INTERVIU | Conf. Dr. Anca Panaitescu: Cred ca este important sa ai bazele teoretice solide si sa practici foarte mult

INTERVIU | Conf. Dr. Anca Panaitescu: Cred ca este important sa ai bazele teoretice solide si sa practici foarte mult

Doamna Conf. Dr. Anca Panaitescu este adepta regulii celor 20.000 de ore de practica pe care le considera necesare pentru ca un medic sa devina intr-adevar stapan pe specialitatea sa. Deoarece in domeniul medical se publica si se descopera extrem de multe informatii, dumneaei gaseste necesara o actualizare constanta a fiecarui medic si utilitatea supraspecializarii intr-un anumit domeniu.

Ne impartaseste ca si-a dorit sa devina medic pentru a putea fi de folos femeilor care erau descurajate sa aiba copii din cauza afectiunilor de care sufereau, iar in prezent, din perspectiva de mama, a ajuns sa isi inteleaga si mai bine pacientele. Priveste drept unica provocare o mai buna organizare a timpului pentru a-si face meseria si a avea timp pentru copii.

In calitate de pedagog, doamna doctor Panaitescu marturiseste ca respecta pe deplin atat cadrele didactice, cat si studentii si rezidentii care sunt deschisi spre invatare, la randul sau pregatindu-si cu meticulozitate cursurile, documentandu-se si prezentand temele cu atentie. Considera ca in acest mod isi arata respectul pentru cei care vin sa o asculte pentru a invata.

Care a fost momentul in care ati decis sa urmati drumul medicinei? Ce anume v-a indreptat catre obstetrica-ginecologie?

In liceu am decis sa urmez drumul medicinei, iar obstetrica mi-am dorit din anul 3 de facultate. Scopul a fost sa pot sa fiu de folos cu informatiile si cunostintele mele acelor femei care, din cauza afectiunilor de care sufereau, erau descurajate sa aiba copii (femei diagnosticate cu afectiuni precum lupus, scleroza multipla, cancer, transplant etc.).

Sunteti implicata si in domeniul didactic si stiintific. Care sunt principalele provocari pentru un medic cand este cadru didactic? Cum le surmontati?

Respect pe deplin studentii si rezidentii si in general toate cadrele medicale care raman deschise catre a invata. Prioritizez in programul meu orele de predare, imi pregatesc meticulos prezentarile, documentez foarte bine tema si o si prezint logic si atent. Acesta este modul de a-mi arata la randul meu respectul pentru cei ce vin sa ma asculte ca sa invete.  

Citeste si: INTERVIU | Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie: A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic

Practicati medicina bazata pe dovezi. Au existat situatii in care v-ati bazat mai degraba pe intuitie si pe reflexe?

In general sunt adepta convinsa a medicinei bazate pe dovezi. Si pentru cazurile rare exista evidente stiintifice suficiente publicate si accesibile pe pubmed (pubmed.gov).

Este important, din punctul dvs. de vedere, ca un pacient sa aiba speranta in vindecare sau credinta in Dumnezeu?

Eu cred ca ambele sunt importante, pastrand masura si neexagerand in nicio directie.

Sunteti specializata in domeniul medicinei fetale. Considerati ca este utila supraspecializarea medicilor in obstetrica-ginecologie?

Vitala pentru ce inseamna obstetrica moderna. Nu se poate urmari o sarcina in mod adecvat fara a face ecografie fetala. Exista la ora actuala modalitati de screening si depistare pentru o serie mare de complicatii materne si fetale legate de sarcina. Ca specialist de medicina materno-fetala pot oferi tratamente intrauterine, planifica momentul si modul optim pentru nastere, pot pregati parintii pentru ce urmeaza ulterior in cazul unor patologii fetale. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie: Medicina se invata la patul bolnavului, iar prezenta elevilor in spital este necesara pentru o instruire completa

Cati ani de practica medicala considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni expert in domeniul sau de activitate? Il ajuta in acest sens studiul sau mai degraba practica?

Cred ca este important sa ai bazele teoretice solide si sa practici foarte mult. Cred ca pentru cineva care isi doreste sa fie expert in domeniul sau este necesar, in afara de studiul teoretic la standarde inalte, practica zilnica 10-12 ore cel putin 7-10 ani. Am adaptat pentru mine regula celor 20.000 de ore!

Ati avut contact si cu sistemul medical de stat si cu cel privat de sanatate. Care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia?

Sistemul de stat este cel care in mod traditional ofera ingrijire de urgenta tuturor persoanelor, care are o componenta sociala importanta. Spitalele de stat au medici foarte bine pregatiti si in general si aparatura pentru a face fata urgentelor majore in circumstante normale. Ar fi de ajutor mai multe spitale si mai multe ambulatorii de stat cu program mai lung de lucru unde sa fie consultate paciente non-urgente, cu programare. Pentru asta este nevoie de mai multe fonduri si mai mult personal. In ceea ce priveste sistemul privat – accesul este probabil mai limitat, oferta de servicii poate mai reduse, calitatea si experienta pacientului sunt insa de multe ori foarte bune.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie

Considerati ca un medic ginecolog trebuie sa lucreze singur sau are nevoie de o echipa? In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Medicina astazi se bazeaza pe echipa. Echipa medicala. Fiecare este specialist intr-un subdomeniu. In fiecare an pentru fiecare subspecialitate se publica atat de mult si se adauga atat de multe informatii, trebuie sa te actualizezi mereu. Nu poti acoperi toata Obstetrica-Ginecologia, de aceea exista supraspecializari cum sunt, de exemplu, medicina materno-fetala, medicina reproductiva, gineco-oncologia etc. Colegii mei sunt medici foarte bine pregatiti si au facut cele 20.000 de ore experienta in domeniul lor, este un privilegiu sa putem lucra impreuna in asa echipa!

Pandemia a adus o multime de schimbari in domeniul dvs. de activitate, incepand de la separarea mamei de bebelus si pana la interzicerea accesului tatalui. Cum ati facut fata acestor schimbari? Ce schimbari credeti ca vor mai urma?

Este adevarat – a fost greu mai ales pentru paciente! Prezenta partenerului la nastere este importanta pentru gravida ca sprijin emotional, am sustinut acest lucru indata ce a fost fezabil in spital. Este greu de spus cum vor evolua lucrurile, insa stiu ca vaccinarea pe scara mai larga ne va ajuta sa incheiem aceasta perioada grea!

Devine mai usoara sau mai dificila meseria unui medic ginecolog daca este parinte, daca are la randul sau copii? Explicati, va rog.

Mi-am inteles mai bine pacientele dupa ce am devenit mama. Provocarea pentru mine s-a referit la modul in care imi organizez timpul pentru a-mi face cat mai bine meseria si a avea timp si pentru copiii mei. 

Citeste si: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica

Ce sfat ati putea oferi unui medic ginecolog aflat la inceput de drum?

Depinde unde vrea sa ajunga. Primul sfat este sa isi clarifice foarte bine obiectivul, in mod realist si tinand cont de realitatea personala. Apoi, odata setat obiectivul, stabiliti pasii de parcurs. Si multa, multa munca! 

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre sanatatea femeii insarcinate in decursul carierei profesionale?

Cred ca cel mai important este modul in care pregatesti sarcina, sa urmezi consultatiile prenatale, sa te prezinti regulat la medic. Noi ca medici putem spune care sarcini sunt cu risc scazut si care necesita mai multa supraveghere din cauza unor afectiuni materne sau fetale. Este important ca medic/echipa medicala sa ai nivelul de expertiza necesar rezolvarii cazurilor foarte complexe daca cu asta te ocupi.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment