Știai că gândirea critică este una dintre cele mai importante abilități necesare într-un mediu de lucru? Angajații care îi aplică principiile sunt mai competenți și mai orientați către performanță. Totuși, în ciuda importanței pe care o prezintă, gândirea critică rămâne o abilitate insuficient de studiată și integrată în contexte profesionale. Conform unui studiu realizat de Reboot Foundation, aproximativ 60% dintre respondenți au afirmat că nu au învățat la școală ce este gândirea critică și ce avantaje oferă.
Nici în medicină, unul dintre domeniile care are cea mai mare nevoie de persoane analitice, lucrurile nu stau diferit. În timpul facultății, studenții nu primesc suficientă pregătire pentru a face față cu brio situațiilor stresante și a le gestiona implicit cu profesionalism. Mulți învață în timp ce lucrează, ceea ce nu este deloc rău, dar în domeniul medical, orice minut contează.
Mai mult de două treimi din greșelile medicale apar din cauza lipsei gândirii critice. Așadar, dezvoltarea unei asemenea abilități devine mai mult decât necesară.
Citește și: Studenții buni nu sunt întotdeauna si cei mai buni angajati. Iata de ce!
Cum o poți integra în practicile de lucru încă din vremea studenției, dar și la cum te poate ajuta gândirea critică, afli în rândurile de mai jos.
Ce înseamnă gândirea critică?
În contextul în care mediul online este expus constant amenințărilor cibernetice, iar dezinformarea este larg răspândită în cadrul societății actuale, gândirea critică este o abilitate prioritară. Face parte din categoria aptitudinilor soft și înseamnă, în linii mari, capacitatea de a analiza și evalua informații în mod rațional și obiectiv.
Specialiștii medicali care apelează la gândirea critică interpretează datele obținute și le transformă în oportunități de diagnostic și tratament eficiente pentru pacienți. De asemenea, iau decizii mai bune, chiar și atunci când se află în momente critice, când fiecare secundă poate face o diferență uriașă în viețile pacienților.
Totuși, mulți sunt de părere că gândirea critică se însușește odată cu practica. Munca în domeniul medical poate facilita dezvoltarea și rafinarea acestei abilități. Iar tu, ca viitor specialist medical, o poți stăpâni. Ai nevoie doar de o strategie care să te ajute să-ți faci munca mai eficient, folosind gândirea critică.
Te-ar putea interesa și: Moduri prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți comunicarea cu pacienții
Renumele în domeniul medical se construiește cu pași mici și cu o atitudine corespunzătoare. Așadar, înainte de a trece la etapele propriu-zise de învățare, e bine să știi că gândirea critică se bazează pe câteva competențe esențiale:
- Raționament logic. Este necesar să ai argumente logice pro și contra pentru orice situație. Subiectivismul nu are loc în discuțiile care implică viețile pacienților. În medicină, emoțiile personale nu trebuie să primeze înaintea oferirii celei mai bune îngrijiri medicale.
- Evaluarea situației. Gândirea critică include o doză de scepticism. Trebuie să fii atent/ă la fiecare detaliu și să filtrezi informațiile care ajung la tine.
- Interpretarea și autoreflecția. Pune informațiile primite la un loc și observă imaginea de ansamblu. Reflectează la ce soluții medicale potrivite poți găsi.
- Rezolvarea problemelor. Analizează opțiunile pe care le ai la dispoziție, anticipează eventualele riscuri și consecințe ale deciziilor tale.
- Comunicarea deschisă. Alege să comunici cu ceilalți colegi, pentru a aduna mai multe puncte de vedere în cazul soluționării cazurilor dificile.
Cum îți dezvolți gândirea critică?
Nu există o rețetă magică pentru a dezvolta o gândire critică, rațională, dar există câțiva pași simpli pe care îi poți urma. Desigur, ritmul tău de învățare depinde foarte mult de experiența medicală și de abilitățile acumulate până acum.
Descoperă și: Student la medicină – strategii de învățare în funcție de personalitate
Dacă vrei să-ți dezvolți gândirea critică în domeniul medical, asigură-te că bifezi următoarele aspecte:
- Implică-te mai mult în dezbateri și discuții academice. Este un exercițiu foarte bun pentru a-ți dezvolta mai bine capacitatea de argumentare. Examinează mai multe abordări și învață de la cei mai buni. Participă la conferințe și evenimente importante din domeniul medical. Este o strategie care se numește „Gândește, împărtășește și colaborează”.
- Determină exact care este problema și de unde a apărut. Când te confrunți cu o situație complicată, este recomandat să îți pui câteva întrebări. De unde a apărut cazul și de ce este important pentru tine? Cum poți găsi o soluție? Care sunt părțile implicate în procesul decizional și cum sunt afectate ele?
- Analizează cercetările medicale și noile studii. Dacă nu ești la curent cu ce se întâmplă în industrie, nu prea ai cum să-ți dezvolți principiile gândirii critice. Evaluează metodele de cercetare folosite, vezi cum aleg să gestioneze alții situațiile delicate și adaptează sfaturile lor în funcție de particularitățile cazurilor medicale.
- Încearcă scrierea reflexivă. Este un antrenament perfect pentru studenții care doresc să-și contureze o carieră medicală. Tot ce trebuie să faci este să iei o situație dată și să găsești o altă abordare. De exemplu, rememorează un caz clinic cunoscut sau dat ca exemplu de un profesor și scrie cum l-ai fi rezolvat tu.
- Fă-ți curaj să ieși din sfera cunoscută a ideilor. E normal să vrei să folosești cunoștințele și opiniile celor cu care rezonezi, pentru a clarifica o problemă. Însă este indicat să ieși din zona de confort și să nu te lași condus/ă de conformitate. Lărgește-ți orizonturile și consultă și alte puncte de vedere, pentru a găsi soluții mai eficiente.
Citește și: Top 7 resurse online și offline pentru studenții la medicină
La ce te ajută gândirea critică în medicină?
Imaginează-ți următorul scenariu: trebuie să pui un diagnostic, dar pacientul prezintă o condiție rară, iar ceilalți specialiști vin cu multe perspective, dar niciuna nu pare cea mai bună. Ce faci într-un asemenea caz? Gândirea critică îți poate fi de mare folos.
Este o abilitate ideală în următoarele situații:
- vrei să elimini erorile medicale și să îmbunătățești experiența pacienților. Este cea mai bună strategie de a reduce riscul unui malpraxis, dar și de a consolida reputația instituției medicale în cadrul căreia vei lucra.
- trebuie să personalizezi opțiunile de tratament. Nu poți aplica aceleași metode de tratament pentru fiecare pacient în parte. Este nevoie să adaptezi ceea ce știi la istoricul și personalitatea pacienților.
- apar complicații și e nevoie de intervenție imediată. În cazul unor afecțiuni mai delicate, trebuie să te aștepți la situații urgente. Spre exemplu, o intervenție chirurgicală obișnuită poate fi împiedicată de o boală cardiovasculară sau o alergie specifică. Acolo, pe masa de operații, nu e timp de ezitare.
- vrei să evoluezi, dar te confrunți cu presiunea numelor mari din domeniu. Vei fi surprins/ă să descoperi că gândirea critică te va ajuta să scapi de stresul asociat cu înaintarea în carieră. Te va susține să te adaptezi mai ușor la schimbare și să fii cu un pas în fața celorlalți.
- îți dorești să treci de la statutul de profesionist, la cel de lider. Gândirea critică creează contextul perfect dezvoltării leadershipului. Te ajută să-ți îmbunătățești nivelurile de productivitate și implicit să devii mai încrezător în forțele proprii. De asemenea, facilitează comunicarea deschisă între departamente și aduce un strop de inovație în mediul de lucru.
Descoperă și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?
Concluzii
Gândirea critică nu poate lipsi din abilitățile unui profesionist medical, indiferent de specializarea pe care o are. Este o abilitate care aduce soluții în situații critice, un aspect necesar într-o industrie atât de schimbătoare cum e medicina.
Se bazează pe câteva aspecte: analiză, evaluare, interpretare, sinteză și raționament logic. Nu se învață peste noapte și nici nu vine cu aceleași provocări pentru fiecare individ în parte.
Totuși, există câteva strategii care te pot ajuta să o dezvolți rapid, încă din perioada studenției. Participă mai des la conferințe și dezbateri, citește mai multe studii și implică-te mai mult în luarea deciziilor.
Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de performanța dorită!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.