Studiul ”Recovery” arată că Dexametazona a salvat peste milion de pacienți de COVID-19

Studiul ”Recovery” arată că Dexametazona a salvat peste milion de pacienți de COVID-19

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au inițiat un program de testare a medicamentelor în urma căruia s-a demonstrat că Dexametazona, steroidul ieftin care a apărut rapid ca soluţie împotriva COVID-19, s-a dovedit a fi extrem de eficientă în lupta cu această boală.

”Recovery”, cel mai mare studiu al medicamentelor pentru bolnavii de COVID-19 din lume, a început în martie 2020 pentru a evalua o serie de medicamente diferite potrivite pentru pacienţii COVID-19 spitalizaţi.

Citește și Dexametazona în managementul infecției Covid-19

Rezultatele studiului

Peter Horby, un specialist în boli infecţioase de la Universitatea din Oxford, împreună cu Martin Landray, profesor de medicină şi epidemiologie la Oxford, au înfiinţat ”Recovery”.

La aproximativ 100 de zile de la crearea programului, anchetatorii studiului au obținut un rezultat uimitor, primul medicament care a îmbunătăţit în mod demonstrabil şansele de supravieţuire după COVID-19. Dexametazona, un steroid generic disponibil la scară largă şi accesibil, s-a dovedit că reduce riscul de deces cu o treime pentru pacienţii cu COVID-19 ventilaţi şi cu aproape o cincime pentru cei intubaţi.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în studiul „Recovery” au fost lăudaţi pentru eforturile lor eroice de combatere a bolii.

„Este clar că Dexametazona a avut un impact mare”, a remarcat Horby. „Un milion este un număr mare…Este o estimare care ar putea fi mai mică decât realitatea sau mai mare. Nu ştim”.

S-a demonstrat că aproximativ 12.000 de pacienți în Marea Britanie au fost salvați între iulie şi decembrie 2020. Acest lucru s-ar traduce în aproximativ 650.000 de vieţi la nivel global în aceeaşi perioadă, au scris cercetătorii.

Citește și Umifenovir | Studii privind eficacitatea sa în terapia COVID-19

Cu toate acestea, cercetările clinice în ţările cu venituri mici şi medii, cu acces redus la oxigen şi/sau ventilatoare, sunt esenţiale pentru a obţine informaţii mai precise despre vieţile salvate prin utilizarea Dexametazonei, au avertizat autorii.

Cred că în lucrare a fost clar că există o mulţime de presupuneri şi că este nevoie de mai multă muncă pentru a fi clar despre cum se traduc beneficiile în diferite setări”, a spus cercetătorul Horby.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment