Medicii de familie pot testa pacienții pentru SARS-COV2. Vor primi 50 lei pentru fiecare persoană

Medicii de familie pot testa pacienții pentru SARS-COV2. Vor primi 50 lei pentru fiecare persoană

Medicii de familie care au contracte cu casele de asigurări de sănătate pot alege să încheie un act adițional pentru a efectua, în propriile cabinete, testare rapidă a pacienților. Pentru fiecare persoană testată, medicul de familie va încasa suma de 50 lei.

De altfel, într-o informare transmisă de Ministerul Sănătății, ministrul Alexandru Rafila a reafirmat importanța implicării medicilor de familie în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului SARS-CoV2 „și le mulțumește pentru efortul depus”.

„Dezvoltarea capacității de testare pentru pacienții potențial infectați cu SARS-CoV-2 a fost o prioritate pentru mine. Testarea la medicul de familie este soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și ulterior la evaluare și monitorizare. Pacienții cu comorbidități și cei cu formă medie de boală vor fi îndrumați către centrele de evaluare COVID-19. În plus, prin creșterea capacității de testare și identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului”, a explicat Alexandru Rafila.

Activitatea de testare pe care o pot desfășura medicii de familie este inclusă într-un Ordin (nr. 58/4/2022, care completează un alt ordin), care a fost publicat recent în Monitorul Oficial, deci produce efecte.

Potrivit sursei citate, medicii de familie care nu sunt implicați în activitatea de vaccinare împotriva Covid-19 și doresc să testeze pacienții, pot încheia un contract distinct cu casa de asigurări de sănătate. De asemenea, pot testa pacienții și profesioniștii care vaccinează, în prezent, persoanele împotriva Covid-19.

Citește și Serviciile medicale acordate de medici în centrele de evaluare pentru Covid-19 sunt decontate de CNAS

Cum este organizată activitatea de testare rapidă în cabinetele medicilor de familie 

Testarea este realizată chiar în cadrul cabinetelor medicilor de familie, iar informațiile care vizează persoanele testate (rezultatul testului, numele și prenumele etc.) vor fi raportate în sistemul Corona Forms dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

„În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține  user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic”, explică Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă. 

De menționat este faptul că validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate este realizată pentru fiecare pacient care a fost raportat în sistemul Corona Forms și pentru care medical de familie nu a perceput sume suplimentare. Deci fără introducerea datelor în sistem, medicul nu va primi tariful corespunzător. 

Cine este testat în cabinetele medicilor de familie

Pacienții eligibili pentru a fi testați sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV2, care se încadrează în metodologia elaborată de INSP privind supravegherea sindromului respirator acut cu noul coronavirus. 

Medicii de familie pot testa pacienții înscriși pe lista proprie, dar și oricare alte persoane, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive. Condiția este ca acestea să fie eligibile, adică suspecți de infectare cu virusul SARS-CoV2.

Te-ar putea interesa și Aproape trei sferturi din personalul medical din România sunt nemulțumiți de salarii

Care este tariful pentru testare

Medicul de familie primește, pentru activitatea de testare, 50 de lei de persoană, dacă nu a perceput sume suplimentare. În acest preț sunt incluse următoarele: contravaloarea testului, manopera, materialele pentru testare, precum și echipamentele de protecție necesare. Decontarea pentru testările efectuate de medic se face la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate (sau, dacă va fi cazul, la data actului adițional la contractul încheiat pentru vaccinare). 

Președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a menționat că are convingerea că medicii de familie se vor implica și în activitatea de testare a pacienților, acesta fiind un element important în strategia de limitare a infectărilor. 

„Confirmarea promptă a  cazurilor suspecte  poate  asigura în  mod rapid și eficient, atât instituirea tratamentului necesar, cât și  supravegherea epidemiologică a contacților”, a mai spus Adela Cojan, potrivit aceluiași comunicat de presă. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment