Criză în sănătate: Medicii se pregătesc pentru grevă din cauza lipsei de personal

Criză în sănătate: Medicii se pregătesc pentru grevă din cauza lipsei de personal

Autoritățile din sistemul sanitar trag un semnal de alarmă și cer public Ministerului Sănătății să fie deblocate posturile de medici vacante, deoarece România se confruntă cu o criză gravă de resursă umană în spitale. La rândul lor, sindicaliștii din sistem anunță proteste în luna februarie, dar și o grevă generală. 

Una dintre instituțiile care s-au aliniat acestui semnal de alarmă este Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) care a cerut, în cadrul unei conferințe de presă organizate la începutul săptămânii, implementarea unui plan național de politici de sănătate. Totodată, reprezentanții ASSMB au precizat că este esențial să fie pusă la punct o strategie pentru a fi ocupate temporar posturile din sistem, pentru o perioadă de un an, așa cum s-a procedat în timpul pandemiei de Covid-19. 

„S-a tras un semnal de alarmă, întrucât blocajul din sănătate a fost generat pe motive financiare, dar sub o aparentă economie a adus, de fapt, atât la pierderi de personal cât și pierderi pentru pacienți. Deblocarea posturilor ar rezolva pe termen scurt deficitul actual de personal, însă pe termen lung este necesară elaborarea unei strategii care să prevadă și să soluționeze anticipat această problemă. De aceea, nu cred că doar deblocarea posturilor este o soluție, ci și regândirea modalităților de repartizare uniforma și eficientă a asistenței medicale, primare și de specialitate, la nivelul întregii țări”, a spus Oana Sivache, director general al ASSMB, potrivit unui comunicat emis la finalul unei întâlniri urgente de lucru. 

La rândul lui, Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca, a subliniat că situația este mult mai gravă decât pare: „Ne punem cu toţii întrebarea dacă nu cumva cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital pentru că nu există personal medical care să îl trateze”.

Citește și studiul care arată că teama de un proces de malpraxis este prezentă la 70% din medici, iar 36% dintre ei sunt expuși burnout-ului

ASSMB precizează că această criză de cadre medicale generează o presiune asupra camerelor de gardă care, ulterior, se traduce în epuizarea personalului din spitale. 

„Pentru cei care nu cunosc anumite trăsături ale sistemului medical, vă fac următoarea precizare: știți cât durează angajarea la stat a unui medic? Minimum 3 luni, poate chiar 9 luni. Știți cât durează angajarea unui medic la privat: o zi! Creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 70 de ani este un pas pozitiv, însă persistă problema blocării posturilor din spitale ca urmare a menținerii medicilor peste o anumită vârstă în activitate. Apare astfel riscul ca tinerii medici să opteze automat pentru emigrare. Acest fenomen trebuie să genereze implementarea unor măsuri compensatorii și de sprijin pentru politici de personal, atât în sectorul public, cât și în cel privat,” a precizat dr. Narcis Copcă.

Demersul vine după ce Colegiul Medicilor din București a lansat, de asemenea, un apel similar la Executiv, căruia îi cere deblocarea celor aproape 900 de posturi de medici din Capitală. 

„În prezent, sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit semnificativ de personal. La nivelul municipiului București, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătății sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante”, se arată în apelul Colegiului Medicilor din București. 

În paralel, sindicaliștii din cadrul SANITAS anunță proteste pentru luna februarie, iar până atunci, aceștia strâng semnături pentru greva generală.

Motivul acestor semnale de alarmă îl reprezintă un act normativ emis de Guvernul României, prin care sunt blocate angajările în sistemul public, deci și angajările din sănătate. Vor putea fi organizate concursuri de recrutare, însă doar după aprobarea unor memorandumuri. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment