Cum să faci corect onboarding-ul noilor angajați

Cum să faci corect onboarding-ul noilor angajați

Departamentele de resurse umane ale marilor companii din lumea întreagă acordă tot mai multă atenție procesului de onboarding, nevoia ca angajații să fie integrați în colectivul de lucru încă din prima zi de muncă fiind tot mai mare. Integrarea noilor angajați în cultura organizațională a companiei nu este deloc o misiune ușoară, reprezentând o provocare serioasă în ziua de astăzi chiar și pentru angajatorii cu pretenții. Procesul de integrare a angajaților în companie este însă esențial, așa că trebuie tratat cu seriozitate și profesionalism. 

Prin acest proces de onboarding înțelegem introducerea noului angajat în mediul de lucru din companie. Procesul de onboarding debutează chiar din momentul în care tu ca angajator ai luat hotărârea de a angaja candidatul. Practic, onboarding-ul începe din momentul în care îi oferi candidatului feedback-ul pozitiv în urma interviului de angajare. Apoi urmează oferta de angajare, care poate fi inclusă de asemenea tot în cadrul acestui proces. Încearcă să îi oferi acestuia o experiență cât mai plăcuta, așa că organizează-te și planifică-te în așa fel încât tot procesul să se desfășoare cum trebuie. 

Potrivit unei analize recente, dacă procesul de onboarding este realizat corect și oferă o experiență pozitivă noului angajat, rata de retenție poate crește cu până la 82%. Iar retenția angajaților reprezintă o provocare tot mai mare în ziua de astăzi, multe companii nereușind să își mai țină alături pe termen lung oamenii cheie, relevanți pentru bunul mers al activității organizației. Aceeași analiză realizată de Brandon Hall Group ne mai arată că productivitatea în cadrul companiilor cu un proces de onboarding bine pus la punct crește în general cu peste 70%, ceea ce nu este deloc puțin. 

Citește și Metode de retenție a angajaților care chiar funcționează

Deși acest proces de onboarding joacă un rol atât de esențial în bunul mers al activității companiilor, mulți angajatori nu au găsit încă soluția câștigătoare la acest capitol. Potrivit unui raport Gallup, 88% dintre angajatorii de peste Ocean nu știu cum să facă un proces de onboarding corect, acest rezultat reieșind chiar din răspunsurile angajaților care au trecut printr-un astfel de proces.

Experiența pe care o trăiesc noii angajați în cadrul procesului de onboarding afectează motivația și productivitatea acestora, conform specialiștilor în resurse umane. Potrivit unui alt studiu, un proces de onboarding reușit crește motivația angajaților noi cu până la 54%. Însă nu numai aceste cifre sunt importante, procesul de onboarding fiind cu adevărat important deoarece îi ajută pe noii angajați să se integreze mai rapid în noua echipa din care fac parte și să se adapteze mai ușor noului stil de muncă. 

Angajații care au parte de un proces de onboarding bine făcut se pot integra mult mai ușor în echipă încă din primele săptămâni, reușind să înțeleagă sarcinile și mecanismele de lucru mult mai rapid. Integrandu-se în colectiv rapid, aceștia vor fi productivi într-un timp scurt și vor prezenta mult mai multe șanse de a rămâne în echipă pe termen lung. Datele ne arată că 54% dintre companiile care investesc în procesul lor de onboarding au înregistrat câștiguri semnificative în indicatorii de implicare a angajaților. 

Trebuie să mai spunem că pe lângă procesul de onboarding, și cel de inducție (induction, în limba engleză) se referă tot la procesul de integrarea cât mai ușoară a unui angajat în noua organizație din care face parte. Există însă câteva diferențe semnificative, în cazul procesului de inducție fiind vorba mai mult despre partea administrativă și legală a angajării unei persoane noi într-o companie. În comparație, procesul de onboarding pune accentul pe construirea de relații în cadrul organizației pentru noul angajat, pe buna colaborare cu noua echipă din care face parte și așa mai departe. 

Uite câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a le asigura noilor angajați o experiență pozitiva încă din primele zile de lucru: 

Preintegrare

Vorbim aici despre procesul care începe înaintea primei zile de lucru a noului angajat. În primul rând, pregătește toate documentele necesare a fi semnate, începând de la contractul de muncă și fișa postului și până la fișele SSM și PSI. Apoi, discută cu superiorul direct al noului angajat pentru a te asigura că totul este pregătit pentru acesta.

Lăsând la o parte aceste treburi administrative, încearcă să îi oferi motive de bucurie pentru că se alătură echipei. Spre exemplu, trimite-i un mesaj prin care să îi transmiți că de abia aștepți să lucrați împreună sau roagă-i pe viitorii lui colegi de lucru să ia legătura cu el și să îl întâmpine așa cum se cuvine. De asemenea, îi poți pregăti un mic cadou de bun-venit în organizație! 

Comunicare eficientă 

Oricât de multă experiență ar avea, este normal pentru un nou angajat să aibă o mulțime de întrebări și curiozități cu privire la noul loc de muncă. Din păcate, el nu cunoaște încă prea bine pe nimeni din cadrul colectivului de lucru, așa că îi va fi mai greu să adreseze toate aceste întrebări. Încearcă să comunici cu el și să îi creezi cadrul necesar care să îi ofere siguranța că are cu cine vorbi în cazul în care vrea să afle o anumită informație. 

Atenție însă, evită să oferi prea multe informații noilor angajați încă dinainte ca aceștia să înceapă lucrul efectiv. Este timp să le afle pe toate, atât de la tine, cât și de la colegii lui, așa că este de preferat să nu pui presiune pe umerii lui încă din prima zi și să nu îl încarci cu toate informațiile pe care i le poți da. 

Fă-l să se simtă parte din echipă 

Cu cât vor reuși să se integreze mai rapid în noul colectiv de lucru, cu atât noii angajați vor deveni mai productivi. În prima zi de lucru prezintă-l echipei și apoi discută cu el despre postul pe care îl va ocupa, despre sarcinile și responsabilitățile pe care le are și despre mecanismele de lucru din cadrul organizației. Condu-l într-un tur al clădirii și prezintă-i valorile, misiunea și viziunea companiei. De asemenea, oferă-i toate informațiile necesare cu privire la programul de lucru. 

Pentru a îl ajuta să se integreze mai rapid în echipă, îi poți desemna un așa numit “buddy” sau poate chiar un mentor. Vorbim despre una sau mai multe persoane care îi vor fi alături și care îl vor ajuta să se acomodeze mai rapid. Pentru o integrare și mai ușoară îl poți invita la o cafea sau la prânz alături de restul echipei. O ieșire informală îl va ajuta să se împrietenească mai rapid și să își cunoască noii colegi. 

Te-ar putea interesa și Top motive pentru care specialiștii medicali își părăsesc angajatorii

Implică-l în proiecte și stabilește obiective 

Ai trecut cu bine peste prima etapă a procesului de onboarding, așa că a venit timpul să îl implici pe noul angajat și mai mult în noua sa activitate. Informează-l despre primele proiecte la care va lucra și setează și câteva obiective clare pentru ca acesta să știe ce are de făcut și ce se așteaptă de la el. Asigură-te că va lucra în echipă și cu ceilalți colegi în această etapă, este important pentru ca el să se integreze mai repede în colectivul de lucru. 

Oferă-i feedback constant și nu uita să îi recunoști sarcinile și obiectivele îndeplinite. Astfel, îl vei face să se simtă remarcat și luat în considerare, ceea ce îi va da mai multă încredere în sine și mai multă motivație. 

Solicită feedback 

Este important să îi oferi feedback unui nou angajat care încearcă să se integreze în echipă, însă este și mai important să îi ceri tu feedback lui. Chiar dacă pare că totul merge așa cum trebuie și că noul angajat nu mai are nevoie de îndrumare, discută regulat cu el și pune-i întrebări cu privire la procesul de integrare în noul colectiv de lucru. 

Întreabă-l cum i se pare procesul de integrare în echipă și dacă sunt lucruri pe care le-ar schimba în ceea ce privește modul în care se desfășoară acesta. Întreabă-l dacă ceea ce a găsit la locul de muncă este ceea ce s-ar fi așteptat să fie și dacă există lucruri pe care le-ar schimba. De asemenea, solicită-i părerea cu privire la echipa cu care lucrează. 

Astfel, vei avea ocazia să afli mai multe despre procesul de onboarding din perspectiva unui nou angajat. Informațiile pe care le vei primi chiar de la sursă te vor ajuta să faci modificările necesare pentru ca acest proces de integrare a noilor angajați să fie și mai reușit pe viitor! 

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment