Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului solicită noi legi pentru siguranța și bunăstarea bolnavilor

Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului solicită noi legi pentru siguranța și bunăstarea bolnavilor

Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului (CNSP), o organizație care, printre altele, militează public pentru anumite facilități acordate celor aflați în suferință, solicită acum un pachet de legi care să garanteze siguranța și bunăstarea pacienților. Reprezentanții Consiliului Național pentru Siguranța Pacientului susțin că bolnavii ar trebui să aibă acces la cele mai rapide și bune soluții pentru situația în care se află.

„Sistemul medical românesc se confruntă în prezent cu o gravă criză, care are la bază atât un număr prea mic de cadre medicale, de o resursă umană insuficient adaptată necesităților sistemului, de o distribuție neuniformă din punct de vedere geografic, dar și de o infrastructură complet depășită, de o inechitate în dotarea spitalelor și secțiilor din spitale, precum și de o finanțare necorespunzătoare”, a menționat prof.dr. Mircea Enescu, președintele Consiliului Național pentru Siguranța Pacientului.

Citește și Asistenții medicali de viitor: 5 strategii de sprijin, pentru a beneficia cu toții de un sistem de sănătate mai bun

Lipsa de personal din unitățile medicale, una dintre principalele cauze ale crizei sanitare

Potrivit Agerpress, în această situație, siguranța pacientului este prinsă între necesitate, legislație și funcționalitate. Reprezentanții Consiliului Național pentru Siguranța Pacientului consideră că principale cauză a crizei cu care se confruntă sistemul medical din România sunt lipsa de personal medical specializat, alături de o distribuție neuniformă din punct de vedere geografic, dar și de o infrastructură complet depășită, de o inechitate în dotarea spitalelor și secțiilor din spitale, precum și de o finanțare necorespunzătoare.

„Ca definiție, siguranța pacientului reprezintă absența sau limitarea la maximum a oricărui prejudiciu care poate fi prevenit la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la un nivel minim. Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului insistă și acționează, în limita instrumentelor de care dispune, pentru raportarea efectelor adverse asociate asistenței medicale, ca prim pas pentru a le combate eficient. Nu mai este timp pentru a rămâne blocați la nivel de teorie! Este nevoie să fie luate măsuri urgente pentru a asigura accesul în condiții optime la servicii medicale și tratament, atât pentru pacienții cu afecțiuni cronice, cât și pentru cei cu boli acute, inclusiv, dar nu limitat la COVID-19”, se arată într-un comunicat.

Mai mult, Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului solicită unităților medicale, dar și autorităților de resort să identifice cu exactitate care sunt și cum pot fi acoperite necesitățile pentru a consolida siguranța pacientului și accesul acestuia la îngrijire și terapie, pentru menținerea sau îmbunătățirea stării acestuia în cazul bolilor cronice, precum și pentru evitarea deteriorării stării sau a evoluțiilor fatale, inclusiv printr-un tratament profilactic, în cazul afecțiunilor acute, în primul rând în cazul infectării cu virusului SARS-CoV-2.

Te-ar putea interesa și Ghid de abordare a pacientului agresiv și violent în unitatea de urgență

Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului cere reguli clare și aplicabile pentru siguranța pacientului

Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului pledează pentru realizarea unui pachet legislativ pe tematica siguranței pacientului și își oferă contribuția, în limitele prerogativelor și atribuțiilor sale, la trasarea acestui proiect. Solicităm reguli clare, aplicabile, care să le garanteze celor aflați în suferință accesul la cele mai rapide și bune soluții pentru ei, în contextul existent.

„Consiliul Național pentru Siguranța Pacientului pledează pentru stabilirea de politici și implementarea de proceduri, protocoale și ghiduri care să fie puse în practică în toate unitățile medicale din țară, care să nu rămână pe hârtie. Pentru aceasta, este nevoie de formarea și implementarea culturii siguranței pacientului atât în rândul profesioniștilor din sănătate, cât și în rândul pacienților și aparținătorilor. Suntem conștienți cu toții că este nevoie de formare a profesioniștilor din sănătate în domeniul asigurării și îmbunătățirii continue a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului, dar nu trebuie să neglijăm sau să uităm faptul că este nevoie în egală măsură și de educație terapeutică a pacientului”, a declarat prof. dr. Mircea Enescu, președintele Consiliului Național pentru Siguranța Pacientului.

Ești specialist medicali și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment