte, gata să ofere ajutorul necesar echipei medicale.

Astfel, chiar dacă nu au experiența necesară, aceștia pot fi de ajutor în și pot susține echipa medicală, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19, când mulți rezidenți și chiar și studenți la Facultatea de Medicină au oferit ajutor în spitale.

Citește și: Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?

Rezidenții sunt profesori și cursanți

Rezidența este un echilibru între furnizarea de asistență medicală și activități de învățare. Astfel, medicii rezidenți, pe lângă turele și programul de la spital, participă la conferințe și la diferite activități de dezvoltare. Acestea sunt necesare pentru a se asigura că toți rezidenții învață componentele de bază ale curriculumului lor. De exemplu, fiecare rezident la psihiatrie va avea oportunități să învețe și să demonstreze cunoștințe despre depresie, anxietate, psihoterapie și alte abilități relevante pentru specialitatea lor.

Un medic rezident aflat în ultimii ani poate să îi învețe pe rezidenții juniori, pe studenții la medicină și, în același timp, să aibă grijă de pacienții și de familiile lor. Învățarea pe tot parcursul vieții este o parte integrantă a menținerii la zi ca medic și începe în timpul rezidențiatului. 

Rezidenții sprijină medicii din spitale

Rezidenții sunt medici aflați în perioada de training, perioadă în care fac practică pe specializarea pe care și-au ales-o. În acest timp, pentru a învăța cât mai multe lucruri, lucrează îndeaproape cu medicii din spitale și clinici care îi îndrumă și îi formează astfel încât, în scurt timp, să fie capabili să preia singuri pacienții și să îi trateze. 

După perioada de acomodare, medicii rezidenți învață ce trebuie făcut și încep să se ocupe de pacienți, ajutându-i foarte mult pe medicii din spitale care, de multe ori, sunt depășiți de numărul mare de cazuri pe care trebuie să le îngrijească.

Medicii rezidenți își pot petrece mai mult timp cu pacienții

Fiindcă nu au atât de multe responsabilități precum medicii specialiști din spitale, rezidenții își pot petrece mai mult timp cu pacienții, studiind problemele lor, dar și discutând cu ei. Acest lucru este foarte important, întrucât pacienții aflați în spital sunt destul de speriați și au nevoie de sprijinul cadrelor medicale, iar medicii specialiști nu au timpul necesar pentru a sta de vorbă cu fiecare, în acest caz, medicii rezidenți au rol foarte important în echipa medicală în care lucrează.

Medicii pot forma rezidenții așa cum își doresc

Pentru că sunt la început de drum și trebuie să învețe cât mai multe lucruri practice pentru a putea trata pacienții așa cum trebuie, rezidenții se lasă formați de medicii care îi au în grijă în timpul rezidențiatului. Această etapă este foarte importantă pentru rezidenți, însă, în același timp, este un plus și pentru medicii specialiști care își atrag pe lângă ei rezidenți care îndeplinesc cerințele lor și care îi pot înlocui la nevoie, fără nicio problemă.

Fiecare medic are stilul său de a trata pacienții, de a oferi diagnostic, de a realiza investigațiile, de aceea este important ca rezidenții cu care lucrează să fie maleabili și să se lase formați de aceștia, pentru a forma o echipă bună.

Pregătirea pentru rezidențiat evoluează în timp

În timp, programele de rezidențiat au fost reconcepute în structura și conținutul lor. Au apărut noi programe de rezidențiat și cerințele din programele medicale existente au evoluat.

Ultimele decenii au cunoscut extinderea site-urilor în care medicii rezidenți se pot antrena, un accent sporit fiind pus pe bunăstarea rezidenților și pe mai multe oportunități pentru formarea la nivel mondial în domeniul sănătății. Medicii rezidenți au alte câteva roluri pe lângă îngrijirea pacientului; atunci când nu îngrijesc pacienții sau studiază, medicii rezidenți sunt activi în predare, cercetare, leadership etc.

Deși pregătirea pentru rezidențiat este adesea stresantă, privilegiul de a merge la muncă în fiecare zi ca medic rezident este plin de satisfacții.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment