Regulamentul CMR de organizare a Fondului de Solidaritate a Medicilor, publicat în M.O.

Regulamentul CMR de organizare a Fondului de Solidaritate a Medicilor, publicat în M.O.

Regulamentul CMR de organizare a Fondului de Solidaritate a Medicilor a fost publicat, recent, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că deja produce efecte. 

Concret, Fondul de Solidaritate va fi folosit pentru a acorda „ajutoare excepționale” pentru cazurile medicale grave sau alte situații care au legătură cu viața sau sănătatea membrilor Colegiului Medicilor (inclusiv a membrilor familiei – soț, soția, copiii și părinții medicilor).

Potrivit articolului 1 din Regulament, Fondul se constituie la Colegiul Medicilor din România (CMR) din contribuțiile lunare obligatorii ale colegiilor teritoriale: 5% din contribuția anuală datorată de fiecare birou teritorial. Iar suma nefolosită în cursul unui an va fi reportată pentru anul următor.

Însă, Fondul de solidaritate poate fi alimentat și cu sume de bani provenite din sponsorizări sau donații. 

Citește și Sistemul public de sănătate este în continuare afectat de lipsa de specialiști medicali

Cum primesc medicii ajutor 

De menționat este faptul că în cursul unui an poate fi acordat unui medic un singur ajutor, iar suma plătită pentru fiecare solicitare nu poate depăși 10% din bugetul anual alocat fondului de solidaritate. 

„Acordarea ajutoarelor din fond se va face numai în baza unei solicitări scrise. Solicitările vor fi depuse direct sau prin corespondență̆, la secretariatul CMR, și vor fi însoțite de înscrisuri doveditoare. Solicitarea va fi făcută de cel interesat, iar în cazul în care acesta nu se poate adresa personal, de soțul, soția, copiii sau părinții săi. Comisia are dreptul de a cere solicitantului orice document și orice lămuriri necesare, în situația în care acesta din urmă nu a depus toate documentele și dovezile necesare soluționării cererii”, se arată în articolul 7 al Regulamentului.

Ulterior, Comisia CMR întrunită analizează cererea în baza documentelor medicale primite și, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, va emite o decizie – fie de aprobare, fie de respingere a solicitării. 

Decizia de respingere a unei cereri este irevocabilă și nu poate fi contestată. 

Dacă este o soluție de admitere a cererii de acordare a ajutorului, Biroul executiv al CMR o va ratifica la următoarea ședință. 

Pe de altă parte, atunci când există o urgență care impune o decizie rapidă, Regulamentul prevede soluții. 

„În cazuri de urgență maximă, când orice întârziere poate pune în pericol viața solicitantului ajutorului sau a membrului său de familie, Comisia poate aproba acordarea imediată a unui ajutor în cuantum de până la 50% din valoarea supusă ratificării de către Biroul executiv. În această situație se va solicita acordul verbal sau prin mijloace electronice al membrilor Biroului executiv. Ajutorul integral va fi plătit după ratificarea de către Biroul executivă”, mai arată sursa citată.

Citește și Guvernul a adoptat modificări majore la acordarea concediului medical. Au crescut amenzile pentru medici

De asemenea, vor avea prioritate la aprobarea cererilor de ajutor cazurile medicale cu șanse de supraviețuire în cazul administrării tratamentului necesar.

Există și garanții în cadrul acestui Regulament. Biroul executiv al CMR va solicita medicului care are nevoie de ajutor medical o declarație pe proprie răspundere. Prin această declarație, acesta se obligă să utilizeze banii primiți exclusiv pentru tratamentul sau îngrijirea persoanei bolnave. 

De asemenea, trebuie să își asume angajamentul că banii vor fi restituiți dacă nu au fost folosiți în acest scop.

„Este interzisă utilizarea oricărei sume din Fondul de Solidaritate a Medicilor pentru alte cheltuieli decât cele pentru acordarea ajutoarelor medicale sau care reies din alte situații excepționale legate de viața sau sănătatea persoanei, aprobate prin decizia Comisiei”, atrage atenția Regulamentul.

Te-ar putea interesa și Totul despre punctajul EMC. Ce este, cum se calculează și cum se obțin punctele

Care sunt criteriile de acordare a ajutorului financiar

Regulamentul arată că pot fi acordate ajutoare pentru mai multe situații, cum ar fi:

  • Pentru cheltuieli adiacente survenite din cauza incapacității de muncă sau de altă natură (atunci când cheltuielile medicale sunt acoperite integral de Casa de Asigurări de Sănătate)
  • Atunci când cheltuielile medicale sunt acoperite doar parțial de Casa de Asigurări și este solicitată plata diferenței și a unor cheltuieli adiacente
  • Atunci când cheltuielile medicale nu sunt acoperite deloc de CAS și este solicitată acoperirea acestora, dar și a unor cheltuieli adiacente 
  • Când un membru al familiei are nevoie de îngrijiri medicale îndelungate sau permanente, care împiedică medicul să mai muncească
  • alte situații excepționale, apreciate ca atare de Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate a Colegiului Medicilor din România (Comisia).

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment