Cum procedezi atunci cand trebuie sa tratezi un membru al familiei?

Cum procedezi atunci cand trebuie sa tratezi un membru al familiei?

Emotii exista pentru noi toti, insa, in medicina, stim cat de importanta este pastrarea gandirii rationale pe parcursul interventiilor medicale. Atasamentul fata de pacient si lucrurile comune pe care le descoperi la el te pot face de multe ori sa fii empatic cu acesta. Insa, ce se intampla cand pacientul pe care trebuie sa il tratezi este chiar un membru al familiei tale? Ramai stapan pe situatie sau te simti lipsit de putere? Esti implicat 100% si realizezi chiar tu interventiile chirurgicale sau desemnezi un alt medic sa se ocupe de caz?

Inainte de a raspunde la aceste intrebari, noi iti oferim o serie de argumente pro si contra cu privire la acest subiect:

Argumentele pro ingrijirii de catre medic al unui membru al familiei sale:

  • In acest caz, pacientul care beneficiaza de tratament din partea medicului din familia sa este scutit de disconfortul de a impartasi problemele medicale intime cu o persoana pe care o vede pentru prima data;
  • Un medic care isi trateaza un membru al familiei cunoaste in detaliu cazul medical al acestuia, iar acest lucru este prielnic pentru diagnosticarea sau gestionarea unei afectiuni grave, intr-un timp scurt;
  • In cadrul familiilor exista o relatie bazata pe incredere, iar acest lucru va duce automat la crearea sentimentului de siguranta in timpul procedurilor medicale.

Argumentele contra ingrijirii de catre medic al unui membru al familiei:

  • Implicarea emotionala pe care o presupun astfel de cazuri poate genera o lipsa de obiectivitate din partea ta, in luarea deciziilor medicale;
  • Daca esti proaspat absolvent si daca nu ai practicat niciodata in medicina, dar cu toate acestea evaluezi starea de sanatate a membrului familiei tale si furnizezi un tratament pentru problemele lui de sanatate, nu poti sa ii oferi acestuia un tratament care sa fie echivalent cu standardele de ingrijire pe care acesta ar putea sa le primeasa intr-un spital sau intr-o clinica medicala;
  • Persoana care primeste ingrijiri atat de la tine, un membru al familiei sale, cat si de la alti medici din exterior, nu va putea sa stabileasca o relatie eficienta cu cei din urma, deoarece va raporta intotdeauna relatia cu acestia la relatia apropiata pe care o are cu tine;
  • In astfel de situatii, se pot intalni cazuri in care medicul nu ii poate adresa membrului din familie intrebari delicate sau nu ii poate efectua examinari intime;
  • Medicul al carui membru de familie se afla intr-o situatie critica de sanatate, poate fi incapabil din punct de vedere emotional in a lua deciza corecta, atunci cand viata pacientului depinde de ea.

Tinand cont de aceste argumente, te poti incadra fie in categoria medicilor care au taria de a-i trata pe cei apropiati si care au incredere ca sunt cei mai in masura sa rezolve astfel de cazuri, fie in categoria celor care sustin ca actul medical poate fi influentat in astfel de cazuri. Din acest motiv, noi iti propunem o situatie pentru dezbatere:

Imagineaza-ti ca fiul tau are nevoie urgenta de o interventie chirurgicala. Acesta se prezinta la spital cu dureri in partea dreapta a corpului, semnaland toate simptomele unei inflamari a apendicelui. La acea ora, in spital, ceilalti medici sunt fie in alte interventii chirurgicale, fie in consultatii, cu exceptia colegului tau care abia a debutat in domeniul medical.

Printre primele lucruri pe care le inveti atunci cand profesezi ca medic este sa mentii o relatie doctor-pacient rationala, ferita de emotiile care ar putea sa influenteze judecata medicala. Asa ca, pe baza acestui scenariu, te invitam sa te gandesti si sa ne raspunzi la urmatoarele intrebari:

Cum procedezi in acest caz? Ramai stapan pe situatie sau te simti lipsit de putere? Ramai implicat 100% si realizezi chiar tu interventia chirurgicala sau il desemnezi pe medicul debutant sa se ocupe de caz?

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Simion Tatiana

Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!

Facebook Comment