Deși profesia de asistent medical este una foarte veche, aceasta a fost recunoscută oficial de doar un secol și în ciuda faptului că a evoluat foarte mult, ea rămâne, în principiu, un câmp dominat de femei, doar 9% dintre asistenți fiind de fapt bărbați, iar din restul, doar 20% fiind minorități naționale și etnice.
Lipsa diversității în acest domeniu se simte mai ales atunci când vine vorba despre schimbarea rolurilor sau chiar a întregii cariere, ceea ce se întâmplă în special în cazul unui asistent medical aflat la început de drum sau a celui trecut deja prin viață, care decide să o ia totuși pe altă cale și să-și lărgească orizonturile.
În acest sens, unele persoane aleg să își încerce în continuare norocul la Facultatea de Medicină, dar pentru altele, se deschid oportunități în resurse umane, management și administrație. Acest lucru se întâmplă deoarece de pe urma diversității în câmpul de HR medical beneficiază toată lumea, de la nivel managerial, până la pacienți și angajații din sistemul medical.
Citește și Cum să îți duci cariera la un alt nivel și să nu ratezi oportunități în domeniul medical
Discriminarea în industria medicală
Așa cum majoritatea persoanelor de origine afro-americană sunt conștiente, discriminarea este încă o problemă majoră și se poate întâmpla oriunde, de la diverse evenimente sociale până la locul de muncă și deși legile în vigoare interzic discriminarea pe bază de vârstă, sex, etnie, religie și dizabilități, în industria medicală este nevoie de mai multă diversitate, mai ales în rândul asistenților medicali.
Acest lucru se datorează faptului că ele reprezintă fundația pe care se sprijină îngrijirea profesională din orice clinică, cabinet sau spital, făcând legătura între doctori și ceilalți specialiști medicali și fiind adesea vocea pacienților, care simt nevoia să fie reprezentați de cineva.
Prin diversificarea personalului, departamentul de resurse umane umple goluri, cel puțin în ceea ce privește reprezentarea minorităților în câmpul muncii, iar conform unui studiu realizat în anul 2014 și publicat în revista de specialitate „Public Health Reports”: „îngrijirea diabeticilor, a femeilor însărcinate, a copiilor, a celor care suferă de cancer și în general accesul la servicii medicale de calitate, sunt doar câteva exemple în care cei cu venituri mici și minoritățile au de suferit”.
Resurse umane, incluziune și diversitate
În esență, domeniul îngrijirii pacienților și cel al resurselor umane au multe lucruri în comun, ca de exemplu faptul că facilitează interacțiunea între indivizi, dar deși asistenții medicali se ocupă în mare parte a timpului doar de pacienți și aparținătorii acestora, managerii HR trebuie să aibă grijă și de partea comercială a industriei. Aceștia trebuie să se alinieze legilor în permanentă schimbare și să implementeze în instituție standarde etice practice.
Ei mai trebuie să supervizeze procesul de angajare și totodată să aibă mereu în minte interesele pacienților, chiar dacă se confruntă, uneori, cu procese de malpraxis intentate de aceștia. Așadar, acesta este un post ce presupune multitasking, care necesită cunoștințe din mai multe domenii, empatie, răbdare și disciplină.
Un asistent medical interesat să devină manager de HR medical ar trebui să fie pregătit pentru câteva schimbări în viața sa, ca să poată face piept provocărilor ce urmează. Are nevoie de suficientă experiență în câmpul muncii, abilități de comunicare, organizatorice, dar și cunoștințe IT, iar pentru a fi superior altor candidați pe același post este necesară și o diplomă în management sau administrație.
Cei care intenționează să lucreze în resurse umane trebuie să mai țină cont de viteza cu care evoluează lucrurile în acest domeniu și faptul că acuratețea este primordială, precum în domeniul medical de altfel. De aceea sunt și necesare competențele în lucrul cu calculatorul, cunoștințele tehnice, tehnologice și cunoașterea programelor din domeniu. În plus, acestea ajută la eliminarea birocrației, deoarece chiar și în ziua de astăzi, multă lume lasă în urmă foarte multe formulare și rețete pe hârtie.
Citește și 5 abilități importante, căutate de angajatorii medicali în 2020: cum îți asiguri o carieră bună într-un viitor plin de schimbări?
Discriminarea la locul de muncă
Din păcate, de cele mai multe ori, muntele de hârtii îngreunează de fapt treaba și întârzie rezultatele să apară, chiar și atunci când se fac eforturi pentru a trata eficient și la timp fiecare persoană în parte. Din această cauză, chiar și cei mai buni manageri ajung uneori ținta acuzelor colegilor din sistem sau a insultelor oamenilor bolnavi.
Deși cele mai multe plângeri includ daune pentru răni fizice sau disconfort psihic, un mediu de lucru ostil favorizează înregistrarea reclamațiilor oficiale, mai ales din partea angajaților care suferă accidente de muncă, iar dacă problemele au pornit de la discriminare, atunci aceștia chiar au dreptul la daune morale și intelectuale, iar pentru a evita astfel de cazuri, managerii HR au datoria de a crea un mediu mai incluziv. Acest lucru devine și mai important atunci când cei luați în considerare pentru o promovare fac parte dintr-o minoritate ignorată adesea.
În acest sens, trebuie avut mereu în vedere faptul că a fi la conducerea unei echipe presupune a te comporta în mod egal cu toată lumea, indiferent de situația materială, credințele religioase sau politice, locul de unde provine cineva sau nivelul său de calificare. De asemenea, foarte importantă este și realizarea de conexiuni cu subalternii, dar și între membrii echipei, începând încă de la procesul de recrutare și terminând cu relațiile cu clienții și furnizorii de echipamente medicale.
Citește și Cum să devii specialist în resurse umane în 7 pași?
În concluzie, diversitatea este extrem de importantă în orice domeniu, iar în ceea ce privește câmpul medical, asistenții medicali ar trebui să-și asume mai des roluri de conducere tocmai pentru a ajuta la crearea unui mediu incluziv, în care pacienții de orice fel să se simtă respectați, bine reprezentați și cât mai în siguranță.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.