Cum să identifici un coleg toxic

Cum să identifici un coleg toxic

Ne petrecem opt, zece sau chiar mai multe ore dintr-o zi la locul de muncă, uneori ajungând în situația de a îi avea alături pe colegii de la job pentru mai mult timp decât îi avem pe cei dragi. Starea de spirit din cadrul echipei de lucru din care facem parte ne influențează activitatea de zi cu zi, fiind important pentru noi toți să facem parte dintr-un colectiv în care să ne simțim bine. Ce facem însă atunci când avem alături colegi toxici, care nu fac nimic altceva în afară de a strica toată atmosfera de la locul de muncă? Cum gestionăm o astfel de situație care a devenit din ce în ce mai întâlnită? 

Oricine a dat mai devreme sau mai târziu de-a lungul carierei peste un coleg cu un comportament toxic la locul de muncă. De multe ori este acea persoană care se plânge de dimineața până seara de tot ce îl înconjoară, începând de la job și până la situații personale. Uneori, oamenii cu un comportament toxic sunt agresivi, egoiști, aroganți și așa mai departe, reușind să strice atmosfera de la locul de muncă prin simpla lor prezență. 

Comportamentul toxic arătat de unii colegi de la locul de muncă ne poate influența nouă activitatea de zi cu zi, dar poate totodată să contribuie și la scăderea productivității întregii organizații. Tocmai din acest motiv, în țările vestice, în special peste Ocean, companiile se preocupă tot mai serios de acest fenomen, încercând să recruteze cu grijă noii angajați. În țara noastră însă lucrurile stau destul de diferit încă, neexistând o preocupare prea mare în această direcție din partea angajatorilor. 

Citește și: Cum identifici un manager toxic în sistemul medical?

Potrivit unui studiu Fierce Inc. organizat peste Ocean, patru din cinci angajați lucrează în prezent sau au lucrat de-a lungul carierei cu un coleg parțial toxic. Colegii cu un comportament toxic fac de cele mai multe ori munca îngrozitoare și neplăcută, discuțiile pe care le avem cu ei demoralizându-ne parcă. În cele mai multe cazuri, colegii toxici subminează valorile companiei și distrug încrederea care s-a format în cadrul echipelor de lucru. Astfel, nu este de mirare că în timp se ajunge la scăderea productivității și a moralului întregii organizații. 

Specialiștii din cadrul Randstad au realizat un studiu care a ajuns la concluzia că 58% dintre angajații care și-au părăsit locul de muncă au plecat sau se gândesc să plece din cauza negativității, politicii de birou și a comportamentului lipsit de respect arătat de unii colegi sau chiar superiori. Situația este, așadar, mult mai des întâlnită decât am fi putut crede la prima vedere! 

Cum recunoaștem colegii toxici 

Comportamentul toxic al unui coleg de la locul de muncă se poate manifesta în mai multe feluri, începând de la cuvinte și limbajul corpului și până la lansarea de zvonuri și insulte sau nerespectarea promisiunilor și angajamentelor asumate. O discuție cu o asemenea persoană te va face să te simți epuizat și încărcat negativ, afectându-ți motivația cu privire la activitatea ta de zi cu zi. 

Comportamentul toxic poate fi foarte ușor identificat și în rândul acelor colegi cu mentalitate de victimă. Ei vor căuta întotdeauna să îți vorbească despre cât de mult își urăsc jobul, colegii sau compania pentru care lucrează. Vor găsi mereu motive pentru care să se simtă nedreptățiți și pentru care să se plângă. Sunt oamenii care ajung să fie cuprinși de ranchiună și sete de răzbunare, dezvoltând tot felul de orgolii personale. 

Te-ar putea interesa să citești și despre: Violența împotriva specialiștilor medicali – un fenomen global

O atenție deosebită trebuie acordată și acelor colegi care bârfesc mult și care vor întotdeauna să vorbească despre ce au mai făcut sau ce au mai spus ceilalți colegi. Bârfa stă la baza multor probleme interne ale unei organizații, aceasta crescând negativitatea din cadrul echipei. Cu siguranță nu îți dorești un coleg în care să nu ai încredere și de care să îți fie frică că te va bârfi cu prima ocazie cu orice persoană îi iese în cale. 

O categorie specială a colegilor toxici este aceea care îi include pe cei care subminează în mod intenționat capacitățile altora, încercând astfel să își creeze un avantaj în competiția cu ceilalți. În cazul lor vei putea remarca comentarii pasiv-agresive la adresa celorlalți colegi. Totodată, aceștia sunt acei colegi care evită să-i complimenteze pe ceilalți colegi sau să le recunoască meritele. Practic, ei speră să prospere în cadrul organizației găsind greșeli sau lucruri negative care să îi tragă în jos pe ceilalți colegi. 

În final îi mai aducem în discuție pe acei colegi care au un aer de superioritate, care țin mereu să arate celor din jur că ei sunt mai buni decât toți restul. De regulă, aceste persoane au o atitudine cinică, răspunzând de multe ori cu sarcasm sau cu insulte deghizate. 

De multe ori, este posibil să nu îți dai seama că ești în compania unui coleg cu comportament toxic decât atunci când este deja prea târziu. Acordă o atenție mai mare comportamentului colegilor de la locul de muncă și îndepărtează-te încetul cu încetul de acei oameni în compania cărora nu te simți bine. Nu îi lăsa să îți ia energia și motivația, lucrul alături de un coleg toxic poate avea în timp un impact negativ asupra performanțelor tale la locul de muncă și chiar îți poate afecta cariera profesională. 

Citește și: Ghid | Abilități și stiluri de comunicare în nursing: Dialogul empatic, esențial în relația asistent – pacient

În aceste condiții, care este cea mai bună strategie pe care o putem adopta pentru a gestiona un coleg cu un comportament toxic la locul de muncă? Uite câteva lucruri pe care le poți pune în aplicare! 

Cum gestionăm relația de lucru cu un coleg toxic 

Analizează-ți propria atitudine 

Într-adevăr, vorbim despre colegii cu un comportament toxic, însă întotdeauna ar fi de preferat să analizăm mai întăi de toate propriul nostru comportament. Fii rațional și pune-ți câteva semne de întrebare pentru a îți da seama cu adevărat dacă problema este la ceilalți oameni care te înconjoară. S-ar putea să ai parte de o surpriză! 

Te-ai confruntat mereu cu astfel de colegi cu un comportament toxic sau ți se întâmplă să nu te înțelegi cu nimeni la locul de muncă? Ai schimbat deja câteva locuri de muncă din acest motiv și nu s-a schimbat nimic? Există situații în care s-ar putea să îți dai seama că și tu ai o problemă din acest punct de vedere și că poți lucra la anumite aspecte. 

Îndepărtează-te de colegii toxici 

Așa cum spuneam și în rândurile anterioare, cel mai bine este să te distanțezi de aceste persoane care prezintă un comportament toxic. Nu trebuie neapărat să îi ignori complet sau să nu îi mai saluți, însă încearcă să iei distanță față de ei. Nu ești obligat să stai la bârfă cu colegii și nici să îi asculți cum se plâng zi de zi de tot ce îi înconjoară, în timp toate aceste activități nu îți vor face decât rău. Cel mai bine este să îți vezi de treaba ta și să petreci mai mult timp alături de colegii care îți plac, care te motivează în activitatea ta de zi cu zi și de la care ai ceva de învățat. 

Vezi și: Cum să te adaptezi schimbărilor neprevăzute la muncă

Concentrează-te pe muncă 

Este important să socializezi la locul de muncă, însă acesta nu este cel mai important aspect al jobului. Dacă anumiți oameni nu îți plac sau dacă ai observat că în urma discuțiilor cu ei rămâi cu o stare de spirit negativă sau demoralizată, cel mai bine ar fi să te concentrezi pe ceea ce ai tu de făcut și să iei distanță față de ei. Asta te va ajuta să îți păstrezi atitudinea pozitivă și să îți crești productivitatea, lucruri care în cele din urmă vor fi apreciate de superiorii tăi! 

Stabilește limite 

Colegii de la locul de muncă nu trebuie să îți fie prieteni și în viața de zi cu zi, așa că nu îți fie teamă să impui anumite limite în relația pe care o ai cu aceștia. Înțelege comportamentul acestor colegi toxici și încearcă mai apoi să dezvolți o strategie care să te ajute în momentele în care ești nevoit să ai contact cu ei. Încearcă să privești lucrurile și din perspectiva lor și să îi înțelegi, s-ar putea să te ajute în găsirea unui plan care să îți permită o mai buna comunicare cu ei. 

Nu rămâne la un loc de muncă toxic 

Orice ai face și orice strategie ai pune în aplicare, uneori se întâmplă să nu te potrivești unui anumit mediu de lucru. Este timpul să îți pui câteva semne de întrebare dacă nu îți place atmosfera din cadrul echipei în care lucrezi, dacă nu îți plac colegii, dacă nu te simți motivat în legătură cu ceea ce faci și așa mai departe. Nu există niciun motiv pentru a sta și a accepta. Un mediu de lucru toxic nu te va ajuta în niciun caz să te dezvolți din punct de vedere profesional, ba din contră, îți va aduce numai frustrări la toate capitolele. Așadar, ia o decizie și nu îți fie teamă să te reorientezi și să îți găsești un alt loc de muncă! 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment