Domnul doctor Bogdan Maciuceanu considera ca menirea unui medic este de a ajuta pacientul si de a-l trata. Marturiseste ca dintotdeauna i-a placut sa ajute si sa vindece oamenii, motiv pentru care nu a fost nicio surpriza faptul ca si-a ales acest drum profesional.
Satisfactiile profesionale le numara in cazuri rezolvate si pacienti vindecati si multumiti, subliniind ca un chirurg nu trebuie sa fie indiferent si cu sange rece, ci sa dea dovada de compasiune fata de suferinta si problema pacientului. Perioada rezidentiatului l-a adus fata in fata cu patologii pediatrice, iar cu ajutorul micilor pacienti a reusit sa invete importanta rabdarii, a dialogului, a blandetii si finetea gesturilor chirurgicale.
Un sfat pe care il poate oferi din suflet medicilor aflati la inceput de drum este de a urmari evolutia pacientilor, acesta reprezentand din punctul sau de vedere singurul criteriu obiectiv de evaluare a rezultatului actului chirurgical.
1. Ati stiut dintotdeauna ca va doriti sa deveniti medic? Ce anume v-a indreptat catre acest parcurs profesional?
Da, din copilarie. Mi-am dat seama, in jurul varstei de 10 ani, cand i-am facut unei vecine un pansament. Cazuse in pivnita, a cerut ajutor, eu eram in curte si ma jucam. Am mers la ea, am scos-o de acolo, am toaletat plaga cu apa de la robinet, la varsta aceea neavand alte cunostine, si i-am aplicat un pansament.
Dintotdeauna mi-a placut sa ajut si sa vindec oamenii.
2. Ati fost implicat si in patologia copilului in timpul rezidentiatului. Care au fost cele mai importante lectii pe care le-ati invatat in acea perioada?
Da, o perioada de 2 ani, din pregatirea mea profesionala, am efectuat-o in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, sectia de Chirurgie Plastica. In perioada aceea am devenit constient de importanta rabdarii, dialogului, blandetii si de finetea gesturilor chirurgicale.
3. Alaturi de cariera medicala, aveti si o cariera academica. Care sunt principalele provocari cu care v-ati confruntat cand vine vorba despre procesul de predare?
In anul 2010 mi-am sustinut teza de doctorat care a abordat o tema cu interes oncologic, chirurgia generala si abordarea oncologica a pacientilor ramanand o pasiune a carierei mele. Provocarile acelei perioade au fost determinate de contactul cu studentii la medicina, viitorii mei colegi in fata carora mi-am dorit intotdeauna sa le explic si sa le predau din cunostintele mele.
4. La ce resurse apelati pentru a va dezvolta profesional? Considerati ca este benefica participarea la conferinte, seminarii medicale din domeniul dvs. de specializare?
Resursele de informare ale specialitatii mele sunt aceleasi ca pentru oricare specialitate medicala si, in special, chirurgicala. Consider ca este obligatorie participarea la conferinte si seminarii medicale pentru dezvoltarea profesionala individuala.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie
5. Dupa cati ani de studiu si experienta considerati ca un medic poate stapani perfect o tehnica chirurgicala?
Este greu de apreciat o durata minima sau maxima de invatare, tehnicile chirurgicale se adapteaza continuu, fiecare chirurg in parte isi adapteaza practica individuala, tehnica chirurgicala optima. Acesta trebuie sa fie in permanenta updatat cu noile modalitati terapeutice in patologia respectiva.
6. Care a fost cea mai mare satisfactie profesionala de care ati avut parte pana in prezent?
Fiecare caz rezolvat, fiecare pacient vindecat si multumit reprezinta o satisfactie profesionala. Daca ar fi sa aleg dintre toate, cele care imi aduc cea mai mare satisfactie sunt interventiile reconstructive in cazul copiilor cu malformatii congenitale la mana, interventiile de microchirurgie (revascularizari, replantari posttraumatice) si, in cazul doamnelor, reconstructiile de san.
7. Cu ce alte specialitati medicale colaborati? Ce criterii urmariti in alegerea colaboratorilor?
Din fericire chirurgia plastica, estetica si microchirurgia reconstructiva poate avea colaborari cu toate specialitatile chirurgicale in abordarea partilor moi: ortopedie, chirurgie generala, chirurgie oncologica, dermatologie, ORL etc. Criteriile de colaborare sunt determinate de necesitatile implicarii chirurgiei plastice in tratamentul pacientului.
8. Cum procedati cand aveti de-a face cu pacienti nemultumiti? Cat de important este aspectul fizic pentru pacientii dumneavoastra?
Cu preponderenta, chirurgia plastica este expusa la a avea pacienti interesati de aspectul fizic. Consultul si discutiile preoperatorii determina constientizarea unui rezultat realist pentru pacient tinand cont de posibilitatile operatorii, ceea ce determina scaderea numarul de pacienti nemultumiti si cu asteptari nerealiste.
9. Cat de important este, din punctul dumneavoastra de vedere, ca un medic sa se implice si in cazuri pro bono?
Menirea unui medic este de a ajuta pacientul si de a-l trata. Daca ne referim la clinicile si spitalele private, fiecare medic are puterea de a decide cazurile deosebite, cand interventiile pro bono reprezinta o necesitate. Personal aleg pacienti cu patologie grava ce necesita interventii reconstructive.
10. Trebuie ca un chirurg sa se detaseze complet pentru a fi un bun profesionist? Sa aiba sange rece?
Nu, nu poti sa fii indiferent si sa ai sange rece, ba dimpotriva, trebuie sa dai dovada de compasiune fata de suferinta si problema pacientului indiferent daca iti desfasori activitatea la spitalul de stat sau la clinica privata, pacientii vin la tine pentru ca au o problema sau o nemultumire, iar tu trebuie sa dai dovada de intelegere in rezolvarea fiecarui caz in parte.
In blocul operator insa, acolo trebuie sa ai sange rece pentru a manageria situatii ce reprezinta o maxima urgenta chirurgicala (amputatii de segmente sau membre) cat si evenimente neprevazute cum ar fi sangerarile.
11. Au existat cu siguranta si cazuri care v-au impresionat de-a lungul carierei dumneavoastra. Ne puteti povesti un caz de acest gen?
Da, de-a lungul carierei am intalnit multe cazuri aparte care m-au impresionat, pe de o parte din pricina implicarii emotionale, iar pe de alta parte a patologiei chirurgicale in sine. Imi este foarte greu sa mentionez un singur caz care sa ma fi impresionat. Ma impresioneaza increderea pacientilor in mine, faptul ca isi pun toata speranta in mainile mele, lucru care imi da incredere si forta de fiecare data.
12. Care este cel mai important sfat pe care il puteti oferi unui chirurg plastician aflat la inceput de drum?
Sa fie serios, sa fie consecvent, sa aleaga ceea ce este mai bun din toata experienta celor mai mari ca el, sa urmareasca evolutia pacientilor pentru ca, din punctul meu de vedere, este singurul criteriu obiectiv de evaluare a rezultatului actului chirurgical efectuat.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Horatiu Ioani, medic primar neurochirurgie
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.