Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele confirmate cu virusul SARS-CoV2 vor fi decontate de casele de asigurări de sănătate.
Persoanele infectate cu virusul (confirmate fie prin test rapid, fie prin test RT-PCR) se pot prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere. Odată ce vin aici, medicii evaluează pacienții și le oferă tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi. Acestea sunt acordate indiferent de statutul de asigurat.
La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul în care serviciile medicale sunt contractate și decontate.
Citește și 2021, anul cu cei mai puțini medici plecați în afară
“Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, printr-un comunicat de presă.
Actul normativ menționat de Rafila a fost aprobat în ședința de Guvern.
„Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare se decontează numai dacă s-au efectuat toate serviciile obligatorii aferente tipului de serviciu medical-caz. (…) Suma contractată cu casa de asigurări de sănătate de un furnizor, pentru serviciile medicale acordate în centrele de evaluare, pentru care se face prin tarif pe serviciu medical – caz, se determină prin înmulțirea numărului de cazuri negociat și contractat pe tipuri de servicii medicale, cu tariful aferent acestora. Suma contractată se defalchează pe trimestre și pe luni”, se arată în document.
De asemenea, această hotărâre de guvern conține reglementări noi și în ce privește pacienții non-Covid-19.
Concret, a fost stabilit un termen maxim de 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru a fi asigurat un acces rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice.
Te-ar putea interesa și PALMED spun că accesul la îngrijiri ar putea fi limitate și cer majorarea tarifelor decontate
Este vorba despre investigații necesare monitorizării pacienților diagnisticați cu boli oncologice, diabet, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.