Facultatile de Medicina acreditate din țară vor avea posibilitatea de a prelua în administrare sau chiar înființa spitale. Asta se arată într-o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educației Naționale (1/2011). Este vorba despre OUG numărul 22 din 2021, aprobată recent de Senatul României și trimisă la promulgare către președintele Iohannis.
Astfel, a fost introdus un amendament care se referă strict la acest aspect. Potrivit documentului, instituțiile de învățământ superior de stat care au în subordine și facultati de medicina acreditate, pot înființa, prelua în administrare unități sanitare, unități medicale ambulatorii, spitale clinice cu secții universitare, institute și centre medicale clinice (în care poate avea loc activitate medicală, de învățământ și cercetare științifică).
Aceste unități trebuie incluse în rețeaua de asistență de sănătate publică, printr-o hotărâre inițiată de Ministerul Educației și aprobată ulterior de Guvern. Unitățile înființate sau preluate de facultăți vor fi incluse în rețeaua publică după cum urmează:
- În cadrul acestora, ca structuri fără personalitate juridică
- În subordinea acestora, caz în care facultățile devin ordonatori secundari de credite (facultățile sunt cele care aprobă și organizează creditele bugetare, sumele primite de la bugetul de stat)
Citește și Șapte spitale din România vor primi roboți din partea Comisiei Europene pentru a dezinfecta saloanele pacienților
De menționat este faptul că decizia de preluare sau înființare a unui spital trebuie adoptată în cadrul senatului universitar.
„Pentru învățământul medical este nevoie ca universitățile de medicină și farmacie acreditate să își poată crea propria bază de învățământ și de cercetare medicală, similar modelelor existente la nivel internațional”, arată proiectul. Amendamentul a fost introdus de Leonard Azamfirei, medic, senator și rector al Universității de Medicină din Târgu Mureș.
În aceeași ordonanță de urgență care modifică Legea Educației se mai arată că facultățile de stat pot aloca fonduri pentru institutele de cercetare și dezvoltare și pentru unitățile sanitare din structura acestora. De asemenea, universitatea le poate oferi, în mod gratuit, baza materială și resursele de care au nevoie.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.