INTERVIU | Octavia Stoica, asistent radiologie dentară

INTERVIU | Octavia Stoica, asistent radiologie dentară

Octavia Stoica a urmat cursurile timp de trei ani la Școala Sanitară Postliceală Atlas, din București. În prezent lucrează la cabinetul de radiologie dentară YTS Dental View, din București, unde întâlnește și ajută zeci de pacienți zilnic.

Am stat de vorbă cu ea pentru a povesti despre ce a determinat-o să aleagă această profesie, dar și despre provocările pe care le întâmpină practicând această meserie.

1. Ce anume te-a determinat să alegi meseria de asistent medical generalist?

Ideea de a deveni asistentă medicală a încolțit în mintea mea încă din copilărie. Odată cu maturizarea mea, mi-am dat seama că acest job mi s-ar potrivi cel mai bine, fiind o fire curajoasă și dornică să ajut oamenii.

2. De ce ai ales să profesezi în domeniul radiologiei?

Nu aceasta era alegerea mea, dar când mi s-a oferit, am zis „de ce nu?”, iar acum după o lună de zile muncesc cu drag și spor.

Citește și: INTERVIU | Ana Adriana Stanciu, asistent medical ATI: „Cei 13 ani petrecuti in Italia au dus la ceea ce numim „burn-out”, asa am considerat ca este timpul sa vin acasa”

3. Care este rolul și misiunea unui asistent radiolog?

În primul rând trebuie să ai răbdare, să îi exprimi pacientului încredere și trebuie să îi explici fiecare pas pe care trebuie să îl facă.

Poziționare pacientului trebuie să fie perfectă, pentru că nu ne dorim să expunem un pacient de două ori. Totul trebuie să fie clar și fără greșeli pentru a fi radiografia interpretată cu ușurintă.

4. Cât de mult contează relația asistent-pacient și cum poate fi construită aceasta?

Cred că asta este cea mai importantă în această meserie, prezentându-i înțelegere și empatie pacientul prinde încrederea de care avea nevoie în aceste momente dificile.

5. Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge să aibă nevoie de o examinare RMN?

De cele mai multe ori pacienții ajung la noi pentru examen radiologic atunci când urmează un tratament ortodontic, când medicul stomatolog dorește să vadă exact poziția dinților, ocluzia, sau când urmează o extracție ori pentru stabilirea planului de tratament.

6. Când nu este recomandată efectuarea acestei investigații? Care sunt contraindicațiile?

În primul rând femeile însărcinate, deoarece radiațiile pot produce mutații și persoanele care au în cavitatea bucală metal, care nu este detașabil.

Atunci când pacientul are metal în cavitatea bucală radiografia nu poate fi interpretată din cauza reflexiilor ieșite din cauza metalului.

Citește și INTERVIU Ioana Nichita, farmacist-șef: “Ȋntr-o farmacie nu totul se rezumă la eliberarea de medicamente”

7. Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectuarea investigației și care este durata acesteia?

La intrarea pacientului în clinică, acesta este rugat să semneze acordul expunerii, datelor cu caracter personal, iar femeilor, faptul că nu sunt însărcinate. La fiecare pacient îi explicăm pas cu pas ce o să se întâmple și ce trebuie să facă acesta. Cel mai important, pacientul trebuie să rămână nemișcat în poziția pusă de noi. Expunerea durează 15 secunde, aparatul se învârte în jurul pacientul, iar asistenta privește de afară pe cameră dacă totul este în regulă și dacă pacientul nu s-a mișcat.

8. Care sunt cele mai importante calități de care crezi că are nevoie un asistent medical? Dar un medic radiolog?

Din punctul meu de vedere empatia este un atu, răbdarea, perseverența, dar și capacitatea de a lucra în echipă.

9. În ce mod vezi viața profesională peste 10 ani? Ce ți-ar placea să schimbi?

Să mă dedic meseriei ca și acum și să ajung acolo unde mi-am propus.

10. Ce sfaturi ai pentru asistenții radiologi aflați la început de drum?

În primul rând, pentru a stăpâni cunoștințele de bază pe care un asistent trebuie să le cunoască este nevoie de multă muncă și mult studiu, dar și răbdare și curaj. De aceea, cel mai important este să îți dorești acest lucru și să te dedici lui.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment