Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 prezintă un risc mai redus de răspândire a bolii şi de infectare a altor persoane, se arată într-un studiu realizat de Institutul Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland, SUA.
Studiul asupra infecţiilor a monitorizat cantitatea de virus care se reproduce în nasul, sinusurile şi gâtul maimuţelor după ce acestea sunt vaccinate. Maimuţele, ca şi oamenii, încă se pot infecta cu COVID-19 după vaccinare, însă vaccinul reduce severitatea bolii.
Cercetătorii au constatat la maimuţele care au fost vaccinate şi apoi infectate ”o scădere rapidă a cantităţii de virus care se reproduce în nas și în căile lor aeriene superioare”, a declarat doctor Kayvon Modjarrad, directorul departamentului de cercetare a bolilor infecţioase la Walter Reed.
”Aici are loc transmiterea, iar boala se manifestă mai jos, în plămâni. Dar dacă ai mai multe virusuri în nas, sinusuri, faringe, care se reproduc, acolo se realizează transmiterea”, a declarat Modjarrad într-un interviu pentru McClatchy.
Citește și: Cercetătorii au descoperit că vaccinul Pfizer își poate diminua eficiența în cazul persoanelor cu obezitate
Laboratorul a măsurat cantitatea de virus din nas şi căile respiratorii superioare ale maimuţelor în timpul testelor clinice ale propriului vaccin împotriva coronavirusului. Modjarrad a explicat că reducerea cantităţii de virus la animale a fost o modalitate de evaluare a eficacităţii vaccinului.
Totodată, studiul a constatat ceea ce şi alte teste clinice efectuate asupra altor vaccinuri au descoperit, faptul că vaccinarea poate reduce riscul de transmitere.
”Am observat acest lucru în studiile efectuate pe animale. Aşa că ne aşteptam să existe probabil o oarecare reducere a transmiterii de la om la om. Iar acum începem să observăm acest lucru în studii efectuate în condiţii reale”, a declarat Modjarrad.
Articolul menționează și alte studii apărute recent potrivit cărora vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 – produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson – reduc riscul la persoanele vaccinate de a răspândi virusul altor indivizi.
Un studiu publicat recent de Universitatea Cambridge şi Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a constatat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului de infectare a altor persoane de către indivizi care fuseseră vaccinaţi.
O altă cercetare, care s-a concentrat pe vaccinul Pfizer şi a fost realizat în Israel, publicat în The New England Journal of Medicine, a ajuns la rezultate similare.
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a emis săptămâna trecută o serie de îndrumări preliminare pentru persoanele vaccinate. Potrivit agenţiei, persoanele vaccinate se pot întâlni în siguranţă cu alţi indivizi vaccinaţi în spaţii închise sau cu persoane nevaccinate provenind din altă gospodărie dacă acestea din urmă prezintă un risc redus de a contracta o formă gravă de COVID-19.
Cu toate acestea, persoanele vaccinate sunt încurajate să poarte în continuare măști și să respecte distanţarea fizică în spaţii publice, pentru a se evita răspândirea virusului şi riscul de infectare a altor indivizi.
Paul Offit, membru al consiliului consultativ pe tema vaccinării din cadrul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite şi director al centrului pentru educaţiei pe tema vaccinării din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, a declarat că persoanele vaccinate ar trebui să continue să îşi ia măsuri de precauţie din alte motive.
Citește și: Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie
”Sunt complet vaccinat, port mască şi mă distanţez fizic pentru a mă proteja pe mine”, a spus el. ”Poate sunt unul dintre acei 1 din 20 de oameni care nu este protejat. Adică, (n.r. vaccinul) este 95% eficient”, a declarat el cu referire la eficacitatea serului.
”Totul depinde de gradul de prezență a bolii în comunitate”, a precizat Offit. ”Când se ajunge în punctul în care există cu mult mai puţine cazuri şi cu mult mai puţine decese, atunci puteţi şti că există mai puțin virus în comunitate și vă puteţi simţi mai bine dacă sunteţi vaccinaţi”, a adăugat el.
CDC a indicat că va continua să prezinte actualizări privind îndrumările sale asupra practicilor sigure pentru persoane vaccinate odată cu înmulţirea dovezilor ştiinţifice şi pe măsură ce creşte numărul indivizilor cărora le-au fost administrate vaccinuri.
”Pe măsură ce mai mulţi oameni se vaccinează, iar ştiinţa şi dovezile se extind, şi pe măsură ce dinamica bolii în această ţară se schimbă, vom continua să ne actualizăm îndrumările”, a declarat reporterilor dr. Rochelle Walensky, directorul CDC.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.