Discriminarea salarială în instituțiile medicale: Transparență și echitate în remunerare

Discriminarea salarială în instituțiile medicale: Transparență și echitate în remunerare

Discriminarea salarială este o situație cât se poate de reală – chiar și în 2023 – când conflictele bazate pe inegalitate nu ar mai trebui să existe. Din păcate, în mai toate industriile se resimte o diferență majoră între salariile bărbaților și cele ale femeilor. Conform unui studiu efectuat în 2018 de Consiliul European, decalajul de remunerare a ajuns la 13%. O situație destul de îngrijorătoare, care vizează în egală măsură și industria medicală. Tocmai de aceea, la nivelul Parlamentului European s-au luat câteva decizii importante. În urma discuțiilor avute cu privire la decalajul major al salariilor s-a stabilit faptul că transparența reprezintă soluția cea mai potrivită. Ce înseamnă mai exact? Angajatorii vor fi nevoiți să ofere informații complete despre salariile individuale ale angajaților. Regula confidențialității nu va mai reprezenta un standard acceptat în industrie. Ba din contră, va fi strict interzisă. 

În cazul în care este sesizată o diferență de cel puțin 5%, angajatorii vor fi nevoiți să ofere argumente cu privire la situație. În cazul în care se demonstrează că evaluarea a fost efectuată în mod discriminatoriu, angajații vor fi despăgubiți, conform noii legislații. Este o decizie care vine în urma unei constatări foarte triste – femeile sunt încă nedreptățite la locul de muncă. În aceeași notă vor fi tratate și anunțurile pentru joburi și descrierile incluse în fișa postului. Angajatorii ar trebui să trateze corect resursele umane și să își regândească strategiile de recrutare în așa fel încât să fie echitabile. Chiar dacă pentru mulți este un scenariu destul de complex, adoptarea transparenței totale la locul de muncă garantează beneficii diverse. 

Dacă încă privești cu scepticism decizia luată de Parlamentul European, descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre transparența salarială. 

De ce este atât de importantă transparența salarială în domeniul medical și nu numai?

Probabil pentru mulți e doar un moft de moment, însă transparența salarială este o decizie cu repercusiuni importante asupra mediului de lucru. 

Avantajele se resimt cu precădere atât în domeniul medical, acolo unde ierarhia este foarte clar trasată, cât și în alte domenii. 

Transparența înseamnă echitate, respect și oportunități diverse de evoluție. Însă, avantajele pe care le garantează nu se rezumă doar la atât:

  • Susține productivitatea și dinamica mediului de lucru – În momentul în care alegi să expui angajatului argumente palpabile despre munca pe care o derulează, îi susții evoluția profesională. Sinceritatea cu privire la valoarea salariului este cea mai bună metodă pentru a spori productivitatea și competitivitatea
  • Elimină conflictele între colegii de muncă – Odată cu transparența și egalitatea salarială vor dispărea și suspiciunile dintre colegi. Atunci vei știi clar că salariile sunt alocate în funcție de experiență și competențe și nu sunt influențate de gen sau istoricul familial. Lucrul în echipă – care este mai mult decât necesar în domeniul medical – nu va mai cauza discuții contradictorii și situații neplăcute. 

Citește și: Salarii publice încă din anunțul de job sau nu? Află avantajele și dezavantajele

  • Îmbunătățește procesul de angajare – Din postura de angajator, cu cât ești mai sincer cu actualii angajați, cu atât șansa de a atrage noi candidați pentru posturi vacante va crește exponențial. Nu va mai trebui să investești în strategii costisitoare pentru a gestiona corespunzător resursele umane. Reputația instituției se va îmbunătăți – ceea ce va stârni interesul celor aflați în căutarea unui job plătit corect. 
  • Creează contextul ideal pentru o piață bazată pe democrație – Poate părea clieșu sau utopie, dar fiecare pas contează – oricât de nesemnificativ ar părea la prima vedere. Odată ce transparența salarială va deveni normalitate pentru majoritatea angajatorilor, cazurile de discriminare vor scădea considerabil. 
  • Oferă o siguranță angajaților și perspective pe termen lung – O comunicare eficientă, bazată în totalitate pe transparență și solidaritate, va elimina din start cazurile de anxietate și depresie. Angajații se vor simți apreciați și respectați, ceea ce îi va ajuta să dobândească succesul profesional la care sperau de mult timp. 

Ce faci dacă sesizezi discriminare salarială la locul de muncă?

Chiar dacă ai impresia că ești tratat corect la locul de muncă, discriminarea salarială este încă prezentă în companii și instituții.

Dacă există aspecte care îți indică faptul că ești nedreptățit, există câteva lucruri pe care le poți face

  • Probele vorbesc – Înainte de a vorbi despre situația cu care te confrunți, e indicat să aduni toate probele necesare, care să vină în susținerea afirmațiilor. Poți prezenta contractul de muncă, evaluările de performanță sau orice altă documentație care vizează efectuarea procesului de remunerație. 
  • Informează-te cu privire la reglementările aflate în vigoare – Fii la curent cu noile decizii luate de Parlamentul European și vorbește pe subiect. Nu există loc de presupuneri sau păreri. E foarte important să-ți cunoști drepturile și obligațiile atunci când faci asemenea afirmații. În momentul în care faci sesizarea, angajatorul este obligat să își justifice decizia și să se supună repercusiunilor în cazul în care se demonstrează că greșește. 

Află De ce nu fac angajatorii salariile publice, în domeniul medical privat

  • Stai la o discuție sinceră cu superiorii – Imediat ce te-ai asigurat că ai tot dreptul legal pentru a-i trage la răspundere, e momentul să vorbești cu managerii. Spune-le exact care este situația și cum te aștepți să o rezolve. Nu trebuie să fie neapărat vorba de tine – poate fi un coleg de muncă sau o persoană din echipa administrativă. În orice caz, nu trebuie să te abați de la valorile și principiile morale. 
  • Mergi în instanță dacă e nevoie – În cazul în care nu există inițiativă din partea superiorilor, nu trebuie să aștepți la nesfârșit. Apelează la un avocat sau mediator, care poate gestiona discuția din punct de vedere legal și care îți poate oferi toate informațiile necesare despre cele întâmplate. Nu-ți fie teamă să vorbești sau să duci demersurile juridice la nivelul următor.
  • Nu fii absurd/ă – Dacă ai sesizat că cineva este plătit cu mai mulți bani, încearcă să vezi care este motivul real din spate. Nu asculta decât explicații pertinente venite din partea managerilor. Discuțiile și presupunerile care apar adesea între colegi nu sunt neapărat și adevărate. 

Cum poți să previi discriminarea salarială la locul de muncă?

Existența discriminării vine cu multe repercusiuni pentru orice companie – nu contează că face parte din industria medicală sau nu. Totuși, există câteva aspecte pe care le poți lua în considerare pentru a preveni o asemenea situație la locul de muncă

  • Vorbește deschis despre situație – E foarte important ca toți angajații să știe ce înseamnă discriminarea salarială și ce efecte poate avea asupra traseului profesional și personal. 
  • Vino cu exemple reale – Pe lângă activitățile propriu-zise de la locul de muncă, e esențial să existe traininguri despre felul în care se manifestă discriminarea salarială. Pot exista și cazuri bazate pe etnie sau naționalitate. 
  • Implementează un sistem foarte bine gândit de acordare a recompenselor – Salariul ar trebui acordat în funcție de performanța avută la locul de muncă. Departajează angajații în funcție de abilitățile pe care le au, dar și de experiența dobândită de-a lungul timpului. 

Concluzii

Discriminarea salarială este o problemă care încă face ravagii pe piața muncii. Tocmai de aceea, la nivelul Parlamentului European s-a discutat deja necesitatea transparenței cu privire la acordarea salariului. În mod evident, e nevoie și de inițiative din partea angajaților și angajatorilor, deopotrivă. Crearea unui mediu de lucru echitabil, dar și acordarea salariului în funcție de performanțele avute se numără printre cele mai importante măsuri.


Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

___________________________________

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment