INTERVIU | Dr. Tiberiu Paul Neagu, Medic Specialist Chirurgie Plastică: Arta constă în a înțelege ce înseamnă de fapt frumosul pentru fiecare pacient

INTERVIU | Dr. Tiberiu Paul Neagu, Medic Specialist Chirurgie Plastică: Arta constă în a înțelege ce înseamnă de fapt frumosul pentru fiecare pacient

A decis să își urmeze prima dragoste din anii de facultate și a pornit pe drumul chirurgiei plastice, inspirat fiind de tatăl său, și recunoaște că este în continuare fascinat de această specialitate medicală care îi aduce satisfacție și împlinire. Dr. Tiberiu Paul Neagu consideră că frumusețea domeniului său de activitate rezultă din numărul mare de intervenții chirurgicale care pot fi efectuate, tehnicile chirurgicale folosite îmbinându-se și completându-se unele pe altele.

În ceea ce privește experiența și succesul pe care le pot avea un medic în prezent, Dr. Neagu este de părere că lumea medicală a devenit mai deschisă la nou, la modernizare, la standarde înalte, multor medici tineri fiindu-le apreciată munca și având posibilitatea de a se dezvolta pe plan profesional. 

Dr. Neagu mărturisește că apreciază la colegii săi cunoștințele solide, precum și abilitatea de a oferi pacientului îngrijiri de calitate ridicată, dar mai ales absența orgoliului. În acest sens a observat că există greșeli în domeniul medical care nu sunt recunoscute de unii medici sau care nu sunt reparate, tocmai deoarece aceștia nu își găsesc puterea morală de a apela la ajutorul unui coleg. 

Care a fost momentul în care ați știut că vă doriți să deveniți medic? Dar medic chirurg plastician?

Îmi doream să devin medic încă de mic copil. Vedeam binele făcut de tatăl meu și împlinirea sufletească pe care i-o aducea și probabil s-a sedimentat adânc în conștiința mea dorința de a face asta. Cât despre chirurgia plastică, a fost prima mea dragoste din anii de facultate. Am fost și continui să fiu fascinat de modul în care această specialitate îmbină arta cu medicina, în care tehnica chirurgicală și tehnologia conlucrează atât de perfect. 

Sunt medici care se axează pe chirurgie plastică, alții pe chirurgie reparatorie și alții pe estetică. Ce preferați dvs.? Explicați răspunsul, vă rog.

La fel cum ar spune orice medic pasionat de specialiatea lui, consider că practic una dintre cele mai frumoase chirurgii, frumusețe care rezultă în primul rând din numărul mare de tipuri de intervenții chirurgicale pe care le putem efectua. Fie că vorbim de chirurgia traumatică ce necesită tehnici microchirugicale complexe, de îngrijirea pacienților cu arsuri, de replantări, reconstrucții, augmentări mamare, si multe alte tipuri de intervenții chirurgicale menite a restaura sau a oferi o anatomie sau funcționalitate cât mai apropiată de normal în acord cu dorințele unui pacient, în practică tehnicile chirurgicale de reconstrucție și estetice se îmbină și se completează unele pe altele. 

Nu poți excela dacă nu cunoști toate principiile chirurgicale, toată anatomia, toată fiziologia și fiziopatologia organelor sau zonelor organismului pe care urmează să practici o intervenție. Un chirurg care practică atât chirurgie reconstructivă cât și estetică va fi mult mai atent cu țesuturile, va integra mult mai bine managementul pacientului și va ști cum să sancționeze complicațiile care pot apărea, indiferent de perfecțiunea tehnicilor chirurgicale și experiența chirurgului.

Citește și: INTERVIU | Dr. Matei Iordache, Medic Specialist Chirurgie Plastica: Eu cred mai mult in calitatea actului medical, decat in cantitate

Sunteți implicat și în activitatea didactică. Care sunt principalele provocări în acest sens? Este mai dificil pentru un medic tânăr să predea?

Trebuie să recunoaștem faptul că trăim într-o lume cu multe prejudecăți pe care, din păcate, mulți dintre noi, nu facem niciun efort să le schimbăm. Deși am ieșit de mult ”de sub comunism”, am rămas cu preconcepțiile de acolo. Este mai dificil pentru un medic tânăr să i se recunoască o carieră de succes în această țară pentru că multă vreme nu s-a pus deloc accentul pe înclinație, pe talent, pe capacitatea diferită a fiecăruia de a evolua profesional, ci s-a crezut că profesionalismul vine doar odată cu vârsta și că indiferent cât de priceput ești, ”trebuie să stai la coadă”. 

Lumea medicală actuală însă devine mult mai deschisă la nou, la modernizare, la standarde înalte, și multor medici tineri le este apreciată munca și se pot dezvolta pe plan profesional. Referitor la cea de-a doua parte a întrebării, este dificil, dar totodată stimulant pentru orice cadru didactic să predea, întrucât pe lângă corectitudinea și valoarea informațiilor pe care le transmite, există și necesitatea ca acestea să fie receptate corespunzător de către studenți, medici rezidenți sau alți specialiști din domeniu. M-am bucurat să văd mulți dintre studenții și medicii rezidenți cu care am colaborat că au devenit pasionați de arta chirurgicală, de interacțiunea cu pacienţii, inclusiv de cercetare, fiind în căutarea excelenţei. 

Considerați că un medic plastician bărbat are o perspectivă diferită de o femeie asupra frumuseții? Explicați, vă rog.

Consider că fiecare chirurg plastician are o perspectivă diferită asupra frumuseții, indiferent de genul lui, și tocmai de aici se naște farmecul acestei meserii. Frumusețea a fost și va fi o enigmă, fiind percepută diferit de fiecare individ, în funcție de cultură și religie, principii și credințe, iar arta constă în a înțelege ce înseamnă de fapt frumosul pentru fiecare pacient, să aplici tehnicile potrivite și să îi oferi cel mai bun rezultat ținând cont de viziunea pacientului, dar totodată, respectând principiile de etică medicală și limitele medicinei. Consider că este extrem de important să îți cunoști pacientul, și să integrezi manevrele potrivite în perspectiva lui despre viață, nu să îl transformi în propria ta oglindire despre frumusețe. Aici este de fapt finețea meseriei de chirurg plastician. 

Câte operații credeți că sunt necesare pentru ca un chirurg să devină expert în domeniul său de activitate? Și câti ani de practică?

Aceasta este o întrebare extrem de importantă pentru că puțini oameni înțeleg de fapt adevărul din spatele acestei idei. Da, este adevărat că pe măsură ce practici repetitiv un lucru îți dezvolți abilitatea de a-l face mai repede, mai bine, și dacă te pasionează cu adevărat, îl și îmbunătățești pe parcurs. Dar într-o meserie cum este chirurgia, și mai ales chirurgia reconstructivă și estetică, îți trebuie un dar, un talent, care îți oferă capacitatea de a atinge performanța mult mai repede decât ceilalți dacă te regăsești în ceea ce faci. Așadar, fără îndoială că experiența dată de anii de muncă este extrem de importantă, dar talentul și înclinația spre profesia ta te fac să devii cu adevărat un expert. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Sandra Iordache, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva: Nu cred in tipare sau standarde ale frumusetii, ci doar in frumusetea fiecaruia dintre noi

Colaborați cu siguranță și cu alte specialități medicale, precum dermatologia. În ce medici aveți încredere când vine vorba despre colaboratori?

Am încredere în medicii a căror pregătire o cunosc sau cărora le-am urmărit rezultatele. Trebuie să ai siguranța faptului că medicul respectiv poate să îi acorde pacientului îngrijiri de cea mai bună calitate. Și încă ceva, să nu fie prea orgolioși. Orgoliul unui medic este întotdeauna în detrimentul pacientului. Medicii până în ultima clipă vor avea ceva de fundamentat. 

Vi s-a întâmplat să nu cunoașteți un răspuns sau să vă aflați în dubiu cu privire la un pacient? La cine sau la ce anume ați apelat pentru a vă lămuri?

La literatura de specialitate. Niciodată nu te va înșela. Oricare dintre noi avem tratatele noastre de căpătâi la care ne întoarcem frecvent. Împărtășirea experiențelor medicale, într-un cadru știintific, a fost și continuă să fie singura cale spre evoluție, cheia progresului aș putea spune în acest domeniu. Și, desigur, la mentorii mei. 

În chirurgia plastică se fac și greșeli. Ce părere aveți despre colegii care nu țin cont de reguli, de principii, de norme?

În orice domeniu se fac greșeli. Este inevitabil. Și fie că vorbim aici de greșeli reale, de tehnică, de abordare, de înțelegere a unui caz, fie că vorbim de greșeli prin omisiune, dacă reușești să îți privești pacientul în ansamblu, și nu numai prin prisma intervenției chirurgicale pe care ai realizat-o asupra lui, atunci vei avea capacitatea de a preveni și/sau recunoaște complicațiile. 

De fapt aici este marea problemă, în faptul că unele greșeli nu sunt recunoscute sau, dacă sunt, medicii respectivi nu au cunoștințele necesare să le repare, și din lipsa unei etici profesionale, nu își găsesc puterea morală de a apela la ajutorul unui coleg. Și astfel încearcă orbește să rezolve o problemă care îi depășește, ajungând în final la rezultate dezastruoase. Trebuie să nu uităm faptul că unul dintre principiile fundamentale ale praticii medicale este să nu faci rău. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica

Ce v-ar plăcea să realizați pe plan profesional în următorii 5 ani?

Îmi doresc ca experienţa profesională acumulată în mod continuu să se îmbine armonios cu experienţa de viaţă şi să genereze o evoluţie corespunzătoare. În ceea ce privește entuziasmul și pasiunea pentru calea aleasă aș dori să rămân același. 

Povestiți-ne un caz medical care v-a rămas în memorie, care v-a impresionat.

Dacă la început cazurile care se prezentau sau păreau a fi mai dificile îmi captau atenţia în mod deosebit, acum pot spune că orice caz sau intervenție care se prezintă la mine devine cel mai important, astfel pasiunea pentru chirurgie şi nevoia de performanţă se împletesc în mod constructiv odată cu fiecare pacient. Sunt intervenții pe care eu le găsesc obişnuite sau cu grad mic de complexitate, dar care sunt percepute ca decisive în schimbarea calității vieții pacienților respectivi, încât reuşita lor îmi aduce satisfacția și împlinirea despre care vă vorbeam la început. Fie că vorbim aici despre pacienți cu diverse traume, la nivelul mâinilor, feţei, cu sechele invalidante, sau despre pacienți cu arsuri, diverse mușcături de animale, sindroame de compresie nervoasă, sau de operații de chirurgie estetică, precum implanturile mamare, blefaroplastiile, rinoplastiile, abodminoplastiile și așa mai departe, care au ca țintă primară creșterea satisfacției pacienților, toate au un farmec aparte prin prisma impactului asupra vieţii ulterioare a pacientului. 

Am inclusiv cazuri de pacienți care au necesitat diverse proceduri minim invazive (injectări de acid hialuronic, toxină botulinică, PRP) și care ulterior mi-au povestit despre impactul major pe care această schimbare l-a adus în viața lor (atât pe plan personal cât și profesional). Trebuie să înțelegem că trăim într-o societate care ne consumă fizic și psihic, suntem înconjurați de stres la tot pasul, și de multe ori o îmbunătățire a aspectului nostru fizic, o notă de revitalizare, ne ajută să ne fortificăm spiritul și să devenim mai conștienți, mai împliniţi şi chiar mai mulţumiţi de noi înșine. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Bogdan Maciuceanu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Care sunt atributele de care are nevoie un medic chirurg plastician, din punctul dvs. de vedere?

Talentul și capacitatea de sacrificiu stau la baza unei cariere medicale de succes. Consider că orice chirurg plastician trebuie să îmbine știința cu capacitatea de creație și să aibă o viziune aparte asupra frumosului. 

Dacă ar trebui să convingeți un student la medicină să aleagă chirurgia plastică, ce argumente i-ați oferi?

Dacă trebuie să conving un student la medicină să aleagă chirurgica plastică, atunci această specialitate nu este sigur pentru el. Simți când o specialitate ți se potrivește, fie că vrei să-ți recunoști sau nu, și este important să ți-o alegi singur. Pe parcursul carierei de medic vei avea și împliniri și eșecuri, te vei simți de multe ori neputincios în fața unor patologii care încă nu și-au găsit leacul, vei întâlni oameni și vei auzi povești care te vor afecta profund și dacă ești într-o specialitate pe care nu ți-ai dorit-o și pentru care nu ai sacrificat nimic, atunci este foarte probabil ca toate să te copleșească și să te aducă în pragul renunțării. Cel mai important este să-ți placă ceea ce faci, să te identifici cu specialitatea ta și, indiferent de circumstanțe, să lași o amprentă pozitivă pe unde treci. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment