INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog

INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog

Andrei Nicolae Cozma este medic stomatolog de aproape doi ani si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de motivele pentru care a ales Medicina dentara si perioada studentiei, dar si de activitatea de dupa terminarea facultatii si deciziile pe care le-a luat.

De ce ai ales Medicina Dentara? Cum a fost in timpul facultatii?

Meseria de medic cred ca a aparut in plan inca din gradinita. Mama mea lucra ca asistent la un cabinet stomatologic. Dupa ce terminam programul trebuia sa merg la ea la serviciu si sa mai stau cateva ore prin cabinet. Pentru ca eram mic si curios trebuia sa se asigure ca nu ma plictisesc, asa ca ma jucam cu diferite materiale si instrumente de prin cabinet. In scoala generala si in liceu am fost nevoit sa fac diferite proiecte despre meserii si mereu vorbeam despre stomatologie pentru ca aveam toate informatiile necesare si deja mi se formase o pasiune pentru acest domeniu. In clasa a 10-a profesorii si unii colegi deja stiau ca ma voi face medic stomatolog.

In timpul facultatii am zis ca renunt de vreo patru ori. Mai ales in primii doi ani simteam ca nu mai pot. Programul era foarte incarcat: plecam dimineata si ajungeam seara. Aveam stagii rasfirate peste tot prin Bucuresti  si per total a fost destul de obositor. Cu timpul m-am obisnuit cu ritmul alert si cu examenele. Uneori eram dezamagit pentru ca Medicina este o meserie practica, iar la examene se insista foarte mult pe detalii, pe reproducerea exacta a informatiilor din carti, nu se punea accent pe logica si cum se aplica acele cunostinte teoretice in practica.

Citește și Dragostea pentru voluntariat a unui tânar medic stomatolog român

De cat timp profesezi ca medic stomatolog? Asteptari vs realitate.

Am absolvit facultatea in 2018 si am inceput sa lucrez imediat ca medic stomatolog  la un lant de clinici din Bucuresti. Am fost surprins intr-un mod placut sa gasesc un mediu prietenos si dinamic, cu o gama larga de pacienti. In momentul in care m-am angajat ca medic, din clinica in care lucrez au plecat trei medici, asa ca am profitat de moment si am ocupat cat mai multe ture pentru a lucra cat mai mult.

Voiam un singur lucru: sa devin un medic cat mai bun, insa pentru asta trebuia sa lucrez constant, sa am cat mai multi pacienti si sa accept provocarile pe care mi le aduceau cazurile noi. Acum am un program mai stabil, lucrez zilnic de la 2:00-20:00, dar pentru ca sunt colaborator imi pot face programul cum doresc (sa incep si mai tarziu, sa pot sa termin mai repede etc).

Ai mai profesat si inainte? 

Pe la jumatatea anului III de facultate mi-am dat seama ca la partea teoretica stau bine, insa asta nu e tot. Practica este un factor esential in dezvoltarea unui medic stomatolog, iar in acel moment eu nu aveam acel „bagaj”. M-am pus in locul unui pacient si m-am gandit ce ma intereseaza: sa merg la un doctor care imi povesteste teoria sau la un medic care a inteles ce scrie in carti si stie sa aplice in viata reala, sa trateze problema.

Asa am decis ca trebuie sa ma angajez si sa vad exact cum arata tehnicile despre care tot citeam. Am fost un om norocos pentru ca am avut ocazia sa lucrez cu medici care au vrut sa ma invete si care ma incurajau sa exersez diverse tehnici.  Avantajul l-am vazut la finalul facultatii cand eu stiam deja sa fac toate tipurile de anestezii, detartraj, extractii, obturatii si protetica in timp ce alti colegi de-ai mei inca nu apucasera sa lucreze pe un pacient.

Ti-ai ales o specialitate?

Momentan nu. Eu sunt de parere ca inainte de a fi specialist trebuie sa stapanesti baza foarte bine. Prin anii 90 toti absolventii de facultate erau obligati sa faca 2 ani de stagiatura (stomatologie generala) si abia apoi puteau sa se inscrie la rezidentiat. In prezent lucrurile s-au schimbat si la finalul facultatii se inscrie la rezidentiat o foarte mare parte din studenti.

Unii dintre ei se inscriu fara sa aiba o baza practica, fara sa lucreze prea mult cu un pacient ceea ce in timp va duce la un sistem medical cu deficiente. Acesta este un subiect tabu despre care nu vorbeste prea multa lume pentru ca bineinteles vine la pachet cu anumite beneficii financiare si o anumita stabilitate pe perioada rezidentiatului.

Citește și Formulare utile în cabinetele de stomatologie

Cum a fost afectata activitatea la cabinet in timpul perioadei de urgenta, dar si dupa? Care este statusul actual? 

In timpul pandemiei cabinetele stomatologice au fost inchise. Din punctul meu de vedere a fost o mare greseala. Stomatologia este o ramura medicala nu o ramura a cosmeticii si automat este ceva indispensabil. In starea de urgenta pacientii cu patologii acute nu aveau unde sa mearga: la cabinetele private era inchis, iar la stat, din pacate, tehnologia nu permite foarte multe proceduri.

O alta problema a aparut in momentul in care DSP a dat voie cabinetelor private sa asigure urgentele, dar fara sa acorde un sprijin, astfel cei de la privat investeau mult in materiale (sa indeplineasca conditiile de siguranta), dar incasau foarte putin pentru ca nu aveau voie sa trateze mai mult de 5 pacienti (care aveau nevoie de pansamente calmante sau cel mult extractii). Astfel a aparut celebra taxa COVID: pacientul venea pentru un pansament care costa 50 lei si mai platea 200 lei taxa COVID. Acest lucru bineinteles a atras presa si de aici tot felul de speculatii si jigniri la adresa cabinetelor stomatologice. Daca statul ar fi asigurat materialele de protectie pacientii nu ar fi fost pusi in aceasta situatie.

In momentul de fata pacientii se impart in 2 categorii: jumatate dintre ei inca sunt reticenti si prefera sa nu vina inca la cabinet si cei care au avut de suferit in starea de urgenta si care nu vor sa mai traiasca o astfel de experienta. A doua categorie a ales sa se prezinte la medic si sa rezolve toate problemele pe care le au.

Ce i-ai sfatui pe viitorii pacienti?

In primul rand sa inteleaga ca este simplu sa ai grija de zambetul tau, te speli de 2 ori pe zi (dimineata si obligatoriu seara inainte de culcare) si vii la 6 luni la un control si un detartraj. In al doilea rand sa nu mai citeasca despre Medicina pe internet (este bine sa te informezi, dar nu trebuie sa crezi tot ce citesti). De asemenea este foarte important ca, inainte de a incepe o procedura sau un tratament mai complex, sa ceara mai multe pareri si sa aleaga un medic care le satisface toate preferinte (explica tot ce face, explica avantajele si dezavatajele unui tratament stomatologic etc).

Ca sa tinem pasul cu situatia actuala, un ultim sfat este acela de a stabili cu medicul sedinte de tratament mai lungi si mai rare, in felul acesta vin mai rar la cabinet, rezolva mai multe probleme si nu se expun la fel de mult.

Citește și INTERVIU | Daniela Rădoi, medic stomatolog : „Am realizat că am de acordat o șansă locului care m-a crescut. Așa că persist, în ciuda lacunelor din sistem și din societate”

Ești medic stomatolog și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment