Site icon MEDIjobs

Cum poți să devii asistent de radiologie: studii disponibile, fișa postului și salarii în 2021

asistent de radiologie

Dacă te atrage lucrul cu tehnologiile de ultimă generație și domeniul medical, atunci sigur jobul de asistent medical în radiologie este unul care ți se va părea foarte interesant. 

Radiologia și imagistica medicală se dezvoltă uluitor (iar rolul inteligenței artificiale devine tot mai important aici), iar medicina modernă are nevoie de oameni care știu să lucreze sau să învețe rapid tehnicile de lucru cu noile tehnologii.

Așadar, ai șanse mari să descoperi tot mai multe posturi de asistent în anii următori. 

Asistența medicală nu presupune atât de mulți ani precum medicina, dar educația medicală continuă este esențială, dacă vrei să îți găsești ușor un job competitiv. Domeniul avansează, iar tu ai șansa să ajuți pacienții efectiv – chiar și din “spatele” aparatelor medicale.

Dar să trecem direct la subiect: cum devii un asistent de radiologie pregătit, care sunt avantajele meseriei și cum poți găsi ușor un loc de muncă bun

Ți-am răspuns la toate aceste întrebări în ghidul nostru MEDIJOBS de mai jos. 

Ce studii urmează asistenții de radiologie?

În principiu, dacă vrei să devii asistent medical, indiferent de secția pe care vrei să lucrezi sau de rolul dorit (generalist, radiologie, cardiologie, ATI, laborator, farmacie etc.) ai la dispoziție două opțiuni de studiu în România:

  1. Să urmezi o școală sanitară postliceală
  2. Să urmezi o facultate de asistență medicală
  3. Să urmezi o școală postliceală și apoi să continui în învățământul superior (dacă ai și diploma de bacalaureat)

Iată câteva informații pe scurt, despre fiecare școală pentru asistenții de radiologie în parte. Nu uita că ambele îți oferă calificarea de asistent medical de radiologie. 

Dacă vrei să alegi o școală sanitară postliceală:

Citește și: Asistent ATI versus Asistent UPU. Care este alegerea potrivită?

Dacă vrei să alegi o facultate de asistență medicală (studii superioare):

Ți-am menționat și opțiunea 3, în care poți alege să urmezi o școală sanitară postliceală și apoi, dacă ai și diploma de bacalaureat, să continui educația în cadrul unei facultăți. 

Avantajele alegerii unei facultăți sau al continuării studiilor în cadrul facultății sunt că: te pregătești mai bine ca viitor asistent și poți fi un candidat mai atrăgător pentru angajatori, dar și faptul că poți beneficia de un salariu mai mare la angajare. 

Poți citi avantajele și dezavantajele privind Școala postliceala vs Facultatea de Asistență Medicală, dacă vrei să aprofundezi subiectul și să decizi mai ușor ce ți se potrivește.

În România, majoritatea asistenților medicali sunt asistenți medicali generaliști, în urma absolvirii unei facultăți de asistență medicală. 

Odată ce ai obținut această calificare, poți alege să urmezi cursuri de specializare în radiologie și imagistică medicală (ori altă ramură: farmacie, balneofiziokinetoterapie, laborator). 

Te-ar putea interesa și: Medicina nucleară, o specialitate modernă și hi-tech: cum arată cariera de medic sau de asistent în domeniu?

Responsabilități și fișa postului ca asistent radiologie

Asistenții medicali de radiologie lucrează în cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul unui spital sau a unei clinici. În principiu, vei lucra cu:

În general, asistentul de radiologie este subordonat direct asistentului-șef de laborator, șefului de laborator / medicului radiolog.

Așa cum îți prezentam în ghidul Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical (unde poți afla și ce școli postliceale și facultăți există în țară), asistentul de radiologie este persoana care se ocupă în general de:

Un asistent medical specializat în radiologie se bucură de un program de lucru de 6 ore/zi, în ture, iar interacțiunea cu pacientul nu are loc în condiții dificile sau “dureroase”. 

Citește și: Află cum poți să devii asistent anestezist: ce pregătire trebuie să ai, care sunt calitățile și abilitățile necesare și de ce merită să alegi această carieră

Responsabilități și atribuții în fișa postului unui asistent de radiologie:

Citește și: Posturile de asistent-șef în spitale – rolul-cheie în evoluția profesiei de asistent

Responsabilitățile specifice diferă în funcție de locul de muncă și de angajator. 

Nu trebuie să fii neapărat asistent medical radiolog ca să poți lucra într-o astfel de secție – poți lucra și ca asistent medical generalist. Însă ai avea un avantaj mai mare dacă ești specializat pe radiologie, când îți cauți un loc de muncă. 

Există și o serie de factori de risc când lucrezi ca asistent radiolog: în timpul programului, ești expus la radiații ionizante, fapt care pe termen lung poate duce la apariția unor mutații genetice și, implicit, a unor tipuri de cancer (de sânge, de sân, tiroidian, de piele) sau a altor probleme în cazul asistentelor însărcinate.  

Cum te angajezi ca asistent de radiologie?

În primul și în primul rând, după ce ai terminat studiile necesare în domeniu și ți-ai luat diploma, trebuie să te asiguri că ai toate actele necesare pentru a aplica la posturile de asistenți radiologi.

Așa cum poți afla aici pe larg, există o serie de taxe și cotizații pe care asistenții medicali trebuie să le achite ca să poată profesa.  

Printre actele de care ai nevoie ca să te angajezi ca asistent medical, se numără:

După ce ți-ai pregătit documentele necesare, e timpul să te gândești dacă vrei să lucrezi în sistemul de stat sau privat. Există destul de multe diferențe între concursul de angajare și interviul de angajare pentru personalul medical, așa că te-ar ajuta mult să le afli ca să știi cum te pregătești de procesul de recrutare.

În cazul concursului de angajare pe posturile de asistent radiolog oferite de Ministerul Sănătății, procesul este destul de clar și reglementat de legislație:

În cazul recrutării la companii medicale private, procesul de recrutare este dinamic:

Citește și: La ce întrebări să te aștepți în timpul interviului de angajare, ca asistent medical: 56 exemple de întrebări

Cu MEDIjobs, ai cu 78% mai multe șanse să-ți găsești un loc de muncă bun, ca asistent în radiologie. 

Platforma noastră este singura specializată în recrutare medicală și e mult mai ușor și rapid să te angajezi:

Află care sunt pașii după facultate sau școala sanitară postliceală și cum te angajezi ca asistent radiolog, aici (+ exemple și resurse practice). 

Salarii oferite pentru asistenții radiologi

Cât de des se fac angajări pe postul de asistent radiologie? Cât de mari sunt șansele să-ți găsești un loc de muncă în această profesie? Și care sunt salariile oferite asistenților de radiologie?

Anul trecut, în pandemie, echipa noastră MEDIjobs a analizat cererea pe piața muncii în timpul pandemiei de COVID-19 și am aflat care sunt cele mai bine plătite și mai căutate specializări de asistent medical

Angajatorii din clinici și spitale private au recrutat cel mai mult asistenți medicali debutanți precum Asistenți nefrologie, stomatologie, radiologie, ATI și medicină generală.

În mare, salariile nete pot porni de la următoarele praguri, în funcție de experiență:

Te-ar putea interesa și: 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei

Conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile de bază pentru asistenții medicali (inclusiv radiologie) se încadrează între 3850 – 4345 lei, fără sporuri incluse.

Salariul crește odată cu vechimea în muncă, atât la privat, cât și la stat. Dar la posturile oferite în sistemul medical de stat, majorările sunt stipulate în aceeași lege. La început de carieră, fiecare angajat din sistemul medical de stat are gradația 0, aceasta crescând odată cu experiența (de la 3 la 5 ani, de la 5 la 10- ani șamd.).

La salariile oferite pe posturile de asistent, se oferă și sporuri în funcție de secție, pentru condițiile de muncă speciale, precum factorii de risc de mai sus. Adesea, aceste sporuri reprezintă câteva sute de lei, ceea ce asigură venituri salariale generoase. 

Pentru asistenții de radiologie se oferă pentru condițiii deosebit de periculoase și este de 55-85% din salariul de bază.  

De asemenea, se adaugă și indemnizația de hrană în valoare de 347 lei, și alte sporuri stabilite în funcție de conducerea unității. 

Ai la dispoziție mai multe soluții, dacă dorești să îți asiguri un venit ridicat în sistemul medical. Poți citi și acest articol despre cum să câștigi mai mulți bani ca asistent medical.

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version