Femei in chirurgie: Asociatia Femeilor Chirurg din Romania

Femei in chirurgie: Asociatia Femeilor Chirurg din Romania

Seria “Femei in Chirurgie” continua cu un articol special, realizat in colaborare cu doamna doctor Miana Gabriela Pop, medic rezident chirurgie generala. Proiectul “Asociatia Femeilor Chirurg din Romania” este infiintat de doamna doctor, din dorinta de a ajuta femeile care activeaza in ramurile chirurgicale.

Pentru a afla mai multe detalii, va invit sa cititi interviul:

1. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta specializare? Ati avut vreun model?

Am ales rezidențiatul în chirurgie generala cu certitudinea ca nu există o alta specializare chirurgicala (sau medicala) pe care sa mi-o doresc, care sa ma atraga sa o urmez. Ca in multe alte etape parcurse pana acum, am facut alegerile bazandu-ma pe un singur plan. Planul A. Nu am luat niciodata in calcul variante, am considerat ca existenta alternativelor te-ar putea distrage de la canalizarea energiei si a fortei de munca necesare atingerii obiectivului propus.

Nu am avut un model anume. Modelul meu a fost actul chirurgical in sine pe care vroiam sa ajung sa il execut. Nu am ales chirurgia pentru a deveni precum cineva anume. Cred ca fiecare avem parcursul nostru. Fiecare vom gasi acel parcurs propriu prin care sa putem sa ne facem utili celor din jur. Consider insa ca avem nevoie de mentori, de cat mai mulți, care sa modeleze talentul chirurgical si sa consolideze tehnicile invatate prin exercitiu si sfat.

Desi ca rezident am avut ocazia sa ma formez pe partea de chirurgie hepato-bilio-pancreatica, imi doresc sa ma indrept spre tehnicile de chirurgie minim-invaziva. Si asta nu pentru ca nu m-ar pasiona si aceasta ramura, din potriva, dar simt ca aceasta noua directie pare contemporana cu revolutia tehnologica la care luam parte. Este partea care ma atrage cel mai mult si care s-ar putea dezvolta pentru a aduce beneficii mari pentru pacient.

2. Care au fost cele mai mari provocari profesionale intalnite pana acum?

Sunt rezidenta in anul 5. Nu pot spune ca etapele pe care le-am parcurs pana acum au fost mari provocari profesionale. Dar am incercat sa fac totul la timp, cat mai bine, cu convingerea ca orice etapa care parea initial mai dificila urma sa aiba o finalitate sau un motiv pentru care ne-a fost dat sa o parcurgem. Cred ca cel mai greu moment de pana acum a fost totusi inceputul carierei didactice in cadrul Universității de Medicina din Cluj. Nu as putea sa fac un lucru daca nu as avea convingerea ca il pot face cat mai bine.

Din acest motiv, perioada de acomodare a fost dificila cu atat mai mult cu cat predarea se face si in limbi straine (engleza si franceza) iar Catedra de Anatomie unde lucrez este renumita pentru standardele inalte pe care le promoveaza vis-a-vis de invatamantul studentilor. Privind in urma, faptul ca acea perioada dificila incepe sa treaca imi da incredere in mine pe toate planurile.

3. In ce masura v-a afectat viata personala alegerea de a urma o specialitate chirurgicala?

In foarte mare măsura. Dar nu stiu daca alegerea domeniului chirurgical e cauza acesteia sau a celui medical, in general. Cred ca e situatia tuturor medicilor care se implica in ingrijirea pacientului cu suflet si “peste programul de 7 ore se lucru”. Si cu siguranta sunt multi. Sigur ca o cariera chirurgicala implica anumite renuntari, dar asa cum multi medici pot confirma, bucuria unei performanțe profesionale iti da aripi:). Și compenseaza in final alte aspecte mai putin placute.

4. Ce v-a determinat sa fondati aceasta initiativa (Asociatia Femeilor Chirurg din Romania)? Ne puteti povesti putin despre acest proiect? Care este scopul ei? Ce beneficii isi propune sa aduca femeilor chirurg din Romania?

Exemplul femeilor in chirurgie nu este sporadic. Cel putin nu in ultimele decenii. Fiecare dintre aceste doamne, in cariere lor, sunt convinsa ca au facut imposibilul pentru a atinge performanta si a gasi un echilibru intre viata personala si cea profesionala. Pentru ele a fost creata aceasta asociație. Pentru a le demonstra ca eforturile lor nu au fost in zadar, si ca azi, ne indreptam cu pași repezi spre o lume in care egalitatea de gen exista.

Asociatia doreste sa ofere acestor femei posibilitatea de a se cunoaste si de a-si impartasi experientele profesionale si umane. Asociatia a fost creata si pentru a incuraja persoanele tinere care doresc sa urmeze o cariera in domeniul chirurgical si pentru a incerca sa le facilitam, impreuna, accesul la programe de pregatire profesionala continua si informatie medicala de actualitate.

Momentan avem 3 directii mari spre care se indreapta activitatile asociatiei. Primul ar fi organizarea de cursuri si ateliere practice in specializarile chirurgicale pe care asociatia le detine pana acum. Apoi, ne dorim sa usuram participarea membrilor la congrese internationale prin oferirea de discounturi ale taxelor de participare iar a treia directie se bazeaza pe obtinerea a cat mai multe protocoale de colaborare cu spitale din Europa in vederea realizarii unor perioade de internship.

Acesta sunt benefiicile care incearca Asocitia sa le ofere membrilor. Iar pe aceasta cale, doresc sa transmit tuturor doamnelor chirurg din țara, care doresc sa se implice in activitatile asociatiei si sa puna bazele filialei AFC in orasul din care face parte, sa ma contacteze pentru a scrie inceputul acelei povesti.

5. Ce trebuie sa faca un medic pentru a se inscrie? Care sunt pasii?

Pasii sunt simpli, exista un formular de inscriere pe site-ul asociatiei care trebuie completat. Dar cel mai important ar fi ca fiecare persoana care dorește sa se inscrie, sa isi puna intrebarea daca nu cumva poate sa faca ceva mai mult pentru ceilalti. Asociatia este puternica prin membrii ei si prin plus-valoarea care poate sa o aduca fiecare.

6. Aveti un mesaj de incurajare pentru femeile care se gandesc sa-si aleaga o specializare chirurgicala?

Sigur, le urez acestor persoane sa isi urmeze visul, sa faca alegerile care si le doresc, sa nu faca compromisuri si sa munceasca necontenit. Daca muncesti suficient de mult, cu siguranta un lucru bun se va intampla. Si sa incerce mereu sa se puna in slujba celorlalti, mai ales atunci cand nu gasesc raspunsul la intrebarea “De ce mi se intampla tocmai mie, acest lucru, acum?!”

Pentru ca luna martie am dedicat-o femeilor, prin acest articol ne aratam sustinerea si aprecierea fata de cele care au facut sacrificii si au invins niste conceptii vechi. Formularul de inscriere in Asociatia Femeilor Chirurg din Romania il gasiti aici.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment