Peste 2.000 de paturi din spitale, tăiate din finanțări pentru limitarea impactului bugetar

Peste 2.000 de paturi din spitale, tăiate din finanțări pentru limitarea impactului bugetar

Se fac economii bugetare prin limitarea numărului de paturi din spitalele publice, se arată într-o hotărâre aprobată de Guvern și publicată recent în Monitorul Oficial. 

Este vorba despre Hotărârea privind aprobarea Planului național de paturi pentru perioada 2023 – 2025, care va intra în vigoare la 1 iulie 2023. Potrivit notei de fundamentare, va fi scăzut numărul de paturi pentru a fi limitat impactul bugetar. 

„Având în vedere contextul epidemiologic internațional și național, faptul că proiectele spitalelor regionale se estimează a fi finalizate după anul 2025 și limitarea impactului bugetar asupra bugetului FNUASS se propune, începând cu data de 1 iulie 2023, scăderea numărului actual de 119.579 paturi la 117.284 paturi la nivel național pentru perioada 2023-2025”, este subliniat în nota de fundamentare a hotărârii. 

Citește și Pacientul român așteaptă peste 918 zile pentru medicamentele noi

Potrivit documentului din Monitorul Oficial, Planul național de paturi aferent perioadei 2023 – 2025 a fost stabilit după cum urmează: 

  1. pentru anul 2023, începând cu data de 1 iulie, numărul total de paturi aprobat la nivel național este de 117.284; 
  2. b) pentru anul 2024, numărul total de paturi aprobat la nivel național este de 117.284; 
  3. c) pentru anul 2025, numărul total de paturi aprobat la nivel național este de 117.284.

„Raţionalizarea reţelei spitaliceşti, a cărei componentă este şi Planul Naţional de Paturi, are drept scop reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească corelată cu dezvoltarea spitalizării de zi și segmentelor de asistenţă medicală primară și asistență ambulatorie de specialitate care permit o gamă largă de rezolvări terapeutice caracterizate de aceeaşi eficacitate, dar mult mai eficiente din punct de vedere al raportului cost beneficiu. Planul național de paturi va trebui să țină cont de toate aceste aspecte, în sensul creșterii eficienței și calității serviciilor medicale și al asigurării accesului echitabil al populației la serviciile medicale”, mai arată nota de fundamentare.

De altfel, numărul de paturi au tot fost reduse, încă de la Planul național din 2010, „însă datele înregistrate de Eurostat, Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene, arată că România se menține la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori”. 

Motivele pentru reducerile de paturi sunt următoarele, arată nota de fundamentare: 

  • în anul 2014 s-a realizat o reducere cu 1.548 a numărului total, deoarece paturile pentru deținuți au fost excluse din grilă, ele fiind contractate separat cu casele de asigurări de sănătate;
  • pentru anii 2015 și 2016 s-a propus o scădere cu câte 1.000 de paturi, ajungându-se la un număr de 119.579 paturi, pentru a se atinge media la nivel european;
  • în perioada 2017-2022, s-a menținut numărul de 119.579 paturi la nivel național.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment