Un medicament din clasa steroizilor, cu preț de cost scăzut și utilizat frecvent ar putea salva viața persoanelor grav bolnave de COVID-19, a descoperit un studiu clinic randomizat, controlat în Regatul Unit. Medicamentul, numit dexametazona, este primul care a demonstrat reducerea deceselor cauzate de coronavirus care a ucis peste 440000 de oameni la nivel global. În cadrul studiului, dexamentazona a redus rata de deces cu aproximativ o treime în cazul pacienților ventilați mecanic ca urmare a infecției cu SARS-COV-2.
Conform unui membru al comitetului director din cadrul studiului clinic RECOVERY, rezultatul este foarte promițător și ar putea avea un impact global masiv. Au fost anunțate rezultatele studiul RECOVERY într-un comunicat de presă din data de 16 iunie și printr-o postare pe medRxiv în data de 22 iunie.
Studiul RECOVERY, lansat în luna martie, este unul dintre cele mai mari studii randomizate, controlate din lume ce vizează tratamentul patologiei induse de SARS-COV-2, prin testarea unei serii de terapii potențiale. Lotul celor cărora li s-a administrat dexametazonă a cuprins 2100 de participanți care au primit medicamentul într-o doză scăzută până la moderată, de 6 mg pe zi timp de 10 zile, comparând aceste rezultate cu cele ale aproximativ 4300 de persoane care au primit îngrijiri standard pentru infecția cu SARS-COV-2.
Efectul dexametazonei a fost cel mai pronunțat în cazul pacienților critici ventilați mecanic. Cei care au primit oxigenoterapie, dar au fost ventilați, au înregistrat îmbunătățiri: riscul de deces a fost redus cu 20%. Dexametazona nu a avut efect asupra persoanelor cu forme mai puțin severe de COVID-19, a celor care nu au primit oxigenoterapie sau care nu au fost ventilate.
La scurt timp după difuzarea rezultatelor, guvernul britanic a anunțat că a autorizat utilizarea dexametazonei în cazul pacienților internați cu COVID-19 care necesită oxgenoterapie, inclusiv pentru cei ventilați.
Conform unui specialist în boli infecțioase la Universitatea din Oxford, aceasta este o descoperire majoră. Utilizarea steroizilor pentru tratarea infecțiilor respiratorii virale, cum ar fi COVID-19, este însă controversată. Datele din studiile cu steroizi din timpul focarelor de sindrom respirator acut sever și a sindromului respirator din Orientul Mijlociu, cauzate de coronavirusuri associate, au fost neconcludente. Cu toate acestea, având în vedere disponibilitatea pe scară largă a dexametazonei și unele rezultate promițătoare din studiile cu steroizi din focare anterioare, cercetătorii din studiul RECOVERY au considerat important să testeze tratamentul într-un studiu clinic riguros.
Citește și: Terapia antitrombotică în cazul pacienților cu COVID-19
Ghidurile de tratament ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale multor țări au avertizat împotriva tratării pacienților cu SARS-COV-2 cu steroizi, iar unii cercetători au fost îngrijorați de raportările referitoare la tratamentul cu steroizi în acest caz. Acest tip de medicamente suprimă sistemul imunitar, ceea ce ar putea oferi o un avantaj în cazul pacienților ai căror plămâni sunt afectați de un răspuns imun hiperactiv care se manifestă uneori în cazuri severe de COVID-19. În același timp, acești pacienți pot avea încă nevoie de un sistem imunitar funcțional pe deplin pentru a preveni agravarea infecției virale propriu-zise.
Studiul RECOVERY indică faptul că la dozele testate, beneficiile tratamentului cu steroizi pot depăși potențialul prejudiciu. Cercetătorii au declarat că studiul nu a găsit niciun fel de evenimente adverse deosebite. Și modelul de răspuns, cu un impact mai mare asupra pacienților cu infecție COVID-19 gravă și fără efect asupra infecțiilor ușoare, se potrivește cu ideea că un răspuns imun hiperactiv este mai probabil să fie dăunător în infecțiile grave pe termen lung. Când patologia pacientului este atât de gravă încât este ventilat, de obicei acesta prezintă un răspuns inflamator aberant sau hiperactiv care contribuie la morbiditate și mortalitate ca orice efect viral direct.
Găsirea unor tratamente eficiente ca aceasta, va transforma impactul pandemiei COVID-19 asupra vieții și economiilor din întreaga lume. În timp ce acest studiu atestă că dexametazona salvează doar cazurile grave, nenumărate vieți vor fi salvate la nivel global.
Până în prezent, singurul alt medicament care a beneficiat de studii clinice mari, randomizate, controlate, care se administrează pacienților cu COVID-19, este medicamentul antiviral remdesivir. S-a dovedit că remdesivirul scurtează timpul de spitalizare a pacienților, dar nu a avut un efect semnificativ statistic asupra ratei de deces.
Remdesivirul este disponibil, de asemenea, în cantitate limitată. Deși producătorul medicamentului, Gilead Sciences din Foster City, California, crește producția de remdesivir, în prezent acesta este disponibil doar pentru un număr limitat de spitale din întreaga lume. Administrarea remdesivirului este destul de complexă: trebuie administrat parenteral pe parcursul unui număr de zile.
Dexametazona, în schimb, este disponibilă pe rafturile farmaciilor din întreaga lume și în formă farmaceutică cu administrare orală, ceea ce reprezintă un mare avantaj, deoarece numărul infectărilor cu SARS-COV-2 continuă să crească în țările cu acces limitat la îngrijirea sănătății.
Descoperirile ar putea avea, de asemenea, implicații asupra altor boli respiratorii severe. De exemplu, tratamentele cu steroizi pentru o afecțiune numită sindrom de detresă respiratorie acută sunt, de asemenea, controversate.
În urma comunicării rezultatelor studiului conform cărora dexametazona a redus mortalitatea în cazul pacienților cu formă gravă de COVID-19 într-un studiu clinic randomizat, medicii din unele spitale din SUA ezită să schimbe protocoalele de tratament, în timp ce alții spun că deja prescriu steroizi de luni întregi.
Cercetătorii de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) și Universitatea din Oxford au decis să oprească studiul grupului cu doză mică de dexametazonă din studiul RECOVERY și să anunțe concluziile într-un comunicat de presă înainte de a trimite datele pentru revizuire. Unul dintre investigatorii principali a spus că tratamentul este primul care a redus mortalitatea în cazul pacienților cu COVID-19.
Pe baza acestor constatări, directorul medical național pentru NHS și ofițerii medicali șefi din Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord și Anglia au recomandat într-o declarație comună ca medicii să schimbe practica fără a aștepta publicarea completă a datelor, având în vedere această reducere clară a mortalității, semnificativă statistic și fiind vorba de un medicament binecunoscut, care ar fi sigur în aceste condiții.
Cu toate acestea, răspunsurile la anunțul din comunitatea medicală din SUA au fost variate. Unii experți, inclusiv medicii care au folosit steroizi pentru a trata pacienții cu COVID-19, au întâmpinat cu entuziasm știrile și și-au încurajat colegii să ia în considerare dexametazona ca tratament pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.
Cu toate acestea, alți medici sunt sceptici față de constatările legate de modul în care cercetătorii britanici au anunțat rezultatele, deoarece același lucru s-a întâmplat și în cazul hidroxiclorochinei. Primele raportări referitoare la hidroxiclorochină au fost optimiste cu privire la potențialul său, iar medicii au adoptat-o ca o posibilă terapie înainte ca datele să fie examinate îndeaproape sau rezultatele replicate. Dar, în practică, terapia nu s-a dovedit a fi eficientă și poate fi chiar dăunătoare.
Citește și: Managementul clinic al infecției COVID-19 – întrebări frecvente
Steroizii nu s-au dovedit a fi eficienți în cazul pacienților cu SARS și MERS și, în schimb, pot prelungi eliminarea virală. Cercetările sugerează, de asemenea, că pneumonia gripală care se agravează în caz de administrare de steroizi.
Cercetătorii speră că rezultatele studiului RECOVERY se vor dovedi la fel de pozitive, după cum sugerează comunicatul de presă și notează credibilitatea cercetătorilor din spatele constatărilor. Cu toate acestea, cercetătorii așteaptă să vadă dacă datele sunt suficiente pentru a lua o decizie de schimbare a practicii sau dacă sunt necesare mai multe încercări și replicări.
Ești farmacist sau asistent de farmacie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Bibliografie:
Horby, P. et al. Preprint at medRxiv.
Beigel, J. H. et al. N. Engl. J. Med.
Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.