“Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii”. Acesta este cel mai important lucru pe care l-a invatat doamna doctor Ali Sevgean despre inima, obiectul activitatii sale profesionale. Crede cu tarie ca nimeni nu detine adevarul absolut, iar cu cat stii mai multe ajungi sa realizezi cat de putine stii de fapt, tocmai pentru ca in medicina individualismul nu trebuie sa existe.
Apreciaza medicii cu care poate comunica cu privire la cazurile medicale care sunt mai dificile, insa primeaza gradul lor de profesionalism si dedicare, caci, din punctul sau de vedere, pasiunea pentru medicina este de baza in exercitarea acestei profesii.
Cu privire la calitatile care sunt necesare unui medic, considera ca se impune o capacitate de a extrage informatiile de la pacient, abilitatea de a fi concis si explicit intr-un limbaj accesibil pacientului, castigand increderea acestuia. Desi este sustinatoare a sistemului medical turcesc, isi pune increderea in medicii tineri din Romania, extrem de bine pregatiti si entuziasti, care pot face medicina la nivel inalt.
1. Care a fost momentul in care ati stiut ca doriti sa deveniti medic cardiolog? Cine sau ce anume v-a inspirat pe acest drum profesional?
Pasiunea mea pentru cardiologie am descoperit-o in anul II de facultate, studiind fiziologia corpului uman, cand am putut descoperi astfel indeaproape complexitatea acestui organ fascinant. Pe de alta parte, imi place sa cred ca si cardiologia m-a ales pe mine – inca din copilarie am fost atrasa de munca de detectiv, lucrurile ce necesita migala si precizie, cat si de situatiile la limita si necesitatea de a lua decizii rapide, in urgenta. Trebuie sa admit insa si faptul ca dintre toate specialitatile, cardiologia a reprezentat dintotdeauna o optiune mult ravnita in randul proaspetilor absolventi de Medicina si ca obtinerea rezidentiatului in cardiologie a fost si o ocazie de a-mi satisface orgoliul personal.
2. Credeti ca numarul anilor de studiu si de rezidentiat este prea mare, prea mic sau potrivit pentru formarea unui medic? Explicati, va rog.
Eu fac parte din generatiile care au urmat un rezidentiat de 5 ani in cardiologie, dupa care s-a revenit la sistemul anterior structurat pe 6 ani. Personal, mi-ar fi placut sa beneficiez de inca un an in preajma mentorilor mei, pentru a putea acumula si mai multe cunostinte si experienta in domeniile de interes. Insa dupa cum bine se stie, in medicina niciodata nu detii suficiente cunostinte si procesul de invatare este unul continuu, asadar formarea profesionala nu inceteaza niciodata in meseria noastra.
Citește și: INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie
3. Cat de important este pentru un medic sa detina un numar mare de competente? Ii sunt utile pe plan profesional sau in diagnosticul pacientului?
Pentru ca un medic sa isi poata practica cat mai eficient meseria, da, categoric trebuie sa detina studii avansate in diverse arii de expertiza, in functie de pasiunile sale. Cu cat detii mai multe abilitati practice, cu atat mai facile vor deveni diagnosticul si tratamentul pacientului, beneficiul major constand intr-o solutionare mai rapida a cazului respectiv, fara a fi necesar un circuit lung al pacientului ce ar veni in detrimentul ingrijirii sale prin amanarea diagnosticului si initierea terapiei.
Tendinta actuala ca fiecare medic sa urmeze o supraspecializare pe o ramura mai restransa a cardiologiei, de exemplu – fie ca vorbim despre cardiologie interventionala, electrofiziologie, cardiologie de urgenta, cardiooncologie, imagistica etc., aduce cu siguranta avantaje importante prin formarea unei “echipe a inimii”.
4. Ati activat in mai multe clinici medicale. Ce criterii apreciati pentru o buna colaborare cu o anumita clinica?
Pentru mine o importanta primordiala o constituie potentialul de a evolua, iar acest lucru nu se poate realiza decat intr-un mediu favorabil dezvoltarii, pe care doar institutia in care activezi ti-l poate asigura. Ca medic al unui spital sau al unei clinici, nu numai ca te reprezinti pe tine insuti, dar esti si imaginea institutiei, asadar conducerea trebuie sa fie deschisa propunerilor tale de dezvoltare si de imbunatatire a calitatii serviciilor oferite pacientilor, sa fie dispusa sa te sprijine in initiativele tale si sa investeasca in ideile si proiectele tale medicale.
5. Preferati sistemul medical de stat sau cel privat? Sistemul medical romanesc sau sistemul medical strain? Explicati, va rog alegerea.
Ca medic rezident, m-am format in sistemul de stat in cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare; ulterior, ca medic specialist, am inceput sa profesez si in sistemul privat, iar pentru o perioada am continuat in paralel sa activez si in sistemul public de sanatate. Asadar, pot spune ca am ajuns sa cunosc toate laturile celor doua sisteme – ceea ce nu pot afirma insa, este ca una ii este superioara celeilalte sau ca sunt superpozabile, intrucat fiecare are avantaje si, bineinteles, dezavantaje.
Cu siguranta ca atuul major al sistemului public este accesibilitatea in special pentru categoriile defavorizate, care nu dispun de resursele financiare pentru a beneficia de serviciile sistemului privat. Pe de alta parte, investitiile facute in sistemul privat sunt net superioare celui de stat, calitatea actului medical ajungand sa depinda de tehnologia inovativa – “state of the art”- pe care de multe ori o regasim doar in retelele private de sanatate.
Cat despre o comparatie intre sistemul romanesc si cel din strainatate, nu stiu cat de adecvata este o asemenea paralela intre ele. Dincolo de neajunsurile cronice din spitale, inca mai cred ca se poate face medicina la nivel inalt si la noi, pentru ca medicii sunt extrem de bine pregatiti si entuziasmul, dorinta de a face performanta debordeaza printre generatiile tinere.
Personal, sunt familiara cu sistemul privat din Turcia, unde am avut ocazia sa imi desfasor stagiile de vara din cursul facultatii. Si da, sunt adepta sistemului medical turcesc, care la randul sau este o versiune ce are la baza sistemul american, pliata insa pe nevoile si cerintele populatiei. Beneficiul major al sistemului medical turcesc este faptul ca si pacientii fara posibilitati economice pot avea parte de un tratament gratuit in regimul privat, cu conditia ca pacientul sa fie asigurat si sistemul de stat sa nu poata oferi terapia necesara. Asadar, mi-as dori ca aceasta colaborare stat-privat sa devina mai fructuoasa si la noi si cele doua sa nu mai fie atat de separate.
Citește și: INTERVIU | Diana Andreea Ionescu, medic rezident cardiologie
6. Cand vine vorba despre colaborari interdisciplinare, in functie de ce calitati va alegeti colaboratorii?
Cu totii detinem un cerc de prieteni medici – de pe diverse specialitati – cu care formam o echipa multidisciplinara atunci cand vine vorba de un caz ce necesita colaborarea intre specialitati. Bineinteles, fundamentul este reprezentat de afinitati personale – fiindca este esential sa detii o buna comunicare cu ceilalti implicati in tratarea cazului – si dublate de calitatile profesionale ale fiecaruia dintre colegii mei, in functie de aria de expertiza a acestora.
7. Ce calitati trebuie sa aiba un medic cardiolog bun, din punctul dvs. de vedere?
In momentul in care decizi sa urmezi o cariera medicala, este clar ca trebuie sa detii o serie de trasaturi importante, necesare pentru a-ti putea exercita profesia la standarde inalte. Primeaza abilitatile de comunicare, atat cu colegii, cat mai ales in relatia cu pacientul si apartinatorii – este esential sa ai capacitatea de a extrage informatiile necesare de la pacient, sa fii explicit si concis intr-un limbaj accesibil si lor, mentinandu-ti totodata profesionalismul.
De asemenea, niciun medic nu lucreaza singur – in actul medical este implicata intotdeauna o echipa, incepand cu personalul sanitar si terminand cu medicul, deci abilitatea de a colabora si a munci in echipa este si ea vitala. De aici deriva o alta calitate necesara, spiritul de lider – pentru ca noi suntem veriga finala in cadrul echipei si suntem cei care iau deciziile finale pentru care ne asumam responsabilitatea – un aspect extrem de important mai ales in cazul urgentelor medicale.
Tot aici s-ar incadra si abilitatile organizatorice, capacitatea de a prioritiza cazurile, de a te ocupa si de latura birocratica, de a acorda timp studiului si evenimentelor educationale. Avand in vedere ritmul extrem de solicitant caruia trebuie sa-i facem fata, capacitatea de a lucra in conditii de stres este si ea absolut necesara. Dar poate ca cel important aspect ar fi dorinta, pasiunea pentru medicina – trebuie sa iti doresti sa fii medic, sa nu te poti vedea facand altceva in afara acestei meserii, restul se pot obtine si prin auto-educare de-a lungul anilor.
Citește și: INTERVIU | Dr. Georgiana Puiu, medic specialist cardiolog
8. V-ati intalnit cu siguranta si cu povesti de viata impresionante ale pacientilor. Povestiti-ne una care v-a ramas in memorie.
Sunt atat de multi pacienti cu povesti de viata deosebite pe care am avut ocazia sa ii cunosc si sa ii tratez, incat imi este extrem de dificil sa selectez doar una, caci fiecare om are povestea lui din care cu totii am avea cate ceva de invatat. Poate ca ar merita sa fac referire insa la unul dintre primii mei pacienti ca medic specialist – o doamna mult prea incercata de viata as spune – de la o copilarie grea, fara parinti, de unde si lipsa accesului la educatie – la o tinerete muncita din greu pentru a-si castiga existenta si a putea studia, pentru ca mai apoi sa ajunga la maturitate singura, fara a avea o familie, cu un copil caruia sa-i ofere tot ce avea dumneaei mai bun in ea.
Si iata cum a ajuns aceasta femeie minunata pe patul de spital, eu fiind de garda in acea zi – pornind de la o aparent banala infectie urinara, dar dezvoltand la scurt timp de la preluarea garzii fenomene neurologice severe si insuficienta respiratorie acuta, la un pas de stop cardio-respirator, fiind necesar transferul de urgenta la un alt spital pe sectia de ATI.
Din fericire, s-a dovedit a fi o veritabila luptatoare inca o data – la putin timp de la externarea din celalalt spital, m-a cautat si a venit sa imi multumeasca si oricat i-am explicat ca nu are de ce, ca eu doar imi respect juramantul depus; dumneaei mi-a spus ca poate pentru mine este doar un pacient in plus, dar pentru ea eu sunt acel medic care a reintors-o la viata si ca isi dorea sa ma cunoasca personal, intrucat tot ce isi amintea in starea sa obnubilata era vocea mea disperata sunand la spitale pentru a obtine un transfer, intrucat spitalul in care eram de garda nu dispunea de resursele necesare cazului.
Trebuie sa recunosc ca si acum, la aproape doi ani de la acel moment, chiar daca nu are o patologie cardiaca, ma viziteaza periodic si imi insenineaza ziua relatandu-mi povestiri amuzante si aducandu-mi celebrele sale prajituri cu miere, placinte cu diverse umpluturi, crème-brulee si alte delicii pe care le savuram impreuna cu colegii.
9. La ce resurse apelati atunci cand nu cunoasteti un raspuns?
Cred cu tarie in faptul ca nimeni nu detine adevarul absolut, si cu cat stii mai multe, realizezi cat de putine stii de fapt. Recunosc ca mi s-a intamplat sa ma confrunt cu situatii pentru care pe moment nu detineam un raspuns si nu percep acest lucru ca fiind o rusine. Important este sa te documentezi si sa vii cu raspunsul corect in timp util. Personal, pe langa o lectura exhaustiva a literaturii de specialitate, apelez la sprijinul si sfatul mentorilor mei sau le impartasesc colegilor mei din tara si de peste hotare cazurile provocatoare, astfel incat toti sa avem ceva nou de invatat, pentru ca in medicina individualismul nu trebuie sa existe, nu suntem auto-suficienti.
10. Cat de mult conteaza ca un medic sa aiba incredere in sine? Dar ca pacientul sa aiba incredere in medic?
Fiecare dintre noi, ca oameni, avem personalitatea noastra care ne defineste – insa pentru noi, ca medici – increderea in sine este o trasatura definitorie. Pentru a putea fi etichetat ca un medic bun – trebuie sa stii ceea ce faci, sa iti asumi responsabilitatea pentru deciziile tale si sa transmiti aceasta siguranta de sine si pacientului din fata ta, fara a fi insa infatuat prin prisma nivelului tau de cunostinte.
De asemenea, empatia este vitala in relatia medic-pacient, este imperios sa fii uman, sa intelegi suferinta pacientului. Doar in acest mod se poate castiga increderea acestuia – in absenta unei increderi mutuale, actul medical nu va fi niciodata complet eficient – ca medic ai nevoie de un pacient capabil sa iti ofere transferul de putere in deciziile medicale, dar in acelasi timp sa actioneze in consecinta – fiind aderent si compliant la tratament, care nu de putine ori este foarte complex si de lunga durata.
Privit din perspectiva pacientului, el are nevoie de un medic care sa-l inteleaga, sa-l sprijine, sa-l indrume si sa-l incurajeze constant. Asadar, intotdeauna este nevoie de o munca sustinuta in echipa – pacient si medic deopotriva, doi oameni diferiti in esenta, dar uniti in ceea ce priveste obiectivul – acela al unui pacient sanatos care se bucura de viata.
Citește și: INTERVIU | Dr. Adelina Enache, medic rezident cardiologie pediatrica
11. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre inima?
Poate ca cel mai important lucru pe care l-am invatat despre inima nu face parte din cunostintele medicale pe care le-am dobandit de-a lungul formarii mele profesionale, ci unul de ordin metaforic. Asadar, prefer sa va raspund cu unul dintre citatele mele preferate din “Micul print”: “Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii.”
12. Ce sfat ati putea oferi unui medic aflat la inceput de drum?
Sa viseze ambitios, sa aiba incredere in ei, sa nu se lase descurajati atunci cand intampina dificultati pe parcurs. In plus, le-as oferi si sfatul pe care l-am primit si eu la randul meu: sa asculte. In zilele noastre, cu toata tehnologia de care dispunem si cu toata viteza ametitoare cu care se deruleaza timpul, uitam adeseori din pacate sa ascultam ce au de spus pacientii si sa cream astfel acea conexiune medic-pacient vitala pentru actul medical.
Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.