INTERVIU Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie: „Pentru orice medic tanar este important sa fie expus unor situatii critice, dificile…”

INTERVIU Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie: „Pentru orice medic tanar este important sa fie expus unor situatii critice, dificile…”

Cu o experienta internationala de peste 30 de ani in obstetrica-ginecologie, domnul doctor Niculescu nu mai necesita niciun fel de prezentare. Fiind unul dintre putinii medici specializati in interventii chirurgicale laparoscopice, isi aminteste ca la inceputul carierei a fost impresionat de calitatea aparaturii, a instrumentarului si a tehnologiei intalnite in Africa de Sud, chiar si in zonele rurale, in anii ’90. Pe de alta parte, recunoaste ca acolo si-a forma “mana”, unui medic fiindu-i alocati zilnic 70-80 de pacienti, cu un ritm alert de succesiune a cazurilor.

Este interesat de dezvoltarea profesionala continua, mai ales ca in prezent accesul la informatie este mult mai facil, insa considera ca managementul timpului reprezinta o problema reala in acest sens. Pentru relatia medic pacient considera ca trebuie sa existe de ambele parti onestitate si decenta, iar ca sfat pe care il ofera medicilor aflati la inceput de drum este de a nu uita ca trateaza semeni de-ai lor.

1. Aveti o vasta experienta profesionala si multiple competente. Privind in urma, care dintre ele vi s-a parut cel mai dificil de dobandit?

Au fost multe momente dificile in cei peste 30 de ani, treceri de la un sistem la altul, dar probabil ca cea mai dificila de dobandit a fost competenta in interventiile laparoscopice. In primul rand, a aparut intr-o etapa relativ tarzie a formarii mele profesionale (la 40 de ani). In al doilea rand, necesita cativa ani de reasezare a gesturilor chirurgicale. Conjunctural, am avut norocul sa fiu deja in Germania si am avut oportunitatea sa lucrez si sa fiu initiat in aceasta tehnica de unul din partenerii profesionali ai profesorului Semm, dar am invatat si de la acesta  personal, care avea calitatea de Visiting Professor in clinica unde lucram.

Profesorul Semm este parintele chirurgiei laparoscopice (ginecolog). Desigur, am avut nevoie de multi ani pentru dobandirea tehnicilor avansate (histerectomie, endometrioza etc.). A fost dificil, mai ales ca pentru o perioada a trebuit sa renunt, pentru a progresa, la multe alte preocupari profesionale. Este tehnica in care am investit cel mai mult pentru perfectionare. 

2. Ati avut contact cu diverse sisteme medicale, inclusiv Africa de Sud si Germania. Care aspecte v-au atras atentia in sens pozitiv si v-ar placea sa le regasiti si in Romania?

Luand-o in sens invers, din Germania ar fi putine lucruri pe care nu le-as transpune in orice alt sistem medical. Poate relatia dintre medici si casele de asigurari poate fi perfectionata si, in ultimul timp, accentul mult prea mare care se pune pe interventii chirurgicale cu spitalizare de zi (de exemplu, pacientele care sufera interventii laparoscopce relativ complicate trebuie sa fie externate in cel mult 24 de ore pentru ca unitatea spitaliceasca sa fie retribuita). 

Acestea pot fi considerate exagerari, nu sunt intotdeauna posibile si pot sa functioneze in detrimentul calitatii actului medical. Din Africa de Sud m-a impresionat, la nivelul anilor ’90, calitatea aparaturii, a instrumentarului si a tehnologiei in general, chiar si in spitale periferice, rurale. Existau putine restrictii cand era nevoie de ceva (medicament sau instrument). Intr-un ritm relativ decent, puteai avea orice aveai nevoie.  Pe de alta parte, volumul de munca era imens, rareori erau, intr-o zi de policlinica, mai putin de 70-80 de pacienti, iar ritmul de succesiune al cazurilor operatorii, in zilele in care erai alocat, era foarte alert. Acest lucru, pe de alta parte, ar trebui sa stea la baza formarii oricarui medic tanar. Este important sa fii expus unor situatii critice, dificile, sa participi in acte medicale complexe, pentru ca ajuta imens in a capata incredere in tine, in posibilitatile tale si judecatile tale de valoare. Desigur, trebuie cuplate cu o buna baza teoretica. 

3. In prezent va desfasurati activitatea profesionala si in Germania, unde ati deschis alaturi de sotie un cabinet medical. Cat de important este faptul ca aveti aceeasi meserie si interese comune in viata de familie?

In ultimul timp, sunt din ce in ce mai putin implicat din punct de vedere profesional in Germania, dat fiind gradul de dezvoltare la care a ajuns clinica Mediplus din Bucuresti, pe care o conduc din 2017. Sunt inca partenerul sotiei mele in clinica din sudul Munchen-ului, pe care noi am fondat-o si dezvoltat-o in ultimii 15 ani. Am lucrat multi ani impreuna, atat in clinica cat si in spital, si cred ca acest lucru ne-a ajutat pe amandoi, dat fiind faptul ca suntem educati medical intr-un mod diferit (ea a studiat in Germania, eu in Romania si apoi Africa de Sud). Intre noi fie vorba, nu intotdeauna este usor sa iti rezolvi eventualele conflicte profesionale cu partenerul de viata.

Citeste si: INTERVIU Dr. Marilena Baluta, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Embriolog Senior

4. Sunteti un medic interesat de dezvoltarea profesionala continua. Cum reusiti sa va mentineti la curent cu ultimele informatii/inovatii din domeniul medical?

La acest moment, dobandirea informatiilor este mult mai usoara, dat fiind expunerea la toate studiile medicale din lume prin intermediul internetului. Comunicarea cu colegi si profesionisti in domeniu este de asemenea extrem de usoara, asa incat accesul la informatie este nelimitat. Asta nu mai este o problema pentru cineva. Managementul timpului este insa o problema reala, cu care personal ma confrunt mai ales in sensul dobandirii informatiilor noi. Au existat, pe de alta parte, momente cand informatia era mai pretioasa ca aurul, pentru ca nu aveau surse, cel putin in tara. 

5. Sunteti recunoscut pentru faptul ca sustineti nasterea naturala. Ce rol joaca medicul in decizia modului de nastere?

Medicul joaca cel mai important rol in momentul in care decizia se bazeaza pe criterii medicale reale. Din pacate, acest lucru nu este intotdeauna valabil si trebuie luate in considerare, pe de o parte, dorinta, asteptarile pacientelor, de multe ori influentate de mituri si jumatati de adevar. In multe cazuri exista exagerarea unor situatii medicale, anxietati ale personalului medical in contextul unei practici medicale nu numai la noi, dar peste tot in lume, din ce in ce mai defensive. Sa nu uitam ca in multe locuri greseala medicala este considerata fapta penala. 

6. Ce rol considerati ca joaca comunicarea in relatia medic-pacient? Ce ar trebui sa faca in acest sens un pacient model?

Nu putem avea nici doctori si nici pacienti model, chiar daca tindem cu totii catre un ideal. Pacientii sunt si trebuie sa fie diversi, iar medicii vor fi intotdeauna unii mai informati, altii mai putin informati, si vor fi intotdeauna oameni mai bine pregatiti decat altii. Probabil ca din partea ambelor parti, onestitatea, decenta, sunt atitudini corecte pentru aceasta relatie. 

7. Povestiti-ne un caz medical care v-a ramas in memorie sau care v-a impresionat in mod deosebit.

Au fost mai multe cazuri care m-au marcat, unele cu sfarsit fericit, altele nu. Este greu de spus daca m-a afectat mai mult o cezariana facuta unei paciente in stare de moarte clinica (cezariana peri-mortem), cu salvarea copilului, dar nu si a mamei, sau cazul unei alte paciente transfuzate cu 35 de unitati de sange (de cel putin 5 ori propriul volum de sange) si care a supravietuit spre uimirea tuturor. 

Sau cazul unei alte paciente careia nu i s-a diagnosticat un corio-carcinom cu metastaze cerebrale in timp util si care a suferit o hemoragie intra-cerebrala cu final infaust, dupa ce 24 de ore inainte supravietuise unei interventii abdominale de 6 ore. Eu am intrat in sala sa ii fac un chiuretaj dupa un avort spontan incomplet, in urma hemoragiei am intrat chirurgical prin abdomen, unde am gasit, surpriza, multe tumori pe care le-am scos in 6 ore. Dupa interventie, am trimis-o la CT sa vedem cum se prezinta post-operator, si acolo am vazut carcinomul, insa a facut hemoragie cerebrala pe loc (avea metastaze la creier). A trebuit sa ma uit la sotul si la cei 6 copii pe care ii tinea de mana si sa le spun ca mama lor nu mai este.

8. Exista vreo interventie/tratament pe care nu ati reusit sa o efectuati si v-ar placea sa o faceti in viitor?

Exista multe lucruri pe care nu le-am facut si este normal sa fie asa, pentru ca la actuala etapa de dezvoltare a medicinei nu cred ca mai exista cineva care sa le poata face pe toate, cel putin in specialitatea noastra. Tendinta este de supra-specializare, dezvoltare pe nisa de activitate si este bine asa. Este adevarat ca generatia din care fac parte am fost poate, un pic mai complecsi si cu o abordare multi-disciplinara. Pe de alta parte, timpul petrecut in profesie m-a plimbat prin centre de referinta pentru diferite patologii, dar exista multe interventii pe care nu le-am facut si sa fiu sincer, nici nu cred ca imi doresc la acest moment. 

9. Care sunt calitatile pe care le urmariti in colaborarea cu alti medici?

Onestitatea si corectitudinea profesionala. Acest lucru este important nu numai in relatia medic –pacient, dar si in relatia dintre noi, inclusiv a lucrurilor care puteau fi facute mai bine. Suprapuse pe o foarte buna pregatire profesionala,  calitatile de mai sus sunt esentiale pentru a intregi imaginea unui medic bun. Mi-am bazat alegerea colaboratorilor, a partenerilor profesionali, probabil ca intotdeauna, atata cat tin minte, pe aceste lucruri – pregatire profesionala serioasa, decenta, seriozitate, onestitate si atitudine umana (empatie). Chiar daca pregatirea profesionala este excelenta, fara asemenea calitati este greu sa supravietuiesti in aceasta meserie. 

10. Considerati ca un medic ginecolog trebuie sa fie permanent disponibil pentru pacientele sale? Cum va petreceti timpul liber?

Nu exista nicaieri in lume un medic care sa fie tot timpul disponibil (poate in filme), si nici nu este corect sa fie asa. In alte parti, pacientele sunt acoperite de sistem, nu de un anume medic. In practica actuala, in sistemul privat, incercam (si reusim) ca, atunci cand nu suntem disponibili, sa avem back-up pentru pacientele noastre – colegi de incredere care raman disponibili pentru ele. 

11. Daca ati putea oferi un singur sfat unui medic aflat la inceput de drum, care ar fi acesta?

Sa nu uite ca noi tratam semeni de-ai nostri. 

Citeste si: INTERVIU Dr. Oana Solomon, medic specialist obstetrica-ginecologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment