Plan pentru integrarea inteligenței artificiale în reglementarea din domeniul medicamentului, publicat de EMA

Plan pentru integrarea inteligenței artificiale în reglementarea din domeniul medicamentului, publicat de EMA

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și membrii rețelei autorităților responsabile de reglementare (HMA) au publicat un plan de lucru care vizează integrarea inteligenței artificiale în reglementările necesare din domeniul medicamentului.

Concret, este vorba despre un plan de lucru valabil până în anul 2028, care cuprinde modul în care inteligența artificială este folosită în reglementarea din această industrie, astfel încât beneficiile să fie maximizate, iar riscurile să fie mai bine gestionate. 

Potrivit unei informări transmise de Colegiul Farmaciștilor, planul de lucru va ajuta rețeaua europeană de reglementare în domeniul medicamentului să beneficieze de oportunitățile pe care le oferă inteligența artificială, cum ar fi: productivitate, automatizarea proceselor și a sistemelor, creșterea cantității de informații și date, susținerea unor decizii mai solide, în beneficiul sănătății publice. 

„Domeniul IA se dezvoltă rapid. Companiile farmaceutice folosesc din ce în ce mai mult instrumente bazate pe inteligență artificială în cercetarea, dezvoltarea și monitorizarea medicamentelor. Autoritățile naționale competente răspund noilor oportunități și provocări, începând să utilizeze și să dezvolte instrumente IA”, se arată în informarea menționată. 

Citește și știrea: 25 milioane de euro pentru dezvoltarea producției farmaceutice din România. 100 de locuri de muncă vor fi create

Patru dimensiuni-cheie sunt integrate în planul de lucru: 

  • Ghiduri, politici și sprijin pentru produse: se referă la acțiuni concentrate asupra produselor aflate în curs de dezvoltare, precum și asupra ghidurilor adecvate pentru utilizarea inteligenței artificiale în ciclul de viață al unui medicament.
  • Instrumente și tehnologie AI: scopul este acela de a identifica și furniza în întreaga rețea cadre de lucru pentru a folosi mai bine instrumentele oferite de inteligența articială. Astfel, va crește eficiența, iar datele vor fi mai bine înțelese și analizate (legislația privind datele va fi respectată). 
  • Colaborare și formare: conceperea de inițiative pentru dezvoltarea continuă a capacității rețelei pentru a se menține în fruntea domeniului.
  • Experimentare: planul de lucru propune acțiuni pentru a experimenta oportunitățile inteligenței artificiale. 

Autoritățile de reglementare, dezvoltatorii de medicamente, cadrele universitare, organizațiile de pacienți și alte părți interesate vor fi informate și implicate pe parcursul implementării planului, mai arată Colegiul Farmaciștilor.
Planul de lucru poate fi consultat aici.

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment