Recunoasterea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 3)

Recunoasterea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila (Episodul 3)

Cariera medicală a Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă a fost una tumultoasă. Vremurile în care pasionatul și genialul medic a trăit nu au fost deloc dintre cele mai prietenoase, dar caracterul optimist și valoarea incontestabilă au învins în cele din urmă o societate cu carențe mari. 

Ajuns la 82 de ani, Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă rememorează cu plăcere fiecare moment al ascensiunii sale și spune că nu ar modifica niciuna dintre clipele trăite. 

  • Ați schimba ceva la traseul dumneavoastră profesional? Aveți vreun moment de regret? 

Nu, nu, nu. Așa cum a mers, direcția a fost foarte bună. Când am plecat de lângă Arseni, mai aveam un singur doctor cu mine. Apoi au mai venit și rezidenți, apoi alți doi doctori au cerut să vină să lucreze cu noi. Ajunsesem să avem 70 de paturi, era destul de mult. Așa am ajuns la peste 40.000 de operații. Eram singura secție vasculară din țară. Opream și zi, și noapte, 5,6,7 bolnavii în decurs de 24 de ore. Acum nimeni nu o să mai aibă aceste cifre pentru simplul fapt că în fiecare județ există câte o secție de neurochirurgie. 

Când am văzut că totuși am succes, am vrut și eu să devin profesor. I-am zis lui Arseni să mă bage și pe mine în UMF, dar nu mă agrea. Din ’90 totuși, Arseni nu a mai venit la ședințe. L-au criticat în ’89, după Revoluție. Eu nu m-am ridicat împotriva lui. A fost un om cu multe merite în neurochirurgie. El a introdus și anestezia totală. După ce Arseni nu a mai venit, cei de la UMF au scos un loc de profesor. Atunci, am zis să mă înscriu și eu. Avem multe cărți scrise și renume operator. M-au trimis la rector, nu mi-au acceptat cererea pentru post. Rectorul mi-a spus că n-am nicio șansă, că postul fusese scos pentru cineva. Am dat să ies din cameră, dar când eram la ușă mi-a spus să mă întorc a doua zi cu lucrările mele. A doua zi mi-a spus: “Domnule, îmi cer scuze pentru cum m-am purtat ieri. Îmi dai voie să mai scot un post de profesor?”. Așa am ajuns profesor. După asta, am auzit de Academii și am făcut o cerere să devin membru corespondent al Academiei Medicale. Cel de acolo mi-a spus că nici nu a auzit de mine și mi-a aruncat dosarele pe jos. Eu le-am luat și le-am dat secretarei. Când să plec, și el îmi spune să revin peste 3 zile cu lucrările. Ca și atunci când am devenit profesor și acum mi s-au cerut scuze după ce mi-au citit lucrările: “Tu ai scris în cerere că vrei să fii membru corespondent. Nu e bine, taie. Scrie membru titular”. Și m-au făcut direct membru titular al Academiei de Științe Medicale. 

Eu am făcut și Facultatea de Psihologie. Mi-am pus în gând că trebuie să știu cât mai multe lucruri despre creierul uman. 

  • Ați tratat zeci de mii de oameni. V-a impresionat vreun caz anume?

Am avut multe cazuri de oameni veniți paralizați sau în comă care au plecat după două săptămâni pe picioare. Zeci, poate sute din acele 40.000 de operații au fost cazuri din acestea. 

Țin minte un caz. Țineam raportul de gardă cu colegii mei și mi-au spus că au internat o femeie, dar e ca și moartă și nu mai are rost să facem nimic. Eu am insistat să o băgăm în sala de operații. Și așa am salvat-o. Era mama unei salariate de la Ministerul de Finanțe. După ce s-a făcut bine a venit la mine și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta. Așa am primit bani, prin Ministerul de Finanțe, care a girat Ministerului Sănătății și care mi-a dotat secția cu un angiograf performant. 

Tot așa, pe timpul lui Ceaușescu a fost internat un ministru cu o hemoragie cerebrală. Unul, Petre. El era constructor și Ceaușescu i-a spus că pasajul de la Victoriei încurcă toată circulația și îl vrea gata în timp foarte scurt. El a stat zi și noapte și a făcut effort și hemoragie cerebrală. L-am internat într-o camera fără toalete. Lui nu îi venea să creadă că, fiind ministru, nu are toaletă în cameră. I-am explicat că astea sunt condițiile. A dat atunci ordin ca, din materialele folosite atunci la construcția Casei Poporului, să fie trimise camioane întregi aici. Așa am făcut 14 camere noi. 

MEDIjobs a stat de vorbă cu Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, iar interviul exclusiv este structurat pe patru părți, toate la fel de interesante și presărate cu înțelepciunea unui geniu al României. 

Citește și: 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment