Ministerul Sănătății vrea să elimine inechitățile privind acordarea voucherelor de vacanță. Cine va primi tichete

Ministerul Sănătății vrea să elimine inechitățile privind acordarea voucherelor de vacanță. Cine va primi tichete

Ministerul Sănătății vrea să elimine inechitățile din sistemul sanitar privind acordarea tichetelor de vacanță și a pus în transparență decizională un proiect prin care acordă aceste beneficii și celorlalte categorii de salariați, care până acum nu au primit voucherele. 

Este vorba despre un proiect de act normativ Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare pentru personalul încadrat în unitățile sanitare publice, precum și în cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale. Acest document pus în consultare publică după negocierile cu sindicatele din sănătate își propune să elimine neregulile privind acordarea voucherelor de vacanță. 

„Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.

Citește și Medicina personalizată va fi introdusă în România din această toamnă 

Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc. nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În același document, mai este explicat faptul că unitățile sanitare care au acordat voucherele de vacanță au alocat fonduri, în principal, persoanelor care au avut calitatea de angajat al unității sanitare la data acordării voucherelor de vacanță. De asemenea, există numeroase unități sanitare care nu au acordat vouchere de vacanță angajaților, nealocând în bugetul instituției pentru aceste tichete. 

„Pentru a elimina inechitățile și discrepanțele din rândul salariaților din unitățile sanitare publice, propunem acordarea contravalorii voucherelor de vacanță pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, precum şi în cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, mai arată sursa citată la capitolul „Schimbări preconizate”. 

Te-ar putea interesa și Medicii care nu au ocupat loc în rezidențiat la sesiunea din luna mai cer suplimentarea locurilor 

Pentru anul în curs, vor primi voucherele de vacanță angajații care nu le-au primit deloc până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

Plata contravalorii voucherelor de vacanță pentru această categorie de personal se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare.

Potrivit Legii 165/2018, voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru a fi acoperite unele cheltuieli necesare concediului de odihnă. Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal este de 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment