10% din medici au anunțat că renunță la contractele de gărzi suplimentare

10% din medici au anunțat că renunță la contractele de gărzi suplimentare

Aproximativ 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare și-au exprimat intenția de a renunța la contractele acestea, în semn de protest față de modalitatea în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale, anunță Federația „Solidaritatea Sanitară”. 

Potrivit listei, până acum, aproape 1.000 de medici au anunțat că intenționează să demisioneze. 

„În cadrul protestelor organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acțiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază). În această fază a protestului, pentru toți medicii care semnează pentru participarea la această acțiune de pe platforma dedicată protestului, în numele lor este transmisă (lista, n.r.) către unitățile sanitare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții Federației. 

Citește și Discriminarea salarială în instituțiile medicale: Transparență și echitate în remunerare

În comunicatul de presă se mai subliniază că intenția de a demisiona a fost transmisă și Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului. Protestul este îndreptat împotriva „modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării”.

„Acțiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”. Guvernanții trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulțumirii medicilor față de recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale”, mai arată sursa citată. 

Totodată, medicii sunt revoltați de faptul că Ministerul Muncii încearcă – spun sindicaliștii – să blocheze dreptul la grevă, prin refuzul de a concilia conflictul colectiv de muncă. 

Te-ar putea interesa și Ministerul Sănătății vrea să elimine inechitățile privind acordarea voucherelor de vacanță. Cine va primi tichete

„Având în vedere acțiunea specifică desfășurată, protestul constituie o avertizare și raportat la o altă formă de-a acționa a profesioniștilor din sănătate, respectiv plecarea din sistemul public de Sănătate”, mai punctează Federația. 

În paralel, sindicaliștii au reiterat Decalogul revendicărilor, ce conține solicitări de natură salarială, o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale, dar și demersuri pentru menținerea profesioniștilor în sistem.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment