INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala

INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala

Dr. Cristian Viisoreanu a constatat ca atunci cand o pacienta isi intelege drumul si terapiile care urmeaza, mobilizarea si acceptarea efectelor secundare ale acestora ajung sa fie mai bine tolerate, iar prognosticul devine mai bun. I se pare firesc ca orice femeie care intra in Institutul pe care l-a infiintat sa aiba sansa de a primi un diagnostic corect si rapid, un tratament corespunzator si, nu in ultimul rand, empatie.

Deoarece oncologia este o specialitate dura, subliniaza ca are nevoie de oameni dedicati. De altfel, este de parere ca toti medicii sunt pasionati de activitatea lor, insa realizarile profesionale, locul in care isi desfasoara activitatea, oamenii din jur, echipa din care fac parte si, mai ales, locul in care isi gasestc linistea si odihna dupa o zi de provocari contribuie la modificarea dedicarii si a pasiunii.

Marturiseste ca a reusit sa isi mentina ritmul de lucru timp de cateva decenii prin constanta si perseverenta, obicei pentru care a reusit nu doar sa isi castige reputatia, ci si sa o mentina multi ani la rand. Doctorul Viisoreanu crede cu tarie ca atunci cand te respecti si iti desfasori activitatea cu simt de raspundere si incredere in tine, atragi dupa tine si recunoasterea. Nu incurajeaza conceptul de chirurg “orchestra” si recomanda chirurgilor tineri sa isi numere experienta acumulata nu in ore, ci in zile, luni si ani.

1. Profesorul Blidaru v-a indrumat catre oncologie. Ce anume v-a determinat sa abordati indeosebi patologia mamara?

M-am intalnit cu oncologia cand o persoana draga din familie a fost diagnosticata cu leucemie si inca de atunci am fost de parere ca este o specialitate dura, care insa are nevoie de oameni dedicati. Mai departe a fost doar destin si implicare maxima in acest domeniu, implicare pe care de altfel o am in orice activitate desfasor. Odata intrat in acest domeniu nu a mai fost timp de nimic altceva si pot spune ca nici pana in prezent nu m-am „trezit din vartejul” in care am intrat inca din 1996.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

2. Cat de importanta este supraspecializarea in domeniul chirurgiei, din punctul dvs. de vedere? Are o importanta mai mare in Romania sau in strainatate aceasta supraspecializare?

Sunt de parere ca daca faci un lucru cu responsabilitate este suficient sa perseverezi si sa performezi in acel domeniu, indiferent care este el. Sigur, pot face multe lucruri, dar prefer sa raman intr-un singur domeniu, sa aflu tot ceea ce este nou in acesta, constatand la fiecare pas ca exista provocari si satisfactii cu fiecare caz pe care il tratezi. Cred ca supraspecializarea pe un anumit domeniu este foarte utila si in Romania, acest lucru se poate vedea in multe specialitati, unde exista performanta si rezultate fantastice si, de asemenea, nu este bine sa fii chirurgul „orchestra”.

3. Aveti o reputatie castigata cu multa munca. Vi se pare mai dificil de castigat sau de mentinut reputatia in domeniul medical?

Am desfasurat aceeasi munca si in acelasi interval de timp, incepand de la ora 6 si terminand programul cand am considerat ca toata activitatea din acea zi poate fi oprita pana a doua zi de dimineata, zi de zi, saptamana de saptamana, an de an. Daca te respecti si iti desfasori activitatea cu simt de raspundere si incredere in tine ca ceea ce faci este bine, recunoasterea vine si ea, incet-incet, dupa tine. Cred ca este mai greu de castigat, nu de mentinut. Cel mai greu, insa, cred ca este sa iti mentii constanta si personalitatea, sa nu te schimbe mediul in care lucrezi si persoanele cu care te intalnesti.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Sevgean Ali, medic specialist cardiolog

4. Ati avut contact si cu sistemul medical de stat. Ce avantaje considerati ca ofera in prezent sistemul privat de sanatate?

Din punctul meu de vedere sistemul privat da posibilitatea efectuarii selectiei calitative umane si medicale. Sistemul medical privat sprijina dezvoltarea individuala si a conceptelor medicale dezvoltate pe protocoale clare, aceste lucruri aducand beneficii ambelor parti. Sistemul privat este mai putin birocratic si mai mult practic, activitatea desfasurandu-se parca de la sine in multe situatii. Sigur, nu exista perfectiune si nu face exceptie nici sistemul privat, dar, comparativ cu sistemul de stat, acesta functioneaza pe valori.

5. Ati reusit sa infiintati si un Institut destinat patologiei pe care o tratati. Ce rol joaca pasiunea si dedicarea in cariera unui medic?

Cred ca orice medic este pasionat de ceea ce face si este dedicat activitatii sale. Pe parcursul vietii insa, exista o multitudine de factori care iti pot modifica aceasta pasiune si dedicare. As include in acesti factori realizarile profesionale, locul unde iti desfasori activitatea, oamenii din jurul tau, echipa in care lucrezi si, nu in ultimul rand, locul unde iti gasesti linistea si odihna dupa o zi plina de provocari.

6. Ce criterii ati urmarit atunci cand v-ati ales echipa de colaboratori?

In echipa mea sunt oameni devotati cu dorinta de bine. In aceasta echipa poate veni oricine, dar va ramane cine poate si merita. Toate persoanele care au trecut prin aceasta echipa au primit de la inceput sanse maxime sa se devolte si sa arate ce pot. Imi doresc sa pastrez si dezvolt echipa in scopul crearii unei entitati specializate in tratarea patologiei mamare. Cred ca este firesc ca orice pacienta sa aiba sansa de a primi un diagnostic corect si rapid atunci cand apeleaza la noi, un tratament corespunzator si, nu in ultimul rand, empatie.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped

7. Aveti de-a face cu multe cazuri medicale emotionante. Povestiti-ne va rog unul cu deznodamant fericit.

In oncologie deznodamantul fericit vine dupa 15-20 ani, doar atunci poti povesti despre un caz fericit.

La prima vedere pare trist, dar vazut in ansamblu un caz oncologic, avand o supravietuire mare, poti spune ca ai pus un diagnostic la timp, ai ales cea mai buna varianta de tratament si rezultatele sunt foarte bune. 

Pentru ca am ajuns la o varsta, as putea sa povestesc despre un caz cu melanom malign la o pacienta de 18 ani. Melanomul malign este o boala grava si necrutatoare, dar, daca este diagnosticata la timp, poate fi tratata. Aceasta pacienta, la 10 ani dupa interventie, m-a sunat sa ma intrebe daca poate ramane insarcinata. M-am bucurat foarte tare, in primul rand, ca era in viata si in al doilea rand ca a reusit sa treaca peste diagnosticul crunt si sa-si alcatuiasca o familie.

8. Cat de mult conteaza aspectul mental in raport cu evolutia si tratamentul unei boli? Este nevoie ca medicul sa isi incurajeze pacientul?

In echipa medicala care trateaza un pacient oncologic un rol important il joaca psihologul. Pana cand am reusit sa intregesc echipa m-am ocupat de multe aspecte si nevoi ale pacientului oncologic. Un diagnostic oncologic destabilizeaza nu numai pacientul, dar si membrii familiei si prietenii. La aflarea unui diagnostic de cancer mamar nu de putine ori cedeaza mai degraba partenerul de viata al pacientei decat pacienta aflata in suferinta.

Citeste si: INTERVIU | Gheorghe Angelica Elena, psiholog clinician

9. Cand vine vorba de decizii, medicul este in masura sa le ia sau medicul impreuna cu pacientul? Explicati, va rog.

Decizia trebuie sa ii apartina pacientei astfel incat sa aiba curajul sa lupte cu necunoscutul care urmeaza. Dar cum sa iei o decizie daca nu ai cunostinte despre o boala? 

Este destul de greu si este dificil sa intelegi dupa o consultatie de 20-30-60 minute ce urmeaza sa faci. Traseul urmat de investigatii preoperatorii pare o necunoscuta pentru paciente, sunt lucruri pe care le considera inutile. Am constatat ca daca este inteles drumul si terapiile care urmeaza, mobilizarea si acceptarea efectelor secundare ale acestora sunt mai bine tolerate si am observat ca si prognosticul este mai bun. 

10. Timpul liber este mai scurt decat v-ati dori. Este de ajutor ca si sotia lucreaza in acelasi domeniu ca dvs. sau dimpotriva?

Timpul liber este foarte scurt, dar in desfasurarea activitatii mele ma completeaza foarte bine sotia mea. Fara sprijinul ei nu cred ca as reusi sa acopar partea de logistica, organizare si workflow, partea medicala ocupandu-mi tot timpul.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

11. Daca ati putea alege din nou o specialitate, ati opta pentru stomatologie?

Stomatologia este tot o specialitate practica, tine de manualitate la fel ca si chirurgia. As alege tot chirurgie.

12. Ce sfat puteti oferi unui medic chirurg aflat la inceput de drum?

Dezvoltarea personala este foarte importanta, bagajul de cunostinte teoretice te poate scapa, in diverse momente, din multe probleme. Timpul petrecut in sala de operatie nu trebuie numarat in ore, ci in zile, saptamani, luni, ani. Dupa acumularea experientei poti emite pretentia ca poti incepe o operatie fara emotii sau stres.

Mi-as permite sa prezint o mica remarca a unei paciente, facuta cu ani in urma „este prea tanar, prefer un medic cu experienta sau o echipa formata dintr-un medic tanar si unul batran”. La acea vreme, trebuie sa recunosc ca am fost afectat de aceasta afirmatie, dar, odata cu trecerea timpului, am constatat ca avea perfecta dreptate. V-as explica dar, cred ca este mai bine sa va raspundeti fiecare daca avea sau nu dreptate si de ce. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment