Studiu: Măsurile impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 au redus numărul de infecții respiratorii

Studiu: Măsurile impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 au redus numărul de infecții respiratorii

Purtarea măștilor și carantinarea celor bolnavi de coronavirus sunt măsuri impuse de autorități ce au atenuat raspandirea virusului SARS-CoV-2. Un beneficiu indirect al acestor eforturi pare să fie și scăderea cazurilor de gripă și a altor infecții respiratorii. Un studiu realizat în SUA a confirmat faptul că măsurile luate în materie de sănătate publică împotriva COVID-19 au contribuit la scăderea numărului de virusuri ce se pot răspândi prin particule aeropurtate.

Potrivit studiului, astfel de recomandări de sănătate publică, cum este purtarea măștilor de protecție, ar putea fi păstrate și în viitor, însă pentru a reduce răspândirea bolilor respiratorii.

Cercetătorii au observat și că astfel de măsuri s-au dovedit a fi eficiente chiar și când persoanele au început să se strângă în grupuri mai mari, la exterior.

Studiul „Scăderea semnificativă și susținută a infecțiilor virale respiratorii non-SARS-CoV-2 în timpul intervențiilor de sănătate publică COVID-19” este disponibil aici

Citește și: Cum să te protejezi eficient împotriva Coronavirusului: măsuri de prevenție și tipuri de echipamente de protecție

Cum a fost realizat studiul 

Cum a fost realizat studiul din SUA și cum au stabilit cercetătorii o legătură între măsurile împotriva COVID-19 și celelalte infecții respiratorii? 

Cu toții am intuit că purtarea mastii ne poate ajuta împotriva COVID-19, dar și a virusurilor gripale A și B, adesea responsabile pentru cele mai multe cazuri de gripă sezonieră. De asemenea, unele studii au arătat că, pentru prevenirea răspândirii gripei, utilizarea unei măști medicale și a unui proces de igienizare a mâinilor, cu produse pe bază de alcool, sunt măsuri ce se dovedesc a fi mai eficiente atunci când sunt luate împreună. 

Studiul confirmă aceasta ipoteză și a analizat perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, atunci când în zona San Francisco au fost impuse măsuri de reducere a răspândirii coronavirusului: barurile și restaurantele au fost închise, a fost impusă carantina de noapte, au fost interzise evenimentele cu grupuri mari de persoane, iar purtarea măștii a fost obligatorie. Cercetătorii au colectat informații despre virusurile ce se transmit pe cale aeriană din această zonă pentru a compara prevalența virusurilor respiratorii cu un an înainte de pandemie și în timpul pandemiei. 

Te-ar putea interesa și: Efectele post-COVID 19 în țările care au ieșit din criză: tehnologii noi și un sistem de sănătate publică modern, esențiale în luptă cu pandemia

Scăderi ale infecțiilor respiratorii non-COVID

Cercetătorii au analizat 1.484 de teste în 2019 și 2.037 de teste în 2020. Testele au variat de la 13,6% la 39,1% pozitive pentru infecții respiratorii din ianuarie 2019 până în martie 2020.

Aprilie – decembrie 2020 a reprezentat perioada din timpul pandemiei COVID-19. În acest timp, infecțiile respiratorii au scăzut cu o rată de pozitivitate de la 0 la 11,1% pentru infecțiile non-SARS-CoV-2.

Rinovirusurile, cea mai comună cauză a răcelilor, au fost cel mai des întâlnite. Aproximativ 89,6% din rezultatele pozitive ale testelor pentru infecțiile respiratorii au provenit de la rinovirusuri / enterovirusuri umane în timpul pandemiei, comparativ cu 55% înregistrate în 2019. De asemenea, datele indică faptul că nu au fost înregistrate cazuri de gripă pentru sezonul gripal 2020-2021.

Citește și: Cercetătorii avertizează că măștile de unică folosință eliberează poluanți chimici

Observații

Rezultatele studiului pot fi influențate de anumite limitări în realizarea acestuia, precizează cercetătorii. Proiectul a implicat examinarea datelor dintr-un singur sistem de asistență medicală, care pot să nu fie similare cu cele ale unor zone cu niveluri diferite de infecții respiratorii. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că nu toate persoanele vor respecta regulile impuse și nu vor purta mască. De asemenea, modificările aduse restricțiilor ca răspuns la creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus sau, din contră, privind creșterea numărului vaccinărilor, ar putea provoca variații considerabile ale transmiterilor respiratorii.

Este posibil, totodată, ca oamenii să se fi confruntat cu infecții respiratorii, cum ar fi gripa, dar au fost prea speriați pentru a solicita asistență medicală în timpul pandemiei. 

Pentru moment, rămâne nesigur ce măsuri sau combinație de măsuri au fost cele mai eficiente în reducerea numărului de infecții respiratorii. Însă cercetătorii sunt de părere că găsirea răspunsului la această întrebare ar putea contribui la modelarea strategiilor de sănătate publică pentru reducerea răspândirii virusurilor cu transmitere aerogenă, prin picături.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment