Student la medicină – strategii de învățare în funcție de personalitate 

Student la medicină – strategii de învățare în funcție de personalitate 

Anul academic a început de mult, iar sesiunea de examene mai are puțin și bate la ușă. Să fii student la medicină nu-i deloc ușor, mai ales când trebuie să gestionezi un flux constant de informații și termeni de specialitate. La toate se adaugă și stresul aferent activităților practice și participării la diverse intervenții medicale. 

Dacă vrei să acumulezi cu ușurință tot ce înveți la facultate, există o metodă facilă. S-a demonstrat în nenumărate rânduri că tipul de personalitate ar putea avea un impact semnificativ asupra procesului de învățare. Au fost conduse mai multe studii care au adus în atenția specialiștilor necesitatea adaptării stilului de învățare la trăsăturile de personalitate ale studentului. Așadar, dacă vrei să obții un punctaj maxim la examene și în același timp să gestionezi mai bine anxietatea specifică perioadei, e timpul pentru un test de personalitate. 

Nu ești curios/ă să afli care sunt cele mai indicate strategii de învățare pentru felul tău de a fi? Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi pentru a-ți ușura munca de student. Cu strategiile corespunzătoare, nopțile nedormite și starea constantă de epuizare psihică nu îți vor mai cauza probleme.

Student la medicină – cum știi ce fel de personalitate ai?

Fiecare persoană este unică – ceea ce înseamnă că adoptă stiluri de învățare diferite. Unora le place să asculte muzică în timp ce studiază, iar altora să se plimbe în aer liber. E perfect normal ca ceea ce funcționează pentru un student să fie total greșit pentru altul.

Însă, de unde știi sigur ceea ce ți se potrivește? 

  • Analizează-ți comportamentul – Ia în considerare modul în care te comporți în diverse situații și cum reacționezi la diferite evenimente. Observă-ți preferințele în ceea ce privește activitățile, interacțiunile sociale și luarea deciziilor. Acordă timp meditației și autoreflectării – sunt exerciții numai bune care te vor ajuta să te descoperi mai bine. 
  • Fă teste de personalitate online – Caută un test online și răspunde cu sinceritate la toate întrebările adresate. Printre cele mai populare modele se numără Big Five, Myers-Briggs sau DISC. Nu te rezuma doar la un singur test, fă mai multe pentru a obține răspunsuri cât mai specifice. 
  • Întreabă-ți prietenii sau chiar o persoană avizată – E firesc ca propria perspectivă asupra personalității care te descrie cel mai bine să fie ușor subiectivă. Așadar, nu ezita să-i chestionezi pe cei care te cunosc. Eventual, întreabă și un specialist în psihologie care te poate îndruma către rezultate foarte precise. 

Află cum este Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

Cele mai recomandate teste de personalitate 

Nu există o rețetă standard în ceea ce privește definirea cu exactitate a personalității. Însă, iată care sunt unele dintre cele mai populare teste de personalitate pe care le poți încerca dacă ești student la Facultatea de medicină:

  • Big Five – Evaluează personalitatea pe cinci dimensiuni principale: deschidere la experiențe, conștiinciozitate, extroversiune, amabilitate și stabilitate emoțională. Este considerat unul dintre cele mai valide și fiabile teste de personalitate. În funcție de scorul obținut la fiecare factor, poți trage câteva concluzii în privința personalității tale. De exemplu, un scor ridicat la conștiinciozitate poate însemna că ești o fire organizată, responsabilă și orientată către performanță
  • Myers-Briggs ((MBTI) – A fost conceput de Katharine Cook Briggs și de fiica sa, Isabel Briggs Myers. Aplicat pentru prima dată în anul 1940, testul este influențat foarte mult de munca celebrului psihoanalist Carl Jung, care avea propria teorie despre personalitatea umană. Odată parcurs, testul împarte comportamentul în 16 categorii principale și te poate ajuta să-ți descoperi punctele forte, dar și să-ți îmbunătățești abilitățile personale sau profesionale. 
  • DISC – O alternativă pusă în aplicare mai cu seamă de companiile dornice să găsească cei mai buni angajați. Este un test care îți indică înclinațiile profesionale și se bazează pe patru factori: stabilitate, dominanță, influență și conformitate. Este o soluție numai bună pentru a spori procesul de învățare, dar și pentru a-ți alege cariera în medicină. 
  • Cadrul celor patru tendințe – Nu este un test de personalitate clasic, ci este inspirat din cartea cu același nume, scrisă de Gretchen Ruben. Practic, analiza se concentrează asupra motivelor pentru care persoanele fac și nu fac anumite lucruri. 

În mod evident, eficiența testelor de personalitate rămâne sub semnul întrebării. În unele cazuri, nu pot oferi randament 100%, dar te pot ajuta să-ți conturezi în mod specific felul de a fi. 

Iată aici Top 7 resurse online și offline pentru studenții la medicină

Ce stil de învățare ar trebui să abordezi în funcție de personalitate?

Dacă ai efectuat unul dintre testele menționate mai sus și ai dobândit o perspectivă amănunțită asupra personalității tale, e timpul să treci la pasul următor – studiatul. Ca proaspăt student la medicină, prima sesiune te poate marca semnificativ. Nu știi de unde și cum să începi, dar nici care sunt cele mai bune strategii pentru tine. 

Nu-ți face griji – soluții sunt destule – iată doar câteva dintre ele:

  • Dacă ești o persoană extrovertită și ai mereu o energie debordantă, s-ar putea să te ajute stilurile active de învățare. Ce înseamnă mai exact? Poți alege să explici colegilor sau prietenilor ce informații ai acumulat. Mizează pe tehnicile interactive pentru că te pot ajuta mai mult în acumularea reușitei. 
  • Dacă ai un nivel ridicat de conștiinciozitate sau pur și simplu te consideri o persoană foarte organizată, iată aici un studiu și câteva strategii pe care le poți aplica. Mulți aleg o abordare care are în vedere stabilirea unui timp de învățare, dar și aplicarea de teste personale. Un student la medicină conștiincios își setează obiecte și își canalizează nivelul de concentrare în așa fel încât să atingă performanțele dorite. Pune accent mereu pe logică și pe argumente viabile înainte de a începe ceva.
  • În cazul în care te lași condus/ă adesea de emotivitate, e foarte posibil ca procesul de învățare să fie îngreunat de anxietate și stres. Dacă îți schimbi mereu starea de spirit, s-ar putea să-ți fie greu să te concentrezi asupra studiatului. Nu trebuie să-ți faci probleme, însă. Poți învăța cu ușurință dacă aplici modalități de relaxare și detensionare. Eventual, solicită ajutorul unui profesor.
  • Firile gânditoare au o înclinație spre modalitățile de învățare scrisă. Dacă îți place să gândești mai mult decât să te exprimi prin cuvinte, nu ezita să-ți iei notițe. Este un exercițiu perfect pentru a sedimenta chiar și cele mai complicate informații. 

Te-ar putea interesa și articolul De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Concluzie 

Să fii student la Facultatea de medicină nu-i deloc o misiune ușoară. Pe lângă presiunea de a-ți perfecționa abilitățile, sesiunea de examene se apropie cu pași repezi. La mijloc e vorba de multă informație și termeni dificili de specialitate, ceea ce poate ridica probleme chiar și celor mai buni. 

Poate că a venit momentul să nu mai înveți după ureche, ci să aplici strategii testate care să-ți asigure succesul la examene. Există multe variante pe care le poți avea în vedere – totul este influențat de personalitatea care te definește. Tot ce trebuie să faci este să-ți analizezi comportamentul și să efectuezi mai multe teste online, dacă vrei să obții rezultate precise. 

Nu vrei să mai duci grija examenelor grele din sesiune? Aplică strategiile de mai sus și bucură-te de reușite!

Ești specialist medical și vrei să fii la curent cu ofertele de muncă? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment