Diplomele asistenților medicali eliberate înainte de 2007 vor fi recunoscute în toate statele UE

Diplomele asistenților medicali eliberate înainte de 2007 vor fi recunoscute în toate statele UE

Diplomele românești ale asistenților medicali generaliști eliberate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană (anul 2007) vor putea fi recunoscute automat și în celelalte țări membre ale blocului comunitar.

Este vorba despre o Directivă (UE – nr. 2024/505) publicată recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, prin care celelalte state membre vor recunoaște automat diplomele românești obținute înainte de 1 ianuarie 2007 de asistenții medicali generaliști care au urmat ulterior un program de revalorizare. Concret, prin această nouă Directivă, este modificată o directivă veche. Toate celelalte state membre ale blocului comunitar au la dispoziție un an pentru a implementa această măsură în propriile norme naționale de recunoaștere a diplomelor.

Potrivit unei informări transmise de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educației, autoritățile române au efectuat demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru modificarea regulamentelor. Astfel, în urma acestor demersuri, „instituțiile UE au modificat legislația europeană existentă privind recunoașterea calificărilor profesionale astfel încât asistenții medicali generaliști care au urmat programul de revalorizare începând cu 2014 până în 2020 să poată dobândi, în oricare din statele membre ale UE, recunoașterea diplomelor și certificatelor pe care le-au obținut în România înainte de data aderării”.

Citește și: Asistenții medicali și moașele trebuie să aibă parafă profesională. Ce cuprinde și cum se obține

Autoritățile din România au început aceste acțiuni încă din anul 2012, când s-a solicitat includerea în cuprinsul Directivei de la acel moment și a diplomelor de asistent medical generalist eliberate de instituții de învățământ înainte ca țara noastră să adere la Uniunea Europeană.

„Pentru recunoașterea acestor calificări, titularii au urmat un program de revalorizare care a fost elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre și, ulterior, în baza raportului din 2020 al Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis recunoașterea automată a acestor diplome”, se mai arată în sursa citată. 

Această directivă atestă calitatea formării de asistent medical generalist din România ce asigură integrarea pe piața forței de muncă națională și europeană.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment