Concluziile unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 4)

Concluziile unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 4)

În ultima parte a interviului exclusiv acordat pentru MEDIjobs, Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, evaluează sistemul medical din România. În ciuda metehnelor de sistem cu care se confruntă zilnic, cadrele medicale din țară sunt considerate de acesta a fi la fel de performante ca și cele din afara țării.

Problema financiară este un alt subiect sensibil tratat de  Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, care pune lipsa banilor din sistemul medical pe seama absenței unei industrii care să susțină bugetul de stat.

  • Știu că ați avut oferte de la spitale private. De ce nu ați dat curs niciuneia?

Eu muncesc destul aici. Nu am timp. De abia aștept să mă duc acasă și să scriu, să public. Nu e totul să fii chirurg bun, experiența trebuie s-o dai mai departe. Tocmai ce am câte un capitol de 50 de pagini pentru două cărți apărute în Boston și Chicago. Am scris multe articole științifice în reviste din străinătate. Am vrut să arăt că în România nu există numai hoți, care jonglează cu meseriile lor. În România sunt oameni muncitori, capabili. Dar când mă uit la televizor și văd în fiecare zi arestați cu delapidări…

Nu e suficient nici doar să publici. Trebuie să faci și cercetare. Am scris mult despre laserul în chirurgie. Articolul despre el a fost cotat pe Wikipedia pe locul 2 în lume.

  • Ce părere aveți de ideea din spatele MEDIjobs, aceea de a păstra medicii din țară în România și de a le oferi acestora acces la joburile companiilor din domeniul medical?

Da, este o idee foarte bună. Cei de la BBC au venit și mi-au luat un interviu. Le-am spus că am scris multe cărți, că am făcut cercertare, mi-au răspuns că nu îi interesează. M-au întrebat de ce pleacă medicii din România. Sunt foarte multe cauze, nu doar problema financiară. Este vorba și de comportamentul necorespunzător al oamenilor. Unii rezidenți nu au relații, cum am fost și eu, și sunt neglijați, chiar dacă ei vor să facă ceva. În operații sunt luați tot fii de profesori sau din conducere. Asta în afara faptului că sunt plătiți foarte prost.

Și eu când am fost la bursa din America, am fost ofertat. Dar nu la chirurgie, posturile importante le ocupă ei. Toți care se duc se laudă că au bani mai mulți. Nu acesta a fost țelul meu în viață, nu am pus accent pe partea materială. Partea spirituală este mai importantă.

Problema financiară nu se va rezolva vreodată în România. Nu avem industrie, iar la baza bugetului pentru Sănătate stă industria. Nivelul unei țări se vede după industrie. Nu vor avea de unde să ne dea mai mulți bani niciodată. Niciun ministru al Sănătății nu vine și cu un sac cu bani.

Eu am descoperit o celulă și am scris 14 volume despre asta. Cu tot ce am lucrat la microscop și cu laserele respective. Am publicat și în străiătate câteva lucrări. Nimeni nu-ți dă niciun ban, sunt banii tăi din buzunar. Din salariul de 2.500 de lei trebuie să plătești chirie, întreținere. Nu spun că mor de foame, Doamne ferește, îmi ajunge și pentru îmbrăcat. Dar pentru cercetare, publicații e greu să faci rost.

Eu mi-am vândut apartamentul unde stăteam. Am luat niște bani și acum stau într-o camera la cineva până când voi muri. Nu am niciun fel de avere. Sunt cel mai sărac medic din lume, nu doar din România.

  • Cum sunt tinerii medici români? Sunt bine educați, bine pregătiți?

Sunt pregătiți. Ce, ăia din străinătate sunt mai pregătiți? Nu suntem chiar la același nivel. UMF  Carol Davila nu a intrat în primele 500 de Universități din lume.

Eu la 83 de ani încă sunt în sala de operații. Sunt singurul din lume care mai operează la vârsta asta. În străinătate, la 65 de ani se pensionează.

Chiar săptămâna trecută am primit o vedere. “În fața unui geniu, și Regele se apleacă”, scria pe ea. Am citit mai departe: „Vă trimit salutări din partea mea și a Reginei Danemarcei, care ar vrea să vă cunoască”. Mi-am adus aminte că în urmă cu câțiva ani, am operat o bolnavă care știa românește, dar care lucra în Danemarca. Dacă mă invită acolo, mă duc.

Amabilitatea și vioiciunea de care a dat dovadă pe toată durata interviului îl plasează pe  Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă în elita geniilor care au trăit vreodată, iar MEDIjobs vă promite că va reveni în viitorul apropiat cu noi povești din viața carismaticului neurochirurg. 

Citește și: 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment