Perioada sărbătorilor de iarnă este pentru majoritatea un prilej de bucurie, un moment încărcat de emoții pozitive. Nu la fel stau lucrurile pentru cei care trebuie să gestioneze un job solicitant, care implică numeroase responsabilități.
Cadrele medicale sunt nevoite să se confrunte cu numeroase urgențe de-a lungul anului. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie, aproximativ 38% din persoane se confruntă cu stări de anxietate în preajma vacanței de iarnă. În cazul cadrelor medicale, statisticile arată și mai îngrijorător. Conform unor analize derulate de-a lungul timpului, medicii resimt din plin efectele depresiei de sărbători. Aproximativ 27% dintre studenți, 29% medici stagiari și 60% medici practicanți se confruntă cu o asemenea problemă.
Dorința de a rezolva problemele și a duce la bun sfârșit toate activitățile poate deveni de cele mai multe ori foarte copleșitoare. Depresia de sărbători este un lucru cât se poate de real. Conform studiilor de specialitate, este considerată a fi o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului.
Te întrebi cum se manifestă în rândul cadrelor medicale și ce efecte are asupra vieții lor personale?
Citește și Demotivarea la job: 5 cauze și soluții ca lucrătorii medicali să se bucure (din nou) de ceea ce fac
Care sunt simptomele depresiei de sărbători?
Cauzele instalării depresiei de sărbători diferă de la o persoană la alta. În cazul medicilor, stresul acumulat la locul de muncă poate deveni principala sursă a instalării problemelor. Mai specific, factorii declanșatori pot fi:
- Volumul mare de muncă,
- Complexitatea activităților derulate.
- Necesitatea gestionării urgențelor pacienților,
- Nivelul ridicat de responsabilitate,
- Schimbările organizatorice de la nivelul instituției sanitare,
- Discriminarea,
- Problemele de comunicare de la nivelul echipei,
- Nivelul scăzut de susținere din partea conducerii,
- Imposibilitatea de a menține un echilibru între viața personală și cea profesională,
- Moralul scăzut.
Printre principalele simptome cu care vine la pachet depresia de sărbători se numără:
- Un sentiment profund de tristețe – Este unul dintre cele mai pregnante semnale de alarmă, care indică prezența depresiei. În momentul în care te simți constant trist/ă, neajutorat/ă și lipsit/ă de speranță ar trebui să-ți pui câteva semne de întrebare. Intensitatea stării de melancolie sau deprimare poate varia de la o persoană la alta. În unele cazuri pot apărea chiar perioade scurte de optimism și voie bună.
- Dezechilibre acute ale stilului de viață – Odată instalată depresia, nu vei mai simți bucuria de a practica hobby-urile sau lucrurile care îți plac. Stilul tău de viață se va rezuma la o stare intensă de monotonie. Te vei confrunta de asemenea cu dezechilibre ale apetitului și cu probleme de concentrare. Vor interveni astfel pierderile în greutate și lipsa energiei. Orele de muncă vor deveni infernale, iar timpul petrecut cu familia nu va mai reprezenta un prilej de bucurie.
- Senzație de oboseală sau chiar epuizare – Depresia de sărbători cauzează, de asemenea, tulburări de somn. Insomniile vor fi la ordinea zilei, ceea ce te va epuiza atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Te vei confrunta astfel cu o stare constantă de iritabilitate, ceea ce te va împiedica să comunici eficient cu pacienții și colegii de tură. Totul culminează cu activitățile solicitante de la muncă și necesitatea derulării gărzilor de noapte.
Te-ar putea interesa și Cum să reduci stresul la muncă în timpul sărbătorilor de iarnă
Ce poți face tu ca medic sau asistent medical pentru a elimina efectele depresiei?
Depresia de sărbători este o problemă reală, care poate atinge un prag îngrijorător dacă nu este tratată corespunzător.
Dacă te întrebi cum poți face față unei asemenea afecțiuni, există câteva strategii pe care le poți aplica pentru a avea parte de rezultatele dorite:
- Apelează la ajutorul unui specialist în domeniu – Conștientizarea este un pas important către tratarea problemei. În cazul în care sărbătorile de iarnă nu mai reprezintă pentru tine un motiv de bucurie atunci nu ezita să apelezi la un medic specializat în psihoterapie. Ședințele de consiliere și conversațiile cu cei care trec prin același lucru ca tine îți vor fi de mare folos. În cazul în care afecțiunea a atins un anumit prag de evoluție, ți se vor recomanda inclusiv medicamente.
- Comunică deschis cu cei apropiați – Suportul din partea celor la care ții cel mai mult este esențial într-o astfel de perioadă. Nu ezita să vorbești deschis și să le spui cum te simți. Izolarea nu va face altceva decât să intensifice simptomele și să-ți creeze și mai multe probleme. În momentul în care cei dragi îți sunt alături, simptomele depresiei încep să se estompeze rapid. Vei putea face față mult mai bine etapelor de tratament.
- Încearcă lucruri noi – Ce-ar fi dacă perioada sărbătorilor de iarnă ar prinde alte contururi? Detașează-te de vechile obiceiuri și încearcă ceva nou, care să te implice în totalitate. Organizează alături de cei dragi un city-break sau o drumeție montană. Timpul petrecut departe de agitația și stresul cotidian îți vor îmbunătăți mai mult ca sigur starea.
- Fă-ți timp pentru tine – Dacă până acum tu aveai responsabilitatea de a decora locuința sau a face pregătirile pentru masa festivă, e momentul să faci o schimbare. Spune NU lucrurilor care nu fac altceva decât să-ți intensifice stările de agitație și neliniște. Alocă sarcinile altei persoane pentru a te bucura din plin de liniștea de care ai atât de multă nevoie.
- Adoptă un stil de viață sănătos – Chiar dacă perioada sărbătorilor de iarnă este una agitată, nu înseamnă că nu trebuie să integrezi în stilul de viață obiceiuri sănătoase. Practică în continuare exerciții fizice, alocă timp pentru meditație și hidratează-te corespunzător. Cu cât sporești activitatea metabolismului, cu atât stările de bine vor deveni din ce în ce mai pregnante.
- Organizează-ți cu atenție planurile – Fă cumpărături în mod responsabil și alocă un buget adecvat pentru fiecare investiție. Nu face risipă și nici nu încerca să impresionezi prin alegeri extravagante. Lipsa resurselor financiare devine un alt factor care duce la instalarea depresiei de sărbători.
Vezi și Cele mai comune afecțiuni în perioada sărbătorilor
Concluzii
Depresia de sărbători este o afecțiune reală, a căror efecte pot avea un impact semnificativ asupra funcționării organismului. Printre cele mai vizate persoane care pot dezvolta depresie de sărbători se numără cadrele medicale, tocmai din cauza nivelului ridicat de stres pe care trebuie să-l gestioneze. Odată instalată, afecțiunea se manifestă diferit de la o persoană la alta. Totuși, indiferent de intensitatea simptomelor există modalități de tratare, care pot reduce semnificativ dezechilibrele apărute la nivelul organismului. E nevoie de voință și-un strop de conștientizare pentru a face față afecțiunii.
Acordă atenție semnalelor de alarmă pe care ți le oferă organismul și bucură-te așa cum se cuvine de perioada sărbătorilor!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.