Bani mai mulți pentru medicii de familie: CNAS vrea să-i convingă să vină în mediul rural

Bani mai mulți pentru medicii de familie: CNAS vrea să-i convingă să vină în mediul rural

România se confruntă cu un deficit de peste 1.500 medici de familie în mediul rural, de aceea autoritățile se văd nevoite să vină cu noi stimulente și beneficii pentru a-i încuraja pe aceștia să accepte să lucreze la sate sau comune.

În acest sens, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparență decizională un proiect prin care este dublată suma acordată medicilor de familie în primele luni de la deschiderea unui cabinet în zonele în care nu există niciun punct de lucru. 

În prezent, legea (Hotărârea de Guvern nr. 696/2021) prevede că medicul de familie nou-venit într-o localitate încheie o convenție de furnizare a serviciilor medicale cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate pentru o perioadă de maximum 6 luni. Această perioadă de 6 luni este considerată necesară pentru întocmirea listei de pacienți, iar în acest interval, medicul primește suma de 13.000 lei lunar. 

Prin proiectul supus dezbaterii, CNAS a modificat acest articol pentru a introduce o prevedere destinată exclusiv specialiștilor care vor să lucreze în sate și să deschidă un cabinet nou acolo unde nu este niciunul (anexa 2, art. 13, alineate 1 și 2). 

Astfel, pentru a încuraja medicii să vină în mediul rural, CNAS vrea să prelungească termenul în care aceștia primesc bani lunar: „Prin excepție, medicul de familie nou venit într-o unitate administrativ-teritorială din mediul rural, fără niciun medic de familie și fără existenţa unui punct de lucru al unui medic de familie care își desfășoară activitatea în altă localitate, încheie convenție de furnizare de servicii medicale pentru o perioadă de maximum 9 luni”.

Citește și 6 motive pentru care sa-ti indrepti atentia catre medicina din mediul rural

Cum va arăta remunerația medicului de familie, potrivit noului proiect

În proiectul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt vizate noi modalități de plată a medicilor de familie care deja lucrează. Dacă în prezent, aceștia sunt plătiți în funcție de numărul de persoane asigurate înscrise (per capita) și în funcție de serviciile medicale acordate (per tarif), noua lege mai adaugă o modalitate de remunerație: plata pe performanță (la anexa 2, art. 14, este introdusă litera c.). 

În ce privește plata medicului de familie nou venit în mediul rural, aici avem următoarele modalități de plată propuse de CNAS (la anexa 2, art. 15 se modifică):

  • Medicii care vin într-o localitate unde există deja cabinet sau alt medic de familie primesc o sumă lunară de bază majorată cu 50%; suma aceasta este acordată vreme de 6 luni
  • Medicii care deschid un cabinet într-o localitate unde NU există deloc punct de lucru și nici alt medic de familie, primesc o sumă lunară de bază majorată cu 100%; suma aceasta este acordată vreme de 9 luni. 

Suma de bază lunară pe care o primește un medic de familie nou venit este formată din următoarele: 

  • o sumă care reprezintă plata per capita pentru o listă de 800 de pacienți, calculată prin înmulţirea numărului de puncte per capita cu valoarea pentru un punct per capita, stabilite prin norme; numărul de puncte per capita se ajustează în raport cu gradul profesional şi cu condiţiile în care medicul va lucra.
  • o sumă necesară pentru cheltuielile administrative ale cabinetului (personal, medicamente, materiale sanitare), care va fi calculată prin înmulțirea cu 1,5 a sumei stabilite la punctul de mai sus.

Astfel, venitul lunar depășește 13.000 lei. 

Te-ar putea interesa și Colegiul Medicilor consideră oportun un corp de experți medicali pentru expertiza cazurilor de malpraxis

De ce nu acceptă medicii de familie să lucreze în mediul rural

Aproape 190 de localități din țară nu au niciun medic de familie, iar deficitul din sistem este de peste 1.500 de doctori, potrivit stirileprotv.ro. Mulți evită zonele rurale deoarece țin la timpul lor liber din afara cabinetului, consideră Carmen Sârbu, medic de familie din Cerașu, județul Prahova. 

„Tinerii vor să aibă timp liber, vor să aibă viață personală în primul rând și după aia să își facă meseria. Nu poți veni 4 ore pe zi sau pe săptămână ca să fii medic de familie adevărat. Înseamnă să locuiești în localitate și să fii la dispoziția oamenilor tot timpul”, a spus aceasta, potrivit sursei citate. 

Pe lângă aceste aspecte, nici suma de 13.000 lei oferită în prezent de CNAS în primele 6 luni de activitate nu reprezintă un stimulent demn de luat în seamă. 

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, Valeria Herdea, a subliniat că acest venit lunar nu este suficient: „Vă zic de ce. Salariul unui asistent medical este dublat de impozit, în momentul în care plăteşti asistentul medical, consumabile, întreţinere, lumina, telefon, informatică, dezinfectanţi, cumpăram şi seringi şi plasturi şi absolut tot, nu primim de la altcineva, cumpăram singuri”. 

Vezi și Șefii secțiilor clinice din spitale vor fi numiți fără concurs

Cum arată viitorul medicinei de familie din sate și comune

Dat fiind faptul că mulți medici de familie din mediul rural sunt aproape de pensionare, un exercițiu de imaginație simplu ne arată că, de exemplu în următorii 15 ani deficitul va fi și mai mare dacă nu sunt îmbunătățite condițiile de lucru. 

Ultima măsură a autorităților este acest proiect pentru creșterea venitului lunar pentru medicii nou-veniți în zonele cu deficit. De asemenea, luna trecută a fost promulgată legea care permite medicilor de familie să deschidă puncte secundare de lucru în mediul rural. 

Pe lângă o remunerație mai mare, autoritățile vor trebui să aibă în vedere și alte aspecte ce țin de administrarea și organizarea unui cabinet la țară. Potrivit mărturiilor medicilor, sunt nevoiți să vină cu bani de acasă pentru a asigura condițiile necesare activității cu pacienții. 

Valentin Pantea, medic în satul Bicăcel din județul Bihor, a făcut un împrumut la bancă pentru a pune la punct cabinetul. Iar activitatea în astfel de medii este mult mai solicitantă decât la oraș, a mărturisit acesta, potrivit viața-medicala.ro: „Povestea cabinetului este și ea una aparte, el fiind situat într-o zonă pauperă, cu o importantă populaţie romă, cu dificultăţi socio-economice și cu pensionari cu pensii mici. (…) Lipsa posibilităţilor financiare face ca mulţi dintre pacienţii mei să locuiască în condiţii insalubre, să se hrănească deficitar, să nu-și permită să cumpere unele medicamente direct de la farmacie sau să se adreseze unui serviciu medical privat. Asta face ca pacienții mei să solicite consultații medicale mult mai mult decât alți pacienți cu condiții de trai mai bune”. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment