Ministerul Sănătății propune ca personalul din sistemul public de sănătate să poată beneficia de un concediu de odihnă de până la 38 de zile lucrătoare, se arată într-un proiect supus dezbaterii publice. În același timp, mai este propusă și schimbarea denumirii aplicației „Corona-forms”.
Măsurile se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională, prin care este modificată Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și OUG 180/2020.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, se propune ca personalul contractual din sistemul public să poată beneficia de până la 38 de zile de concediu de odihnă, în funcție de vechime, calculate conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.
În același proiect sunt prevăzute și măsuri pentru resursa umană, valabile în anumite cazuri specifice.
„Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se propune ca în situația în care unitatea sanitară care își reia sau își extinde activitatea într-o perioadă de 12 luni de la luarea măsurilor de încetare a contractului individual de muncă, ca urmare a concedierilor colective, să aibă obligația reangajării cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, a salariaților concediați, fără examen, concurs sau perioadă de probă, dacă îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru ocuparea acestor posturi vacante”, prevede nota de fundamentare.
Citește și 27 de spitale vor fi nou construite sau reabilitate și dotate. Guvernul a semnat memorandumul
O altă măsură inclusă în proiect este schimbarea denumirii aplicației informatice „Corona-forms”. Sistemul dezvoltat și administrat de Serviciul de Telecomunicații Speciale se va numi, dacă proiectul va fi aprobat, „SEGIS-forms”.
„Având în vedere faptul că, în prezent, numărul cazurilor de COVID 19 este scăzut, iar prin aplicația Corona-forms numărul cazurilor monitorizate a devenit din ce în ce mai mic, utilizarea acesteia poate fi extinsă și pentru monitorizarea evoluției infecțiilor și cu alți agenți patogeni care pot determina alerte de sănătate publică”, este motivul invocat în nota de fundamentare.
Trebuie explicat că SEGIS Forms colectează și prelucrează următoarele categorii de date:
- Date statistice cu privire la: situația paturilor libere, dinamica și funcționalitatea dispozitivelor medicale, situația patologiilor, pe categorii, din cadrul unităților sanitare publice și private, rapoarte privind dinamica și răspândirea geografică a patologiilor sau alte date necesare fundamentării politicilor de sănătate;
- date cu caracter personal;
- date cu caracter medical: rezultate investigații clinice și de laborator, medicație, informații legate de servicii medicale, informații legate de starea de sănătate, diagnostic și date privind statusul vaccinal al pacienților;
- stocuri de medicamente și dispozitive medicale, precum și trasabilitatea acestora.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.