INTERVIU | Dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped

INTERVIU | Dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped

Doctor Alin Pandea considera ca informarea corecta este cea mai importanta cand vine vorba despre comunicarea cu pacientul, motiv pentru care foloseste imagini, filmari si uneori chiar deseneaza procedura, alocand 20-30 minute din consultatia medicala intocmai pentru acest aspect care, de altfel, ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune. 

Recunoaste ca a avut norocul de a invata intr-un sistem in care pacientul este pus pe primul loc si unde a fost invatat cum trebuie sa comunice un medic cu pacientul sau. A inceput sa indrageasca ortopedia in timp ce studia in Marea Britanie, spunand despre aceasta specialitate ca nu implica doar ciocane si tamplarie, ci si atentie, rabdare si finete, cum se intampla in cazul operatiilor pe nervi si tendoane.

Principalele provocari pe care le-a adus perioada pandemiei in cadrul workshop-urilor pe care le sustine au fost reprezentate din punctul sau de vedere de protocoale care au putut permite apropierea de pacient, pastrand in acelasi timp distantarea sociala. 

1. Ce anume v-a determinat sa deveniti medic ortoped? Ati avut vreun model pe care l-ati urmat?

Eu am inceput sa practic ca medic rezident chirurgie vasculara, am acceptat in primul an de rezidentiat o oferta de lucru in Marea Britanie, iar acolo acopeream toate serviciile chirurgicale. Acest lucru s-a intamplat iarna, deci am avut multa cazuistica ortopedica si asa am inceput sa indragesc aceasta specialitate.

2. Ati efectuat specializarea in Marea Britanie. Ce anume v-a determinat sa reveniti in tara?

In tara am revenit in primul rand pentru a rezolva unele probleme personale, care au dus la prelungirea sederii mele, as dori sa nu intru in detalii pentru ca sunt confortabil, astfel am reluat activitatea medicala pe care o suspendasem in momentul plecarii in Anglia.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Sevgean Ali, medic specialist cardiolog

3. Sustineti si cursuri si workshop-uri pentru cadre medicale. Care sunt cele mai mari provocari cand vine vorba de predare, in special in contextul pandemiei?

Problema mare cu workshop-urile in Romania este ca nu se fac in principal cu practica pe pacient. In aceasta perioada am conceput protocoale care sa permita atat apropierea de pacient, dar si pastrarea distantarii sociale, dar cu toate acestea a trebuit sa reduc numarul cursantilor pentru a nu afecta calitatea cursului.

4. Ce caracteristici considerati ca definesc un medic de succes? Conteaza titulaturile sau mai degraba experienta profesionala?

Nu cred ca este atat de importanta titulatura, desi nu contest ca ajuta, mai degraba conteaza modul de abordare al fiecarui pacient. Nu este suficient sa fii un experimentat chirurg, trebuie explicate, prezentate toate optiunile de tratament. Sunt apuse vremurile in care pacientul spune ca “domnule doctor, faceti ce considerati, ca eu nu ma pricep”. Avantajul meu este ca am avut sansa sa invat intr-un sistem sanitar unde pacientul este chiar pe primul loc. De exemplu, stiti ca una dintre probele de examen consta in cum comunici cu pacientul, ei aduc actori sa recreeze o situatie in cabinet.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

5. Sunteti un medic caruia ii place sa invete in permanenta. La ce resurse apelati in acest sens?

In fiecare zi incerc sa aflu ceva nou, merg foarte des la conferinte, cursuri etc., peste tot in lume unde se discuta lucuri noi. De exemplu, in primavara medicul care a inventat protocolul de anestezie locala, care are rolul sa reduca presiunea de pe sectia de ATI, a tinut un workshop de 3 zile in Spania. Evident ca la noi in tara nu a prins…

6. Promovati informarea corecta a pacientului pentru a putea lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste tratamentul. Cat de des vi se intampla sa aveti de-a face cu pacienti gresit informati si cum procedati concret in cazul lor?

Informarea corecta e cea mai importanta. Folosesc imagini, video, desenez procedura. Consultatia dureaza 20-30 minute special pentru acest lucru, prefer sa fiu sigur ca pacientul a inteles ce trebuie facut, acest lucru va ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune.

7. Sunteti unul dintre putinii chirurgi care considera ca interventia chirurgicala trebuie sa reprezinte ultima varianta. Cat de perseverent sunteti pentru a evita o operatie? (ne puteti oferi un exemplu de pacient)

Sunt foarte perseverent. Ati auzit cu siguranta de pacienti care s-au operat pe coloana si fie tot au probleme fie nu sunt cu adevarat bine. Intotdeauna le explic ca unele afectiuni sunt prea vechi si dificil de rezolvat. Rau este ca unii pacienti nu inteleg rolul recuperarii si a schimbarii stilului de viata.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Roxana Todica, medic specialist reumatologie

8. Ce rol joaca inovatia in domeniul dumneavoastra de activitate? Cat de deschis sunteti sa incercati ultimele descoperiri din ortopedie?

Inovatia este esentiala. De exemplu, in contextul actual, daca nu alocam timp medicinei regenerative, multi pacienti ar fi avut de suferit, deoarece multe operatii au fost anulate, amanate etc.

9. Se spune ca ortopedia este o specialitate destinata barbatilor. Ce parere aveti despre aceasta idee sau despre prejudecati in domeniul medical?

Ortopedia nu este doar despre ciocane si tamplarie, operatiile pe nervi, tendoane suple necesita atentie, rabdare, finete. In lume sunt multe doamne doctor ortoped.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie

10. Este radiologul/imagistul “cel mai bun prieten” al unui medic ortoped? Cu ce specialitati colaborati cel mai des si in functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Recuperarea medicala este specialitatea pe care o pastrez cel mai aproape, apoi reumatologia.

11. Ce sfat puteti oferi unui medic ortoped aflat la inceput de drum?

Pentru tinerii colegi, neaparat sa accepte un stagiu de cel putin 6 luni afara. Sa aiba rabdare, dar mai ales sa trateze fiecare pacient, nu ca un doctor, ci exact cum ar vrea el sa fie tratat. E greu uneori, but nothing good comes easy.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment