Proiect: farmaciile ar putea fi amplasate la distanță de minimum 500 metri una de alta 

Proiect: farmaciile ar putea fi amplasate la distanță de minimum 500 metri una de alta 

Distanța minimă obligatorie de amplasare a farmaciilor ar putea să fie de 500 de metri – cel puțin asta se arată într-un proiect depus la Senatul României la finele lunii noiembrie. Proiectul are drept rol împiedicarea transformării comerțului sanitar într-un mediu economic concurențial. 

Concret, este vorba despre modificarea Legii farmaciei (nr. 266/2008) prin care sunt introduse mai multe modificări.

„De asemenea, prin această propunere legislativă se introduce reglementarea care prevede ca, în mediul urban și rural, distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare să fie de minimum 500 metri, în aceeași localitate, precum și înființarea acestora prin raportare la numărul locuitorilor din localitate, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

În ce privește înființarea unei farmacii (în mediul urban și în mediul rural), aceasta poate avea loc în funcție de numărul de locuitori, după cum urmează: 

a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori; 

b) în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;

c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.

Acest criteriu demografic regăsit în legea națională a farmaciei, care trebuie aplicat la înființarea farmaciilor din România, reprezintă un aspect specific acestei piețe și se regăsește în mai multe state din Uniunea Europeană, mai arată inițiatorii proiectului. 

„Astfel, sintagma de tipul „maximum o farmacie la un anumit număr de locuitori” are rolul de a împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial. Situațiile de monopol a pieței comerțului afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților, dar și interesele farmaciștilor”, menționează sursa citată. 

Te-ar putea interesa și această știre: Se cere interzicerea campaniilor publicitare pentru promovarea farmaciilor: Pun sub semnul întrebării etica farmacistului

Pentru a avea o imagine asupra practicii din alte state europene, expunerea de motive oferă câteva exemple: în Austria nu se poate înființa decât o farmacie la 5.500 de locuitori, indiferent de mediul în care se află (urban sau rural), iar în Slovenia poate fi înființată o farmacie la 6.000 de locuitori. 

De asemenea, multe alte țări precum Belgia, Croația și Ungaria ajustează distanța permisă între farmacii în funcție de mărimea orașului. De exemplu, în Croația, distanța minimă în orașele mari (peste 500.000 persoane) este de 200 metri, în timp ce în orașele mai mici, distanța minimă este de 500 metri. În Belgia, distanța variază între 1 kilometru, 3 kilometri și 5 kilometri, în funcție de numărul de locuitori (peste 2.500, peste 2.000, respectiv peste 1.500).

„Pentru a asigura accesul universal la medicamente și expertiză farmaceutică, țările din Uniunea Europeană folosesc diferite strategii, însă toate au în vedere sănătatea pacientului și menținerea, pe cât posibil, a statutului de farmacist aflat în sarcina pacientului, și nu transformarea pacientului într-un veritabil client. Mai mult de atât, Uniunea Europeană nu îngrădește drepturile farmaciștilor sau a farmaciilor, ci lasă la latitudinea fiecărui stat să își stabilească normele privind deschiderea farmaciilor comunitare”, se mai subliniază în expunerea de motive a proiectului.

O altă modificare inclusă în proiect vizează și introducerea avizului de funcționare obligatoriu acordat de Colegiul Farmaciștilor din România pentru ca aceste farmacii și își poată desfășura activitatea. 

Același proiect de lege mai arată că inspecțiile privind emiterea acestor autorizații sunt efectuate de personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică și de către personalul de la Colegiul Farmaciștilor. În prezent, Legea farmaciei arată că inspecțiile sunt efectuate doar de angajații direcției de sănătate publică (de regulă, farmaciști). 

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment