Până în prezent, au fost aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii 3 vaccinuri împotriva COVID-19, iar campania de vaccinare a început cu succes şi în România.
Pentru a analiza modul în care aceste vaccinuri protejează populația de noul coronavirus, rețeaua de sănătate Regina Maria, cu suportul ştiinţific al Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, îşi propune să evalueze dinamica anticorpilor post-vaccinare și a inițiat un studiu în acest sens.
Cum se va desfășura studiul?
În prima etapă a studiului, Regina Maria va testa un eşantion de 300 de angajaţi care au fost deja vaccinaţi anti-COVID-19.
Apoi va urma măsurarea titrului de anticorpi, la o săptămână de la a doua doză de vaccin şi se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat şi în procesul de testare a eficienţei vaccinului în studiile clinice.
Citește și: Declarațiile experților Organizației Mondiale a Sănătății, după ancheta din Wuhan
Pentru a urmări evoluţia post-vaccinare, se va măsura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate şi performante metode de testare imunologică.
„În prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscenţă este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă şi fiabilă. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectaţi cu cea mai mare acurateţe anticorpii specifici anti SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferenţe cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim să venim cu un aport de date care să evidenţieze în dinamică evoluţia titrului de anticorpi obţinuţi în urma vaccinării împotriva COVID-19”, a spus Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.
Acest studiu va permite specialiștilor analizarea în dinamică a evoluţiei nivelului de anticorpi obţinuţi post-vaccinare.
Regina Maria a realizat anul trecut un alt studiu pentru a investiga răspunsul imun al pacienților infectați cu noul coronavirus
Această inițiativă vine în completarea studiului realizat anul trecut de reţeaua de sănătate Regina Maria, în care a fost investigat răspunsul imun al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
Citește și: Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie
Studiul desfăşurat în perioada august – septembrie 2020 furniza date importante despre modul în care forma de boală sau vârsta pacienţilor care au avut COVID-19 influenţează dezvoltarea unui răspuns imun detectabil.
Rezultatele studiului au indicat faptul că 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării.
„Există agenți patogeni care nu stimulează producția de anticorpi și un episod de boală nu ne asigură imunitate împotriva lor. Ei «păcălesc» sistemul imun, iar acesta nu îi detectează ca particule străine pentru ca apoi să-i elimine, așa cum este învățat organismul nostru. Un astfel de agent patogen este virusul HIV, care «se deghizează» și reușește astfel să ajungă în interiorul celulelor umane. În cazul noului coronavirus, nu se cunoaște foarte bine mecanismul prin care invadează organismul și, de aceea, el trebuie studiat în continuare pentru a vedea de ce unii bolnavi nu produc anticorpi”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.