INTERVIU | Anastasios Petropoulos, kinetoterapeut si manager general clinica de recuperare medicala

INTERVIU | Anastasios Petropoulos, kinetoterapeut si manager general clinica de recuperare medicala

Pentru ca un tratament sa fie de succes, domnul Anastasios Petropoulos subliniaza ca este esential sa existe cooperare din partea pacientului, care trebuie sa respecte indicatiile, programul si frecventa sedintelor de kinetoterapie. Prin comparatie cu un pacient obisnuit, spune despre un pacient sportiv ca desi are musculatura mai tonifiata si recuperarea decurge mai rapid, se confrunta cu un risc mai mare de aparitie a accidentarilor secundare. 

Grec de origine, marturiseste ca s-a bucurat de o colaborare buna cu romanii, obiceiurile si cultura celor doua popoare fiind apropiate, si a ales in acest sens drept colegi oameni care sa ii semene. Astfel, este de parere ca este importanta competenta profesionala atestata de cursuri internationale, dar pune mare pret si pe caracterul personal.

In final, cheia pentru o colaborare solida o considera a fi comunicarea buna dintre kinetoterapeut si medic, urmarirea pacientilor din ambele parti si respectul reciproc.

Ati ales kinetoterapia dupa medicina. Ce anume v-a indreptat in aceasta directie? Considerati ca va ajuta in profesie faptul ca ati finalizat si Facultatatea de Medicina?

Kinetoterapia ii ajuta pe oameni. A deveni kinetoterapeut ofera ocazia unei cariere provocatoare si satisfacatoare. Kinetoterapeutii fac o diferenta reala in ceea ce priveste calitatea vietii pentru pacientii lor, imbunatatind sanatatea si bunastarea lor prin restabilirea miscarii functionale.

Sunteti si manager de clinica specializata in recuperare medicala. Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat in acest sens?

In ultimi 6 ani pentru mine a fost pe locul intai Clinica SportCare. Am investit foarte mult timp in cautarea colaboratorilor. Pentru mine este foarte important cand intra un pacient la SportCare sa stie ca la noi o sa fie informat complet despre patologie si ca se poate recupera complet. Din cauza asta am cautat cu multa rabdare colaboratori, iar acum am ajuns la un network in care ne ocupam de pacient de la diagnosticarea pana la recuperare.

Citeste si: INTERVIU | Mioara Scripca, kinetoterapeut

Cat de importanta este investitia in echipament medical pentru un tratament corespunzator? Dar in inovatie?

Cu siguranta aparatura medicala ajuta foarte mult pentru a accentua rezultatele unei patologii, dar cea mai importanta investitie este participarea la congresele internationale pentru a invata si a putea aplica la pacienti protocoale avansate de recuperare. 

Ati avut cu siguranta si cazuri dificile, aparent irecuperabile. Povestiti-ne un astfel de caz care v-a ramas in memorie.

Am avut o sportiva cu o entorsa de glezna dreapta gradul III care trebuia sa joace la turneu in urmatoarele 5 zile. Cand am vazut glezna am zis ca este imposibil. Mi-a explicat cat de importanta a fost pentru ea participarea si am hotarat sa incepem cu 3 sedinte pe zi de fizioterapie si cu o mare minune am reusit nu doar sa participam la turneu, dar am ajuns si in sferturile de finala.

Prin ce se diferentiaza un pacient sportiv de performanta de unul obisnuit?

Recuperarea unui pacient sportiv teoretic este mult mai usoara pentru ca deja are musculatura mai tonifiata in comparatie cu un pacient obisnuit, dar totusi exista un risc in timpul recuperarii sa avem alte accidentari secundare, fapt pe care il intalnim mai rar la un pacient obisnuit. As zice ca diferenta intre cei doi este ca la sportivii de performanta recuperarea este mai rapida, dar mai riscanta cu alte accidentari secundare, fata de un pacient obisnuit la care este mai lenta, dar mai sigura. 

Citeste si: INTERVIU | Claudia Ciortea, kinetoterapeut: „MEDIjobs a reușit să îmi facă rost de un loc de muncă și o ofertă salarială nu bună, ci foarte bună.”

Ce calitati trebuie sa aiba un pacient pentru a avea reusita in tratament? Cat de importanta este disciplina in kinetoterapie?

Primul lucru pe care il trasmit pacientului este ca recuperarea o facem impreuna. Nu pot sa recuperez un genunchi sau un umar post operator daca pacientul nu respecta programul si frecventa sedintelor sau daca nu respecta indicatiile.

In functie de ce criterii ati format echipa medicala din cadrul clinicii? Cum v-ati ales colaboratorii?

Pentru mine este foarte important cand ma uit la colaboratorii mei sa ma simt ca si cum ma privesc in oglinda. Este foarte importanta competenta profesionala intarita prin cursuri internationale, dar apreciez foarte mult si caracterul personal.

Sunteti de origine grec. Cum decurge colaborarea cu colegii romani? De ce ati ales Romania ca sa va practicati profesia?

M-am nascut in Atena si am decis sa vin in Romania pentru studii.  Colaborarea cu colegii din Romania este destul de buna. Avem obiceiuri apropiate si cultura similara. Singurul lucru unde observ o diferenta mare este ca in Romania lumea se streseaza repede si destul de mult.

Citeste si: INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut

Pe ce anume trebuie sa se bazeze colaborarea dintre un medic si un kinetoterapeut?

Noi in Clinica SportCare colaboram cu medici, fiecare fiind supraspecializat in domeniul lui de activitate. In ceea ce priveste colaborarea noastra, consider ca o comunicare buna intre kinetoterapeut si medic, urmarirea pacientilor din ambele parti si respectul reciproc reprezinta cheia pentru o colaborare solida. 

Considerati ca un kinetoterapeut trebuie sa fie un exemplu pentru pacientii sai? Explicati, va rog.

Nu neaparat. Consider ca fiecare persoana are un stil de viata anume. Cel mai important este ca un kinetoterapeut sa poata sa transmita  informatia corecta pentru o viata mai sanatoasa sau pentru recuperare rapida si eficienta.

Citeste si: INTERVIU Vîlceanu Toldean Mihai Răzvan, kinetoterapeut

Ce va doriti sa realizati in urmatorii 5 ani si nu ati reusit inca? Ce vise aveti pe plan profesional?

Imi place foarte mult sa fac planuri pentru viitor. In urmatorii 5 ani imi doresc sa am inca 4 clinici in Romania. Deja lucram la deschiderea celui de-al doilea SportCare Clinic in Bucuresti.  Visul meu cel mai mare este sa reusesc impreuna cu echipa mea sa deschid un spital specializat pe ortopedie si dupa operatie sa continuam recuperarea postoperatorie. 

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre corpul uman pana in prezent?

Cel mai important lucru pe care am invatat despre corpul uman este ca inima are o medie de 35 de milioane de batai pe an.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment