În calitate de angajator, fie că ești manager de spital, specialist în resurse umane, director medical sau deținător al unui cabinet medical individual, tocmai ai reușit să recrutezi cu succes un asistent medical proaspăt ieșit de pe băncile școlii, care în curând va începe serviciul în unitatea pe care o conduci.
După încheierea procesului de recrutare și angajare, urmează prima zi de muncă, un eveniment unic pentru viitorul angajat, care este de dorit să aducă o impresie plăcută, iar pentru că în acest sens ocazia este numai una, va trebui să organizezi riguros modul de întâmpinare și integrare al noilor angajați.
Oricare rol ai avea, ca angajator, cu siguranță ai fost cel puțin o dată nou venit într-o echipă și îți amintești prima zi de muncă, interacțiunea cu oameni necunoscuți și nevoia de a avea un sprijin în această postură.
Chiar dacă la prima vedere primirea și integrarea unui asistent medical debutant nu par a fi aspecte prea sofisticate, totuși, modul în care vei reuși să o faci se va răsfrânge asupra performanței pe care acesta o va dovedi prin serviciile și munca pe care o va depune în viitor.
Soft skills
Venirea unui angajat nou este mai mult decât întocmirea documentelor de angajare, turul clădirii, secției, cabinetului sau cunoașterea colegilor, ci este un eveniment pentru care trebuie să dezvolți din timp o strategie pentru a facilita cât mai mult cu putință integrarea noului venit, dar și pentru a-i aduce motive să rămână, să se dezvolte și să facă performanță.
Iată câteva sugestii de onboarding, modalități prin care să întâmpini cât mai frumos și primitor un proaspăt absolvent de asistență medicală:
- până va ajunge noul asistent medical în cabinetul sau clinica ta, nu ignora procesul de pre-onboarding: oferă-i informațiile despre beneficiile pe care le va avea la viitorul loc de muncă, despre organizația în care urmează să se integreze și despre cultura ei, înainte să înceapă prima zi de muncă.
- cu câteva zile înainte ca angajatul să sosească în echipa ta, programează un check-in în care să îl întrebi dacă are nevoie de informații suplimentare sau dacă mai întâmpină unele nelămuriri.
- poți să îți manifești grija și interesul față de noul angajat, trimițându-i un e-mail cu informații și detalii despre cum va arăta prima zi de muncă, locația exactă a clădirii, locul de parcare și chiar o urare de bun-venit.
- pregătește-i noului asistent un kit de bun venit în care să se regăsească manualul angajaților, reguli/politici de ordine interioară, dar care poate include și o surpriză personalizată: fie o uniformă medicală, un halat sau papuci pentru spital, fie articole de papetărie sau dulciuri.
- organizează în prima zi un prânz sau o gustare cu restul colegilor: este o ocazie ideală ca noul venit să își cunoască colegii, si să socializați.
- desemnează un asistent senior care să-i fie mentor, iar împreună faceți turul secției sau cabinetului în care va urma să-și desfășoare activitatea. Asigură-te că îi oferi un bun mentor, care să îl conecteze cu restul echipei pe viitor, să îl integreze, să îi ofere încredere, să îl supravegheze în desfășurarea actelor medicale, să îl susțină și să îl dirijeze în viitor.
Citește și: Top aptitudini pe care să le cauți la un angajat debutant
Știm că aceste activități de pregătire necesită timp și pentru orice angajator, mai ales medic sau coordonator de spital sunt un efort, însă pentru a presta servicii de calitate, aveți nevoie de oameni de calitate, iar în acest scop, trebuie să oferiți la rândul vostru profesionalism până la ultimul detaliu.
Hard skills
Ca toți absolvenții abia ieșit de pe băncile școlilor, orice proaspăt asistent medical are nevoie de un timp pentru însușirea și deprinderea procedurilor și manevrelor medicale, pentru care i se alocă un timp de 6 luni pentru a le perfecționa și stăpâni.
Există o serie de tehnici de nursing, proceduri pe care trebuie ca fiecare asistent să le cunoască neapărat:
- Măsurarea funcțiilor vitale: monitorizarea tensiunii arteriale pe 24 de ore, a pulsoximetriei, înregistrarea electrocardiogramei, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea respirației, măsurarea pulsului, măsurarea temperaturii corporale.
- Administrarea tratamentelor injectabile: injecție subcutanată, intradermică, intramusculară și intravenoasă.
- Montare branule, administrare tratamente perfuzabile, montare cateter venos central, menținerea și îngrijirea liniei venoase.
- Efectuare puncții: biopsie cutanată, amniocenteza, îngrijirea păgilor, efectuarea pansamentelor, puncția arterială, puncția capilară, puncția venoasă, măsurarea glicemiei cu glucometrul, transfuzia de sânge.
- Sondaje: alimentarea pacientului prin sondă nazo-gastrică, sondajul vezical, sondajul gastric.
- Clisme: clisma exploratorie și clisma alimentară, clisma terapeutică, clisma evacuatorie simplă.
- Spălături: spălătura vezicii urinare, spălătura oculară, spălătura auriculară, spălătura gastrică.
- Administrarea medicamentelor: prin branulă, pe cale orală, îngrijirea stomelor, testarea sensibilității la medicamente, oxigenoterapia, nutriția enterală și parenterală.
- Recoltarea probelor biologice, determinarea grupelor sangvine.
- Acordarea primului ajutor: îngrijirea pacienților intubați, îngrijirea plăgilor, pansamentul, resuscitarea cardio-pulmonară.
- Cooperarea cu medicul pentru realizarea investigațiilor paraclinice de tip: computer tomograf, RMN, radiografie, ecografie, supravegherea și îngrijirea postoperatorie.
Te-ar putea interesa și: Strategii de recrutare pentru a angaja cei mai buni asistenți medicali
Asistentul debutant va învăța și efectua tehnicile specifice secției în care urmează să își desfășoare activitatea, găsiți aici mai multe ramuri medicale cu diferite arii de activitate, spre exemplu, într-un cabinet de medicină de familie vor fi foarte puține manevre invazive (ca sondele de exemplu, care predomină în secțiile de terapie intensivă sau chirurgie).
În afară de cunoașterea și însușirea practică a manevrelor enumerate mai sus, există mai multe tipuri de activități și aspecte legislative pe care trebuie ca fiecare asistent medical debutant să le stăpânească:
- să fie integrat în echipa medicală, să cunoască activitățile și organizarea zilnică a secției sau cabinetului în care își desfășoară activitatea.
- să cunoască procedurile de internare și externare ai pacienților.
- să pregătească psihic și fizic pacientul pentru examinare.
- să respecte protocoalele procedurilor și investigațiilor.
- să informeze medicul curant sau medicul de gardă despre starea pacientul.
- să cunoască modul de administrare al medicamentelor prescrise, doza, orarul, frecvența, interacțiunile, contraindicațiile, efectele adverse.
- consemnarea în fișa medicală a pacientului tratamentul și manevrele efectuate.
- educarea pacientului și aparținătorilor în privința conduitei terapeutice
- asumarea actului medical.
- păstrarea secretului medical și respectarea normelor de etică și deontologie față de colegi și pacient, conform codului de etică și deontologie al asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din România.
Internship pentru asistenții medicali debutanți
Datorită creșterii nevoii de personal medical, în ultimii ani s-a dezvoltat conceptul de internship, un program pentru asistenți medicali debutanți care se concentrează pe deprinderea conceptelor teoretice de bază, aplicarea practică a acestora, pe instruirea și dezvoltarea profesională, cât și pe implementarea abilităților de comunicare și relaționare empatică a asistenților debutanți cu pacienții.
Iată 5 motive pentru care angajații au nevoie de mentorat și de ce este benefic, pentru tine ca angajator, să investești într-un astfel de program:
- se vor integra la locul de muncă într-un timp mult mai scurt.
- beneficiază de susținere și consiliere personalizată.
- se dezvoltă rapid în plan profesional.
- pot discuta aspecte mai sensibile ale activității lor cu o persoană de încredere.
- vor fi capabili să preia cu ușurință sarcini mai complexe.
Un bun mentor oferă ședințe de internship angajatului său în mod regulat, îi împărtășește cunoștințele, îi sugerează alternative, răspunde întrebărilor și oferă direcție și soluție în situații complexe.
Citește și: 15 greșeli și provocări des întâlnite în HR-ul medical și soluții pentru ele
Așadar, în calitate de angajator, prin organizarea programelor profesioniste de mentorat, vei putea reține asistenții talentați, le vei oferi o experiență plină de satisfacții, vei contribui la formarea lor ca specialiști medicali profesioniști, veți realiza împreună o echipă competentă, profesionistă și capabilă să ia deciziile corecte în fața oricărei provocări medicale și nu numai.
Care sunt beneficiile angajării unui asistent medical debutant?
De cele mai multe ori principalul criteriu pe care specialiștii în recrutare îl caută la viitorii asistenți medicali este experiența, motiv pentru care asistenții debutanți sunt foarte frecvent ocoliți. Totuși, la o analiză mai atentă a situației, se poate constata că tocmai ei pot aduce beneficii importante instituțiilor în care lucrează. Iată câteva motive pe care angajatorii ar trebui să le ia în calcul când recrutează personal medical debutant:
- Au noțiuni teoretice de bază
Lipsa experienței este compensată de noțiunile teoretice nou dobândite în școală, pe care le pot pune în practică imediat ce li se oferă oportunitatea.
- Petrec mai mult timp cu pacienții
Asistenții medicali care tocmai și-au finalizat studiile sunt mai atenți cu pacienții și de obicei petrec mai mult timp cu aceștia, spre deosebire de asistenții experimentați care doar supraveghează pacienții sau lucrează mai mult cu medicii. Asistenții începători au o dorință mai mare de a învăța, petrec mai mult timp în spital și fac chiar ore suplimentare.
Citește și: Inteligența emoțională a angajaților: 5 întrebări prin care o identificăm
- Se adaptează mai ușor
Asistenții debutanți își îndeplinesc sarcinile cu mai multă corectitudine și strictețe și reușesc mai ușor să se integreze în echipă și să accepte regulile impuse, dat fiind faptul că nu au fost obișnuiți cu un alt program înainte.
- Cer un salariu mai mic
În comparație cu asistenții experimentați, care își vor dori totdeauna un salariu mai mare, asistenții debutanți sunt bucuroși să lucreze în spital, să câștige experiență, iar la început vor accepta un salariu minim. Orice angajator ar trebui să știe ca asistenții debutanți, chiar și la începutul carierei, vor putea să evalueze nevoile pacientului, să ofere sprijin medical, să monitorizeze funcțiile vitale, să pregătească o fișă medicală. Potrivit acestor aspecte, este indicat ca specialiștii în recrutare să nu renunțe la candidații neexperimentați, să acorde și începătorilor timpul necesar pentru a ascensiona în practica asistenței medicale, a dezvolta noi abilități și a crește alături de echipa medicală.
Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.
De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.