INTERVIU | Dr. Vasilis Michail, medic stomatolog: Pandemia a schimbat modul de a comunica si de a trata pacientii

INTERVIU | Dr. Vasilis Michail, medic stomatolog: Pandemia a schimbat modul de a comunica si de a trata pacientii

Proaspat medic stomatolog, Dr. Vasilis Michail isi aminteste ca s-a documentat bine inainte de a decide sa vina la studii in Romania, afland informatii pretioase atat de la prieteni, cat si de la colegi medici. Recunoaste ca primul an de facultate nu a fost deloc usor si ca nu s-a asteptat sa fie atat de bine primit in Bucuresti ca student strain.

Acesta mentioneaza ca diferente principale intre tara sa natala si Romania tehnologia, precum si lipsa clinicilor cu specializari multiple in Grecia. In ceea ce priveste dobandirea experientei, dupa un an de practica a reusit sa aplice cunostintele deprinse pentru tratarea cariilor, detartrajelor si extractiilor dentare, insa s-a ocupat si de ortodontie invizibila, precum si de cazuri pediatrice, in final ajungand sa execute alaturi de mama sa in Grecia, la randul sau medic stomatolog, lucrari complexe si proteze partiale.

Medicul isi doreste ca in urmatorii 5 ani sa profeseze cat de mult posibil, sa participe la diverse congrese pentru a deveni profesionist in domeniul sau de activitate, precum si sa faca o specializare in implanturi si estetica dentara.

Ce anume te-a indreptat catre domeniul stomatologiei? Ai avut vreun mentor/exemplu pe care l-ai urmat?

Mentorul meu in ceea ce priveste meseria este mama mea, fiind medic stomatolog din 1994. Dupa ce am stat langa ea in cabinet cand eram copil mic si am vazut ce fericire si respect au toti pacientii fata de ea, m-am simtit foarte bine si am decis ca vreau sa fac si eu asta in viata!

Ce te-a determinat sa alegi Romania pentru a studia si a practica medicina?

Fiind deja student de o luna la Facultatea de Matematica la Universitatea Aristotel din Salonic Grecia, am observat ca nu imi place foarte mult si mi-am intrebat prietenul, pe Vasilis Dodis, care lucreaza acum la o clinica ultramoderna de fizioterapie in Bucuresti, daca merita sacrificiul de a pleca din tara pentru a studia in Bucuresti si in special la Carol Davila. Apoi am reusit sa castig un loc cu bursa de la Ambasada Romaniei si am cerut in plus si parerea dentistilor din jurul meu daca nivelul din Carol Davila este prestigious. Am aflat ca merita! Asa ca am plecat repede spre Bucuresti in 2015.

Citește și: INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Mihaela Raescu, medic stomatolog, profesor in preventie orodentara

Cum este primit un medic strain de sistemul romanesc de sanatate?

O sa fiu sincer cu voi, nu m-am asteptat sa fie atat de bine pentru un strain aici in Bucuresti. Toti erau amabili cu mine si foarte multe persoane au pastrat legatura cu mine si dupa 7 ani! Bineinteles, exista exceptii care sunt peste tot. Avantajele si oportunitatile au fost foarte multe pentru mine aici in Capitala!

Care sunt cele mai frumoase amintiri din perioada de rezidentiat?

Amintirile cele mai frumoase sunt despre prietenii si prietenele mele, dansam mult cand aveam timp si participam la multe petreceri cu colegii mei, in special in anul 5 si 6! Despre anul 1 la facultate pot sa zic ca a fost cel mai greu an din viata mea!

Care sunt principalele diferente dintre un cabinet stomatologic din Grecia si unul din Romania? Dar dintre cele doua sisteme medicale?

Diferentele dintre Grecia si Romania cred ca momentan au legatura cu tehnologia. Din pacate, cultura greceasca nu este pregatita pentru mari clinici private care sa ofere cele mai bune servicii intr-un loc. De exemplu, in orasul meu exista doctori de mare calitate, dar sunt departe unul de altul, asa ca daca un pacient are nevoie de mai multe specializari impreuna trebuie sa faca o calatorie prin tot orasul. Eu personal cred ca asta o sa se schimbe dupa 10 ani…Dar Romania si Bucurestiul in special s-au schimbat foarte repede in ultimii 30 de ani!

Citește și: INTERVIU | Irina Pană, medic stomatolog

Este mai usor sa previi decat sa tratezi, in special in stomatologie. Care sunt principalele provocari cand vine vorba despre pacienti?

Bineinteles, prevenirea este mai usoara decat tratarea, dar din pacate pacientii nu au grija  mereu de dantura lor, asa ca medicii stomatologi de mai multe ori ajung direct la tratarea unui pacient si nu au timp de prevenire, pentru ca boala a depasit primul stadiu de evolutie.

Cati ani de practica consideri ca sunt necesari pentru a deveni profesionist in domeniul tau de activitate?

Ca sa devii profesionist in domeniul stomatologiei nu exista un anumit timp pe care trebuie sa il ai ca experienta, am cunoscut oameni care au muncit 30 de ani, dar nu au fost la niciun congres, la niciun curs suplimentar si nu au dorinta de a citi in fiecare zi ce sa intampla in lumea medicala pretutindeni. Bineinteles, un medic stomatolog tanar, ca sa se simta profesionist, trebuie sa aiba macar 3-5 ani de experienta si alaturi de studiul personal poate sa devina un profesionist exceptional!

Ce impact a avut pandemia asupra stomatologiei? Cum te-ai adaptat?

Pandemia a schimbat modul de a comunica si de a trata pacientii nostri. Eu personal am lucrat 2 ani in timpul facultatii si in Grecia si in Romania, masurile de protectie au crescut si bineinteles comunicarea se facea numai prin telefon si social media! Asa ca pot sa zic ca m-am adaptat foarte usor, fiind o persoana pasionata de social media si de cercetare online!

Ai colaborat pana in prezent si cu cabinete medicale din Romania. Care ai fost cele mai importante lectii invatate in urma experientei?

Am colaborat pana acum cu 3 cabinete din capitala. Din anul 3 al Facultatii de Medicina Dentara ma duceam in fiecare zi dupa-amiaza la cabinetele unde aveam o cunostinta sau un prieten si chiar am invatat atat de multe, incat nu imi venea sa cred. La inceput era greu, pentru ca eram asistentul doctorului, dar am urmarit toti pasii corecti. Dupa un an de experienta am inceput sa aplic tot ce stiam la nivelul cariilor, detartrajelor si extractiilor dentare. M-am ocupat foarte mult si cu ortodontie invizibila si cu cazuri pediatrice. In final, am ajuns la mama in timpul pandemiei si acolo am facut alaturi de ea tratamente de canal, proteze partiale etc.

Citește și: INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog

Cat de importanta este promovarea/marketing-ul pentru un medic stomatolog? Cum ajungi sa devii cunoscut intr-un anumit domeniu de activitate?

Este foarte importanta pentru toata lumea in ziua de astazi, care cauta si cer orice online. Asa ca medicii trebuie sa se adapteze la ideea asta. Contul meu pe Instagram a ajuns acum 1,100 de followers si sper sa fie mai bine in viitor, multi oameni ma intreaba lucruri despre sanatatea lor orala si unde anume pot sa mearga. 

Lumea are incredere in mine pentru ca niciodata nu am mintit pe cineva cu privire la munca mea. Cand ceva este dificil sau depaseste cunostinta mea il trimit pe pacient la un medic mai mare si mai bun. Pot spune ca in acest mod in ultimii doi ani am castigat respectul medicilor mai mari decat mine si in Bucuresti si in Salonic: pentru ca reusesc o colaborare excelenta.

Daca ar trebui sa alegi intre practica intr-un cabinet privat personal si practica intr-o clinica de profil, ce ai alege? Explica, te rog.

La cabinetul privat este posibil sa nu ai tot ce ai nevoie si se poate sa nu ajungi sa tratezi pacientii tai cum ar trebui. Pe de alta parte, o clinica mai mare cum ar fi Atena Medical Center iti ofera ca medic tot ce ai nevoie si in acelasi timp exista o organizare mai buna, mai mare si mai rapida, asa ca pacientii tai beneficiaza de un tratament de mare calitate.

Citește și: INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog

Ce lucruri ti-ai dori sa realizezi in urmatorii 5 ani pe plan profesional?

In urmatorii 5 ani din viata mea as vrea sa lucrez cat de mult pot si sa plec la 5 congrese pe care le-am remarcat. Acolo intr-o saptamana, cu ajutorul celor mai buni medici din lume, poti sa devii un profesionist de Top Level. In plus, as vrea sa fac o specializare in viitor pentru implanturi si estetica dentara!

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care ti le-a oferit meseria ta pana in prezent? 

Nu pot sa uit vreodata fericirea pe care a avut-o o fetita de 12 ani cand am terminat tratamentul ei dupa 11 zile. Era extrem de fericita si avea mult respect fata de mine, cu toate ca varsta ei era de numai 12 ani … Sa nu mai vorbesc de persoanele de varsta a treia, cand am pus pentru prima data o proteza dentara totala si le-am schimbat viata, m-au imbratisat si au plans ca niste copii mici. Momentele acestea au fost inscrise in inima mea pentru totdeauna!!!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment